Hver fjerde dansker mangler tillid til it-sikkerheden i det offentlige

En fjerdedel af danskerne har ikke tillid til it-sikkerheden i det offentlige, og halvdelen tror ikke på, at det offentlige er i stand til at forhindre misbrug af borgernes persondata af offentligt ansatte.

28 procent af danskerne har slet ikke eller kun i mindre grad tillid til it-sikkerheden i det offentlige. Det viser en undersøgelse, A/B Analyse har gennemført for interesseorganisationen Dansk IT.

Tilliden til det offentliges mulighed for at forhindre ansattes misbrug af registre er også meget lav. Tæt på halvdelen - 46 procent - af de adspurgte, har slet ikke eller kun i mindre grad tillid til, at det offentlige kan forhindre misbruget. Det kan være adgang til skatte- eller sundhedsmæssige forhold om offentligt ansattes ekskærester eller naboer, samt kendte og lignende.

Læs også: Efter Version2-debat: Nu vil K have it-havarikommission

Dansk IT kalder tallene for bekymrende og alvorlige.

»En stor dansk virksomhed ville næppe kunne leve med, at hver fjerde generelt ikke har tillid til virksomhedens it-sikkerhed eller, at 46 procent af kunderne tror, at virksomheden ikke kan forhindre, at ansatte snager i deres personoplysninger,« udtaler Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for it i den offentlige sektor, i pressemeddelelsen.

Læs også: EU truer med bøder på op til 100 mio. euro for dårlig it-sikkerhed

Dansk It foreslår konkret, at regeringen giver borgerne indsigt og kontrol med deres egne data. Et eksempel kan være adgang til - via sundhed.dk - at se, hvem der har set på ens sundhedsoplysninger.

Det ville skabe tryghed for de 62 procent af danskerne, der ifølge undersøgelsen ville føle sig mere trygge, hvis de kunne følge med i, hvad der sker med deres data. Og 66 ville i høj eller nogen grad regelmæssigt tjekke, hvad der sker med deres data, hvis dette blev tilgængeligt via en selvbetjeningsløsning på nettet, viser undersøgelsen.

Du kan hente hele undersøgelsen på Dansk IT’s hjemmeside

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Johnny Bahr Jakobsen

Det syntes naturligt nok ikke at have tillid til systemer administreret/udliciteret af politikere og embedsmænd, der gang på gang udviser total ligegyldighed med borgerne som deres inkompetence går ud over.

  • 10
  • 0
Henrik Schack

Jeg har kigget en del på teknikken og konfigurationen af offentlige emailløsninger, jeg synes ikke det er fair at give politikere og embedsmænd hele skylden for roderiet, der må altså også sidde nogle teknikere hos nogle meget store IT leverandører som ikke har særligt meget styr på hvad de laver

  • 7
  • 0
John Foley

Ansvaret for sikkerheden i det offentlige kan kun ligge et sted dvs. ved den dataansvarlige.Den dataansvarlige er i det offentlige system den instans og myndighed, der skal tilsikre at data og oplysninger opbevares foreskriftsmæssigt. Det ansvar kan det offentlige ikke løbe fra uanset at det er den privat virksomhed, der er databehandleren. CSC sagen viste desværre alt for tydeligt at Justitsministeriet og Politiet ikke var sin opgave voksen og forsøgte at tørre ansvaret af på CSC. At CSC så heller ikke var sin opgave voksen, det er jeg kun enig i. Men nogen konsekvenser for CSC fik det ikke. Det offentlige fortsætter med at tegne kontrakter med CSC og har intet lært. Det går går jo kun ud over dine og mine skattepenge og får ingen konsekvenser for de uduelige og inkompetente. Derfor er der ingen tillid til det offenlige fra befolkningens side.

  • 8
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere