Hver anden danske webshop har alvorlige sikkerhedsfejl
Det står sløjt til med sikkerheden hos de danske webbutikker. Sådan lyder konklusionen på en analyse, som det danske Århus-firma Hackavoid står bag.
Efter at have kørt websider for 1.133 netbutikker igennem en scanning, viste det sig, at 49 procent havde fejl i kategorien 'alvorlig' eller 'meget alvorlig'.
Det overraskede datalog Anders Skovsgaard, der står bag Hackavoid.
»Jeg troede for eksempel, at der var ved at være ryddet ud i antallet af SQL-injections. Men dem var der stadig mange, der havde,« siger han til Version2.
De 1.133 netbutikker blev delt ind i fire kategorier: Ingen sikkerhedshuller, mindre alvorlige fejl, alvorlige fejl og meget alvorlige fejl.
Netop SQL-injection-sårbarheder placerede Anders Skovsgaard i kategorien 'meget alvorlige fejl', og hele otte procent af de undersøgte butikker havde dette sikkerhedsproblem.
I scanningen blev sårbarheden kun registreret, hvis der faktisk var hul igennem til databasen.
»Scanneren sikrer sig, at det faktisk er databasen, den taler med. Der bliver ikke trukket data fra tabeller ? det ville nok også være ulovligt ? men for en hacker er det nemt at trække brugernavne og passwords ud,« forklarer han.
'Alvorlige fejl' dækker over cross-site-scripting (XSS) på sider med login-felt. 41 procent af butikkerne havnede i denne kategori.
Når du har registreret en cross-site-scripting-sårbarhed på en login-side, kan alle disse huller så udnyttes i praksis, eller er det på et mere teoretisk plan?
»Ja, de kan udnyttes i praksis. Man kan for eksempel sende en e-mail til administrator for siden med et link, der udnytter sårbarheden. Hvis man beder ham om at rette en stavefejl på en af siderne, så ved man, han er logget ind, og klikker han så på linket, kan man få hans session-cookie og agere som ham,« siger Anders Skovsgaard.
I bunken af mindre alvorlige fejl, som udgjorde 15 procent, kom cross-site-scripting på sider uden login-felt, DNS rebinding og andre knap så kritiske problemer.
Endelig havde 36 procent af webbutikkerne 'nul huller'.
Små webbutikker værst
De 1.133 webbutikker blev valgt tilfældigt via forskellige offentlige lister over danske netbutikker. Der indgik både ganske små og helt store firmaer, og her kunne Anders Skovsgaard se et mønster.
De alvorligste sårbarheder blev typisk fundet på de små, hjemmekodede butikker, men mange af de store, som brugte software indkøbt til lejligheden, havde masser af de lidt mindre kritiske huller.
Generelt anbefaler Anders Skovsgaard derfor, at firmaer med en hjemmelavet løsning får kigget koden igennem.
»Det er svært at kode sikkert, hvis du sidder og arbejder op imod en deadline. Så laver folk banale fejl, som de godt selv ved, man ikke skal lave. Så få kigget kildekoden igennem systematisk og se på de requests, der bliver lavet,« siger han.
Firmaet Hackavoid blev grundlagt mens Anders Skovsgaard læste datalogi i Aalborg. Siden han blev færdig på universitetet i 2009 har han først haft et almindeligt lønarbejde, men sprang i efteråret 2010 ud som selvstændig med Hackavoid.
