Hver femte dansker har følt sig overvåget på arbejdspladsen

6. december 2022 kl. 10:00
talegenkendelse
Illustration: Nanna Skytte.
»Det må på baggrund af undersøgelsen være åbenlyst for alle, at vi har brug for en grundig dialog på rigtigt mange arbejdspladser om brugen af de nye teknologier som ledelses- og HR-værktøj,« lyder det fra Lisbeth Knudsen, der er leder af formidlingsdelen af Algoritmer, Data og Demokrati-projektet.
Artiklen er ældre end 30 dage

6 ud af 10 ansatte oplever, at der indsamles digitale data om dem på arbejdspladsen, og ud af dem har 1 ud af 5 følt sig overvåget, fordi der blev indsamlet data om dem.

Det skriver Ingeniørforeningen IDA i en pressemeddelelse på baggrund af en undersøgelse lavet i samarbejde med Algoritmer, Data og Demokrati-projektet, HK Danmark samt Dataetisk Råd og en analyse udført af Tænketanken Mandag Morgen.

Medarbejderdata og digitale værktøjer

Medarbejderdata defineres som informationer som medarbejderne selv har oplyst, f.eks. data om ens trivsel indhentet i forbindelse med en arbejdsmiljø- og trivselsundersøgelse, eller informationer, som arbejdspladsen indhenter på anden vis, og som f.eks. registrerer medarbejderens sundhedstilstand, adfærd, produktivitet, tidsforbrug eller holdninger.

Digitale værktøjer defineres som eksempelvis software, programmer, eller apps på medarbejderens computer eller telefon, kameraovervågning, lydoptagelser eller GPS-tracking i køretøjer eller telefon.

Kilde: Danskernes holdninger til og oplevelser med indsamling af digitale medarbejderdata på arbejdspladsen

Selvom størstedelen af undersøgelsens respondenter ikke har følt sig overvåget på arbejdspladsen, er det kun hver fjerde medarbejder, der er positivt stemt overfor, at arbejdspladsen indsamler medarbejderdata om dem med digitale værktøjer.  

Læs også: CBS-leder om Office-overvågning af medarbejdere: »Meget ubehageligt«

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når alle dine handlinger bliver genstand for en uigennemskuelig dataindsamling, kan det nemt give en følelse af overvågning, som kan føre til stress, mistillid og fremmedgørelse. Derfor er vi nødt til at sikre transparens om både brugen af data og formålet med den massive overvågning og dataindsamling, som finder sted på mange arbejdspladser,« siger Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen IDA.

Netop IDA's forsikringsselskab, IDA Forsikring, benytter sig i øvrigt af overvågning af de ansatte ved hjælp af software fra AI-virksomheden Capturi.

I undersøgelsen svarer 70 procent, at deres leder ikke har talt med dem om, hvorfor de indsamler medarbejderdata om dem, og 53 procent svarer, at de ikke er blevet informeret om, at de har ret til at have adgang til de data, arbejdspladsen indsamler om dem.

Det kalder på dialog, lyder det fra Lisbeth Knudsen, der er leder af formidlingsdelen af Algoritmer, Data og Demokrati-projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det må på baggrund af undersøgelsen være åbenlyst for alle, at vi har brug for en grundig dialog på rigtigt mange arbejdspladser om brugen af de nye teknologier som ledelses- og HR-værktøj. Den dialog mangler,« siger hun i pressemeddelelsen.

»Det er ikke teknologierne, der er onde eller gode men den måde, vi som mennesker anvender dem på. Og ingen af os har lyst til at blive overvåget i smug. Men kan teknologierne være værktøjer for os til et bedre arbejdsliv, så skal vi da bruge de muligheder.« 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger