Hvad er det så med den iPhone?

2. juli 2007 kl. 10:142
Ingen mobiltelefon har opnået så megen hype som Apples iPhone. Men hvad er det, Apple vil med 2007's mest omtalte gadget?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Så blev det endelig den sidste fredag i juni, og Apple fik sin vilje. Fans slog lejr uden for Apple-butikkerne for at blive de første til at købe den nye iPhone. Men hvad ligger der bag den massive "hype"?

Apple forventer at sælge 10 millioner iPhones inden udgangen af 2008. Det er pebernødder i forhold til det globale mobilmarked, hvor der hvert kvartal sælges over en kvart milliard telefoner.

Men det er også underordnet, for selv om Apple hævder at have revolutioneret mobiltelefonen med iPhone, så er det ikke det globale mobilmarked, som Apple går efter.

Gadget-målgruppe
Apple har altid været tilfreds med - og bedst til - at gå efter meget specifikke målgrupper, og iPhone er først og fremmest rettet mod en gruppe, som Apple kender særdeles godt: IPod-brugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vel at mærke i første omgang den gadget-fikserede delmængde af iPod-brugerne, der måske allerede ejer en Blackberry eller Sidekick.

Den første iPod var også rettet mod en begrænset målgruppe nemlig Apples eksisterende pc-kunder. IPod skulle være det ultimative stykke tilbehør til din iMac, men Apple ramte et marked, der hidtil kun havde været dækket af halvhjertede produkter uden sans for teknisk sexappeal. Det tilbød Apple, og derfor nåede iPod ud over det sædvanlige Apple-publikum.

Med iPhone vil Apple først og fremmest holde dampen oppe for dets iPod-univers. IPhone er trods alt den iPod med den hidtil største skærm, og Apple håber, at video bliver lige så populært som musik.

Her har Apple nok sat forventningerne for højt. ITunes er ganske vist én af de største forhandlere af musik i USA, men med blot omkring 25 solgte musiknumre på iTunes pr. solgt iPod er det tydeligt, at de fleste iPod-brugere stadig køber deres musik på cd. Endnu er der ikke noget der tyder på, at video får iPod-ejerne til fra den ene dag til anden at ændre det mønster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trådløst netværk
IPhone er dog samtidig den første iPod med trådløst netværk. Det er noget, mange brugere har efterlyst. Apple har i første omgang ikke forsøgt sig med noget tilsvarende Microsofts Zune, hvor brugerne kan dele musik med andre brugere i nærheden. I lyset af den begrænsede succes for Zune er det måske klogt nok for Apple at se tiden an.

Apple kunne have indbygget både den større skærm og det trådløse netværk i en ny generation af iPod - og vil måske gøre netop det i den næste iteration - men valgte at samle det i en mobiltelefon.

Der er nok ingen tvivl om, at Apple ser mange af de nye mobiltelefoner med indbyggede MP3-afspillere som en trussel mod iPod. Ikke at telefonerne ville overtage Apples kernekunder, men de kunne tage pusten fra iPod blandt de kunder, der er mindre loyale.

Apple har forsøgt sig med at samarbejde med Motorola om iTunes-kompatible mobiltelefoner, men det har været en fiasko. Derfor giver det mening for Apple at forsøge sig på egen hånd med iPhone.

Risikoen for Apple ser ud til at være begrænset. Der er nok ingen tvivl om, at Apple nok skal sælge tæt ved 10 millioner eksemplarer, medmindre de første iPhones begynder at eksplodere til højre og venstre. Og i modsætning til eksempelvis spilkonsolmarkedet, hvor Sony taber store summer på hver solgt Playstation 3, er der ikke noget, der tyder på, at Apple taber penge på hver solgt iPhone.

Egne butikker
IPhone sælges for 500 og 600 dollars gennem Apples egne butikker. Dermed scorer Apple hele forhandler- og distributørgevinsten. Apple har allieret sig med telekæmpen AT&T, som næppe får mere end de 36 dollars, det koster at aktivere telefonen.

Abonnementspriserne er så konkurrencedygtige, at der formentligt ikke er nogen større indtægt for AT&T at hente på den konto. Men et oprettelsesgebyr på 36 dollars for 10 millioner telefoner løber også rigeligt op.

Valget af netop AT&T's Edge er noget af det, Apple har fået mest kritik for. Hvis det var internet, der var vigtigst for iPhone, så ville Verizon eller Sprints 3G-netværk, der er mere udbyggede end AT&T's 3G, have været et mere oplagt valg. Men det ville betyde, at Apple skulle lave to versioner af iPhone. En til det nordamerikanske marked og én til resten af verden. Verizon og Sprints mobilnetværk er nemlig ikke baseret på GSM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet er dog, hvor meget resten af verden kommer til at se til den første generation af iPhone under alle omstændigheder. Apple kan formentligt sælge alle de producerede iPhones på dets hjemmemarked.

En oplagt udbyder ville have været T-Mobile. T-Mobile har et GSM-baseret netværk og er samtidig USA's største udbyder af hotspots med blandt andet dækning i Starbucks-kaffebarerne.

Men T-Mobile er også en udbyder, der formentligt ville have stillet krav om også at blive eneforhandler af iPhone i de europæiske lande, hvor T-Mobile opererer. Og det er ikke sikkert, det passer ind i Apples planer.

T-Mobile har samtidig også allerede dets Sidekick og Blackberry-tjenester, som selskabet formentligt ville have forlangt en vis kompatibilitet med fra iPhone. Her har Apple sikkert haft lettere ved at overtale AT&T til at udvikle en unik tjeneste for eksempelvis voicemail til iPhone.

Ingen GPS
Med AT&T har Apple i første omgang afskåret sig fra 3G-telefoni. Hvis Apple virkelig var ude på at revolutionere mobiltelefonen, hvorfor så ikke vise, hvordan en 3G-telefon virkelig skulle være?

Igen skal det ses i lyset af det amerikanske mobilmarked. 3G har begrænset udbredelse. Tv over mobilen og videotelefoni er slet ikke på dagsordenen. Derfor kan Apple ignorere 3G. Vil selskabet indtage Asien, så er sagen en anden, men GSM og Edge rækker indtil videre.

Det er værd at bemærke, at selvom Apple hævder at have revolutioneret mobiltelefonen, så ligger den revolution først og fremmest i brugergrænsefladen.

Der er således flere funktioner, der er fraværende i forhold til, hvad Apple kunne have valgt at inkludere i iPhone.

Eksempelvis er der ingen GPS. Mobiltelefoner i samme prisklasse er efterhånden begyndt at tilbyde GPS som standard, men hvis man ser iPhone som en videreudvikling af iPod, giver fraværet af GPS mening.

GPS er mest nyttigt, når man skal finde vej i en bil. Står man på gaden i San Francisco, så er iPhones korttjeneste tilstrækkelig til at navigere efter. Selvfølgelig kunne iPhone have erstattet den GPS, du køber til din bil, men her har Apple formentligt set, at flere bilproducenter er begyndt at inkludere GPS i selv deres mellemklassebiler.

Mindre salg end iPod

Om iPhone er den rigtige vej for Apples elektronikforretning kommer først og fremmest til at afhænge af, om selskabets kernekunder kan leve med den begrænsede lagerkapacitet, og om AT&T's Edge-netværk kan levere den internetoplevelse, Apple håber at give kunderne.

Hvor iPod var tæt på at køre Creative og Sony i sænk på markedet for portable musikafspillere, så er det tvivlsomt, hvor store markedsandele Apple kan opnå med iPhone. Firmaer som Nokia, Motorola, Samsung, LG og Sony-Ericsson bliver ikke taget på sengen.

Apple har nemlig allerede nu skabt så meget røre, at de øvrige mobilproducenter har sat tempoet op for deres udvikling. De har fået kontrakt på at købe den samme type skærme, som iPhone benytter.

For Apple er spørgsmålet derfor, om Safari kan matche Opera, og om iPhones Mac OS X kan hamle op med eksempelvis JavaFX og Symbian.

Nu har de første kunder deres iPhones. Vi vil høre historier om både begejstrede kunder og om dybt skuffede kunder. Alt i alt skal Apple nok få solgt iPhone. Om telefonen vil rykke mobilmarkedet er tvivlsomt, men den vil være en vigtig prøveklud for iPods fremtid.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. juli 2007 kl. 13:26

Vi er nogen der sidder og hopper utålmodigt, mens vi venter på det bliver oktober ;-)

1
3. juli 2007 kl. 12:09

Jeg siger bare: www.openmoko.org

Kom tilbage om et år eller to, og lur mig om denne ikke har lavet mere ravage i telefonmarkedet end iPhone nogensinde vil.

Givet, at det lige nu kun er hw/sw nørder der vil finde den tiltalende, men potentialet er kæmpe.

Når der kommer kickass brugerudviklede applikationer, som enhver mobilproducent med respekt for sig selv aldrig ville finansiere, som kører native(ikke som begrænset java app) på telefonen, vil enhver bruger som gør mere end snakke i telefon på sin mobil, ønske at køre OpenMoko. Og mon ikke producenterne vil ønske at gøre deres mobiler kompatible?

Mikkel,