Husk at Windows XP skal opdateres manuelt mod WannaCry

Microsoft har frigivet ekstraordinære opdateringer til gamle Windows-udgaver, men man skal selv downloade og installere dem.
16. maj 2017 kl. 15:30
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som reaktion på ransomware-angrebet fra WannaCry-ormen valgte Microsoft ekstraordinært at frigive en sikkerhedsopdatering til de udgaver af Windows, hvor supporten ellers er udløbet. Men det betyder også, at opdateringen skal foregå manuelt.

Det drejer sig om Windows XP, Windows Server 2003 og Windows 8. Hertil skal det bemærkes, at supporten er udløbet til Windows 8, fordi den seneste version regnes for at være Windows 8.1, som stadig supporteres.

Det skal også bemærkes, at der er en opdatering til Windows XP Embedded.

Hent opdateringen via blogindlæg

Microsoft har frigivet opdateringerne til download, hvor man ved at følge links i bunden af Microsofts blogindlæg kan komme til downloadsiden for de forskellige versioner og blandt andet vælge sprog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder altså, at hvis man sidder på én af de forældede udgaver af Windows, så skal man downloade og installere opdateringen for at lukke sikkerhedshullet. Microsoft har ikke tændt for Windows Update for de gamle versioner, så det sker ikke automatisk.

Opdateringen, som blev frigivet til de gamle udgaver lørdag, var allerede klar, fordi Microsoft i marts lukkede sikkerhedshullet i de versioner, som stadig supporteres med månedlige opdateringer - heriblandt Windows Vista som fik opdateringen i næstsidste omgang, inden supporten udløb.

Men Microsoft havde også en version af opdateringen klar til Windows XP og Windows Server 2003 allerede i marts, men den var kun tilgængelig for de kunder, som betaler for en særlig forlænget support ud over de normale 10 år, alle Windows-brugere får, når det gælder sikkerhedsopdateringer.

Region Hovedstaden har betalt for support på medicinsk udstyr

Eksempelvis har Region Hovedstaden brugt et tocifret millionbeløb på at få forlænget support på Windows XP af hensyn til det udstyr, som ikke umiddelbart kunne opgraderes til en nyere Windows-version.

I princippet er det for det medicinske udstyrs vedkommende op til udstyrsproducenten at sørge for at yde support på softwaren - og det gælder sådan set for enhver Windows-pc med en OEM-licens.

I praksis er det dog de centrale opdateringer fra Microsoft og Windows Update, som sørger for at holde Windows opdateret, men altså kun til en vis alder for styresystemet.

Denne gang er situationen så speciel, fordi sikkerhedshullet er blevet anvendt til et opsigtsvækkende angreb, og der forelå en opdatering til kunderne på særlige aftaler, mens alle andre først kunne hente opdateringen efter udbruddet.

Windows XP er opdateringens alderspræsident

Windows XP er den ældste udgave, hvor der findes en opdatering.

Det er uvist, hvorvidt sikkerhedshullet også findes i endnu ældre udgaver som eksempelvis Windows 2000. Dette styresystem har dog været uden support så længe, at man må formode, at eventuelle pc'er eller servere allerede måtte være blevet ramt af tidligere angreb, efter supportens udløb.

Den mest problematiske version af de rigtig gamle Windows-versioner kunne være Windows CE, som kan være anvendt i visse indlejrede systemer, som eksempelvis automater eller industrielle kontrolsystemer.

Microsoft har frigivet en opdatering til Windows XP Embedded, men det er uvist, om Windows CE er ramt af samme sårbarhed.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger