Hundredevis af danskeres oplysninger indsamlet af kinesisk it-virksomhed

Illustration: the_lightwriter/Bigstock
En kinesisk it-virksomhed, der leverer efterretninger til den kinesiske hær, har indsamlet hundredevis af højtstående og indflydelsesrige danskeres oplysninger.

Mindst 770 højtstående danskeres oplysninger optræder i en global efterretningsdatabase, efter den kinesiske it-virksomhed Shenzhen Zhenhua Data Technology systematisk har indsamlet data på over 2,4 millioner borgere fra flere lande.

Det skriver Politiken.

Mediet har fået indsigt i en liste med 770 navne på danske politikere, embedsmænd, diplomater og deres familier, efter et udsnit (1 terabyte) af ‘Den Oversøiske Nøgleinformationsdatabate’ blev lækket. Der er blandt andet tale om personer, der tidligere er dømt for økonomisk kriminalitet og personer, der har stor politisk indflydelse. Oplysningerne om danskerne ser ud til primært at være hentet fra sociale medier, ifølge Politiken.

Et af it-virksomhedens formål er at levere efterretninger til den kinesiske hær, og deres interesse er ikke overraskende, fortæller Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier til Politiken:

»Der findes givetvis mange af sådanne registre, da andre landes tjenester interesserer sig for, hvem der er i toppen af samfundet og kan bruge materialet ud fra en interesse om at påvirke, presse eller etablere et fortrolighedsforhold med nogen. De fleste ville synes, det var ubehageligt og grænseoverskridende at optræde på sådan en liste, og det er på en måde bekymrende, for det siger noget om, hvordan verden er i dag, og hvor meget information, man kan hente fra sociale medier, og hvor problematisk det kan være.«

Det har kun været muligt at genskabe omkring 10 procent af den lækkede database, og derfor kan der være flere end de 770 danskere involveret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ditlev Petersen

NSA, CIA, FBI gør det FE og PET gør det FSB gør det uden tvivl også GCHQ gør det BND gør det nok også MOSSAD ja gæt selv Facebook gør det hæmningsløst Google gør det også ret frit

Så nu har vi fået navn på endnu en i klubben. Åbenbart har de samlet offentlige data sammen. Omfang og formål er ukendt. 770 danskere synes ret eksklusivt. Hvis ikke man vil risikere, at nogen "husker en", så skal man være ret diskret. Om man kan tåle at udsættes for påvirkning, afhænger jo af metoderne. Offentlige data er nok ikke de mest velegnede til afpresning.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere