Hvad sker der egentligt når du taster google.com i din browser?

Et ambitiøst åbent projekt forsøger via Github at give en grundig beskrivelse af alt det, der foregår i computeren, når du udfører en triviel handling.

Fra det øjeblik, din finger har presset G-tasten i bund, og tastaturet har opfattet det elektriske signal, hvad sker der så? Det forsøger et projekt på Github at beskrive helt ned til de mindste detaljer, men det er ingen let opgave.

Projektet blev søsat i 2015, men har fået ny opmærksomhed efter et link og en efterfølgende diskussion på Reddit.

Målet er give en beskrivelse af, hvad der sker, når man skriver 'google.com' i browserens adresselinje, og altså eksempelvis hvordan browseren forsøger at matche det indtastede mod søgehistorikken.

Udfordringen er detaljegraden. Er det uden for projektet at beskrive de fysiske kræfter, der indgår, når tasten trykkes ned, sådan som det foreslås i et issue på Github-siden? Og er det i så fald uden for projektet at beskrive de nerveimpulser, der skal til for at aktivere musklerne, som trykker tasten i bund?

Selv inden for selve beskrivelsen af dét, der foregår i computeren, kan det være vanskeligt at afgrænse beskrivelsen. Som flere påpeger i Reddit-kommentarsporet, så er det en almindelig øvelse inden for datalogien at beskrive, hvad der sker ved netværkskommunikation, men hvor det ikke altid er relevant at gennemgå samtlige syv lag i OSI-modellen.

Valget af detaljegrad er dog særlig interessant, for læseren vil sidde med én fortolkning, hvis beskrivelsen er mest grundig på transportlaget for netværket, mens det vil give et andet perspektiv at være mest grundig i at beskrive, hvad der skal til for eksempelvis at rendere et 'g' på skærmen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Carsten Gehling

Jeg har længe tænkt, at det kunne være spændende med en animation, der forsøger at beskrive netop dette. Som dykker ned under tastaturet og så ellers fortsætter derfra. Så skulle man bare lige kunne tegne... og animere... :-)

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017