Hun er it-chef for 425.000: IBM's CIO skal virtualisere 10.000 servere

Interview: Jeanette Horan har en lang række monster-opgaver på dosmersedlen. Hør hvordan IBM's øverste interne it-direktør håndterer udfordringerne med besparelser, konsolidering og cloud.

Den engelske accent er i første omgang ubestemmelig. Men da hun ruller sin baggrund op som brite, der har boet de sidste mange år i USA, giver den bedre mening.

Jeanette Horan er it-direktør for IBM's flere end 425.000 ansatte over hele verden. Version2 har fået en time på en københavnsk cafe med matematikeren, der gik business-vejen og nu håndterer it-budgetter, der kan få det til at svimle for de fleste.

Selve tallet er dog hemmeligt, men Jeanette Horan afslører, at det er i en størrelsesorden, hvor det på fem år er lykkedes at skære mere end 1 milliard dollars af IBM's samlede regning på intern it.

»Det er ikke så romantisk. Jeg deler min tid op i tre områder: Business transformation, hvor it skal understøtte nye måder at lave forretninger på, IT transformation, hvor selve skal gøres mere smart med konsolidering og så videre, og endelig employee enablement, hvor it-redskaber skal gøre medarbejderne så produktive som muligt,« siger Jenaette Horan til Version2.

Måden, IBM vil transformere den interne it på, involverer et enormt konsolideringsprojekt.

Jeanette Horan fortæller, at virksomheden på grund af sin store størrelse har satset på en privat sky, der blandt andet kører IBM's business intelligence-løsning, baseret på firmaets eget produkt fra opkøbte Cognos.

»Alle vores forretningsenheder skreg efter deres egen Cognos-server, men vi lavede i stedet en dedikeret Cognos-cloud, som de i stedet fik adgang til. Alle vores datawarehouses har nu interfaces til Cognos-skyen, så det sparer både hardware-ressourcer og gør forretningen mere smidig,« siger Jeanette Horan og nipper af sin cappucino.

Et andet eksempel er hele underskoven af test-servere, som alle IBM's 4.500 interne applikationer har brug for.

»Der har vi nu lavet et soft-provisioned testmiljø i skyen. Det betyder også, at man efter en time kan lave reelle test - noget der tidligere har taget dagevis. Og selvom vi naturligvis udnytter hardwaren langt bedre på den her måde, så er den virkelige gevinst i turnaround-time,« siger Jeanette Horan.

Ikke overraskende bruger test-skyen IBM's egne provisioning-værktøjer i Tivoli-suiten. Og så er skyen i øvrigt mainframe-baseret.

»Jeg startede med at give systemejerne valget mellem to-tre virtualiseringsløsninger. Men det viste sig at blive for dyrt, så vi endte med at tvinge alle over på System Z linux-virtualisering,« siger Jeanette Horan.

Et af de største projekter, Jeanette Horan har ansvaret for, er konsolideringen af IBM's datacentre. Fra et ikke-specificeret - men stort - antal serverrum, er IBM nu nede på at have seks gigantiske datacentre. Tre i USA, et i Storbritannien og to i Asien.

»Mainframes er langt mere energieffektive end at have en lang række Intelservere stående. Derudover er de også langt mere driftsikre - og bliver ikke hacket,« lyder argumentet fra Jeanette Horan.

Samtidig med konsolideringen af datacentrene er IBM også i fuld gang med at virtualisere de flere end 10.000 servere, der driver forretningen.

»Vi startede for tre år siden, og ind til videre har vi virtualiseret omkring halvdelen af vores servere. Vi har arbejdet sammen med IBM's researchafdeling for at udvikle automatiseringsværktøjer, der kan speede processen op. Så vi håber ikke, det tager tre år yderligere at komme i mål med de sidste 5.000 servere,« siger Jeanette Horan til Version2.

Konkret betyder virtualiseringen af serverne en fysisk besparelse på godt 4.600 kvadratmeter datacenter-plads.

»Det giver store økonomiske fordele. Huslejen er den mindste del, dertil kommer energibesparelserne ved virtualisering, men den største fordel er dog, at vi kan klare os med langt færre medarbejdere til at passe serverne,« siger Jeanette Horan til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere