Hvad skal jeg betale for at virtualisere min database?

TEMA: Softwarelicenser kan være en jungle, og det bliver ikke lettere, når man virtualiserer. Version2 guider dig her igennem, hvordan du billigst køber licenser til en virtuel database.

Databaser og især Oracles database er én af de bastioner i datacenteret, som endnu ikke er faldet for virtualiseringen. Det har dels skyldtes vanskeligheden ved at knække nødden med at få fuld ydelse i det virtuelle miljø, men det har også skyldtes licenserne.

Det er nemlig ingen smal sag at gennemskue, hvad man skal betale for sin software, hvis man vil køre den i et virtuelt miljø.

Problemet er, at megen software har licenser, hvor man betaler pr. processor, som sidder i den fysiske server. Det gør det kompliceret i et virtuelt miljø, hvor en meget stor server fungerer som fælles ressourcepulje for en lang række applikationer, der kører i hver deres virtuelle maskine.

Det er ikke et problem, der er begrænset til databaser, men med databaserne som eksempel, vil Version2 her forsøge at opridse, hvad det betyder for dine licenser, hvis du vil virtualisere din database.

I dette tilfælde har vi valgt at se på de tre store kommercielle databaser: Oracle Database, IBM DB2 og Microsoft SQL Server. Denne artikel er baseret på fortolkninger af det materiale, de tre leverandører har offentliggjort på deres hjemmesider, samt på baggrundsinterviews med de danske afdelinger af leverandørerne.

Alle leverandører understreger, at der er tale om en uofficiel udmelding. Hvis du vil have et klokkeklart svar i lige netop din situation, skal du kontakte leverandørens licensafdeling. Det skyldes, at leverandørerne holder sig til formuleringerne i deres licensaftaler, og derfor ikke har ønsket at sige god for formuleringerne i denne vejledning.

Læs også: Virtualisering: Oracles licensregler for begyndere

Læs også: Virtualisering: IBM's licenser for begyndere

Læs også: Virtualisering: Microsofts licensregler for begyndere

Open source gør regnestykket lettere

Lige netop den kringlede situation med licenser for databaser i virtuelle miljøer er et tilfælde, hvor open source gør udregningen lidt lettere. For alternativer som MySQL eller PostgreSQL er licensen for selve softwaren gratis uanset miljøet, men i stedet betaler man for supporten, og her løber man ofte ind i de samme overvejelser, som for de kommercielle databaser.

Ser man på eksempelvis EnterpriseDB's abonnement for dets udgave af PostgreSQL-databasen, så er selve softwaren gratis, men udregningen af prisen for support afhænger dels af miljøet og dels af supportaftalen. Kan man nøjes med begrænset support, betaler man en pris pr. bruger. Vi man have mere support, betaler man pr. fysisk processor eller sokkel i serveren.

Tilsvarende gælder det for Oracle MySQL, hvor Oracle tilbyder to pakker af support for servere med op til fire processorer og servere med fem eller flere processorer. I dette tilfælde dækker en processor over en sokkel, altså en fysisk chip.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jon Bendtsen

Har du brug for oplysninger om licensreglerne for open source i forhold til virtualisering, som der ikke allerede er uddybende forklaret i afsnittet "Open source gør regnestykket lettere"?

Nu var det ikke nødvendigvis licenser jeg tænkte på, men også de andre aspekter af at vælge den rette database.

Hvis du lægger din database i clouden så risikerer du måske også at den bliver gemt i et land som tillader software patenter og hvor nogen måske har et software patent som de har anklaget en open source database for at overtræde.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere