Hver anden dansker har været offer for cyberkriminalitet

Illustration: Bigstock
Ud af 2.019 har 720 været udsat for phishing, viser en ny undersøgelse.

Falske konkurrencer og phishing på mail og sms tager toppladserne, når det gælder hvilke former for it-kriminalitet, danske privatpersoner bliver ramt af. Det viser en ny undersøgelse lavet for Ingeniørforeningen IDA og Forbrugerrådet Tænk.

Blandt de 2.019 adspurgte svarer omkring halvdelen, at de har været ramt af it-kriminalitet mindst én gang indenfor de seneste to år. 36 pct. har været udsat for phishing, mens 30 pct. er gået i fælden med falske konkurrencer.

»De kriminelle benytter både mails og sms’er. Tidligere så de nærmest ubehjælpelige ud, men flere og flere er nu på korrekt dansk, og kan være svære at gennemskue, ikke mindst hvis man bliver fanget på det forkerte ben,« siger IDAs ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg, i en pressemeddelelse.

»Desuden er svindlerne blevet gode til at time deres kriminalitet. Eksempelvis måtte Skattestyrelsen omkring frigivelsen af årsopgørelsen udsende en advarsel om ikke at falde i svindlernes mailfælder.«

Phishing og falske konkurrencer er ifølge undersøgelsen det største problem, men 6 pct. af de adspurgte har også oplevet at købe varer på en hjemmeside uden nogensinde at modtage varerne. Og 5 pct. har prøvet at få deres computer låst af hackere for så at skulle betale et beløb for at få computeren låst op igen.

Jørn Guldberg opfordrer i pressemeddelelsen folk til at være skeptiske overfor mails og sms’er, som lover for meget, og til at passe på at klikke på links, der i værste tilfælde kan føre til download af ransomware.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Christian Münster

hahahahh ahha.,.. hold op hvor er du sjov med den windows kommentar... ahahahah.. hold nu op. jeg kan slet ikke trække vejret.

Briterne har en talemåde: If you have nothing positive to contribute, keep your comments to the weather.

  • 7
  • 1
Henrik Eriksen

At være udsat for forsøg på cyberkriminalitet og rent faktisk være et offer for cyberkriminalitet er der stor forskel på i min bog.

Men hvis det kun er forsøg på der tales om, så synes jeg hver anden lyder lidt lavt. Jeg får eksempelvis forsøg på ugentlig basis både pr. mail og SMS. Men hvis der menes, at offeret også er hoppet på limpinden, synes jeg til gengæld det lyder temmelig højt. Hos mig har succesraten for forbryderne været nul indtil videre, og så mange fæhoveder findes der vel heller ikke i landet...?

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere