Hver fjerde dansker mangler tillid til it-sikkerheden i det offentlige
28 procent af danskerne har slet ikke eller kun i mindre grad tillid til it-sikkerheden i det offentlige. Det viser en undersøgelse, A/B Analyse har gennemført for interesseorganisationen Dansk IT.
Tilliden til det offentliges mulighed for at forhindre ansattes misbrug af registre er også meget lav. Tæt på halvdelen - 46 procent - af de adspurgte, har slet ikke eller kun i mindre grad tillid til, at det offentlige kan forhindre misbruget. Det kan være adgang til skatte- eller sundhedsmæssige forhold om offentligt ansattes ekskærester eller naboer, samt kendte og lignende.
Dansk IT kalder tallene for bekymrende og alvorlige.
»En stor dansk virksomhed ville næppe kunne leve med, at hver fjerde generelt ikke har tillid til virksomhedens it-sikkerhed eller, at 46 procent af kunderne tror, at virksomheden ikke kan forhindre, at ansatte snager i deres personoplysninger,« udtaler Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for it i den offentlige sektor, i pressemeddelelsen.
Dansk It foreslår konkret, at regeringen giver borgerne indsigt og kontrol med deres egne data. Et eksempel kan være adgang til - via sundhed.dk - at se, hvem der har set på ens sundhedsoplysninger.
Det ville skabe tryghed for de 62 procent af danskerne, der ifølge undersøgelsen ville føle sig mere trygge, hvis de kunne følge med i, hvad der sker med deres data. Og 66 ville i høj eller nogen grad regelmæssigt tjekke, hvad der sker med deres data, hvis dette blev tilgængeligt via en selvbetjeningsløsning på nettet, viser undersøgelsen.
Du kan hente hele undersøgelsen på Dansk IT’s hjemmeside

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.