Huller i vejene bliver automatisk afrapporteret med gængs smartphone-teknologi

Sæt telefonen fast i bilen, og vupti, du crowdsourcer data til vejmyndighederne, mens du kører.

Det er slut med møjsommeligt og borgerpligtigt at standse op, tage et billede af et hul i vejen og uploade på en mail til vejmyndighederne.

Med mobilen i bilen og fem studerendes metode i form af en app kan du lade din smartphone om al arbejdet med at dokumentere og rapportere huller i vejen og koncentrere dig om at køre ud i det blå.

Læs også: Det skal du lige være opmærksom på, inden du begynder på en moderne Android-app

De fem matematikstuderende fra andet semester på Aalborg Universitet benyttede sig af det accelerometer og den GPS, der i forvejen sidder i mange moderne telefoner, da de udviklede de matematiske formler, der kan oversætte rystelser i bilen til huller i vejene.

»Når telefonen lå i bilen eller sad i en mobiltelefonholder, kunne vi sammenholde bilens hastighed med bump og rystelser i vejen – samtidig med at GPS'en med cirka seks meters nøjagtighed kunne fortælle, hvor der var en ujævnhed,« fortæller Peter Sibbern, der er talsmand for gruppen af studerende.

Når tilstrækkeligt mange bilister har afrapporteret over for eksempel en hel vintersæson, kan der dannes et detaljeret billede af hullers geografiske placering og deres udvikling på timebasis over vinteren.

Læs også: Ugens it-profil crowdsourcer toiletter til trængende danskere

Lektor Søren Løkke fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet har været en af vejlederne på projektet og mener, man aktiverer fællesskabstankerne bag samfundet.

»Med crowdsourcing er der tale om vidensdeling mellem borgerne og det offentlige. Det, at den forbindelse bliver etableret, kan have stor værdi. Borgerne er på den måde faktisk med til at få velfærdsstaten til at fungere. Det er måske store ord at bruge, men dét, at alle kan bidrage, er med til at kitte samfundet sammen.«

Illustration: AAU Aalborg Universitet

De fem matematikstuderende fra Aalborg Universitet: bagerst fra venstre: Søren Skov, Steffen Lønsmann Nielsen, Mathias Bach Pedersen. Forrest: Anne Arendt Louring og Peter Sibbern.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Brian Hansen

Meget smart! En skam kommunerne er så piv ringe til at reagere på henvendelser ang. Vejenes stand. Jeg har ihvertfald til gode at se dem lappe et hul, selvom vi er flere der har rapporteret det ind. Der findes i forvejen en masse smarte apps der gør det nemmere at indrapportere fejl og mangler, men det nytter ikke meget hvis det stadigvæk er kommunen selv der agerer traffikprop...

 • 3
 • 1
#3 Kenn Nielsen

..Men for hvem ?

Hvis man, forstået som 'almindelig borger', kan slå op i databasen, OG kommunerne ikke kan rette i denne (men dog tilføje et flueben i "fixed") så er det en god idé !

Nu kunne det være rart at vide om vi alle kan browse databasen.

Fordi... Ved erstatningsspørgsmål om vejens tilstand, får man en omgang belæring om at vejen sandeligt bliver tilset med korte intervaller, ganske som foreskrevet udfra dens klassificering...

Nuvel.. Men man kan ikke finde denne klassificering nogen steder.

Samtidigt afslører 'lidt snak' med de lokale, at hullet har været der længere end 4 måneder.

Og hér er det jeg kunne tænke mig en database, hvor jeg kan slå op, og finde "mit vejhul" (udfra f.eks. en radius på 10m omkring indtastet GPS). Jeg vil så kunne se om hullet har været indrapporteret tidligere, og om billedet viser der ikke er gjort noget siden.

Det ville give et ægte incitament til at prioritere hullerne lidt højere end nu.

K

 • 5
 • 1
#5 Kenn Nielsen

Kunne vel udbygges til at man kunne undgå huller der ikke er blevet meldt ok. Enten via appen selv eller en navigationsudbyder der giver mulighed for rute med færrest huller - når nu de alligevel er der ;-)

Pas nu på !

Pludseligt er det dit eget ansvar at du har hærget to fælge i et 4 måneder gammelt vejhul.

Du har jo appen, og dermed mulighed for at orientere dig om vejens beskaffenhed, når du planlægger din tur.

K

 • 0
 • 1
#7 Milos Game

For at app'en reelt kan blive brugbar, kræver det at bilisten kører igennem de store huller i vejene - det en jo de store huller der skaber problemer. Hvis bilisten kører uden om de store huller, hvilket er naturligt at gøre da det er ubehageligt at køre igennem dem, vil app'en kun registrere små og ubetydelig huller.

Hvem af jer, der har bil, har lyst til at køre igennem store huller, og opleve denne ubehag i håb om at en eller anden hos kommunen tager sig sammen og får repareret vejene?

 • 1
 • 1
#8 Milos Game

Jeg går ud fra at de har tænkt over at der er forskellige handlinger der kan resultere i en "hændelse". Det kan f.eks være en fartbump eller et fortorv, som begge har det til fælles at bilen først bevæger sig op og derefter ned, i stedet for ned og derefter op, som det er tilfældet med et hul i vejen. Alle disse hændelser kan ske ved forskellige hastigheder.

Man skal naturligvis også sætte mobilen til opladning under kørslen, da lytning på accelerometer og position koster batteritid.

 • 0
 • 0
#10 Jens Dalsgaard

Hvad bilder I jer dog ind ovenfor. Sikke dog en omgang kværulantisk bæ. Jeg synes faktisk, det er godt tænkt og kunne godt tænke mig at høre nærmere. Hvis man kan udnytte, hvad alle bilister har - en smartphone - er det suveræn kildeudnyttelse. Hvordan er app'en / brugen af gyroen i stand til at klassificere asfalten? Er det kun huller - som man som bemærket ikke har lyst til at køre igennem - eller kan ru overflade, tværgående riller også detekteres? Har I en app og i givet fald til hvilke operativsystemer? Hvordan kan I levere output - til et standard gis system? Jeg vil gerne høre nærmere.

 • 0
 • 2
#12 Christian Münster

Folk påpeger åbenlyse problemer med tanken bag app'en grundlæggende virken:

For at se hullet, skal bilen køre hen over hullet; læg til det, de førnævnte speed bump og kantsten fra sideveje.

Jeg synes ikke det er kværulantisk bæ, at man gerne vil beskytte sin affjedring, i stedet for, tilsyneladende, at udføre vejvæsenets arbejde.

Ja, selvfølgelig skal vi støtte alle iværksættere, men en god ide burde sagtens kunne tåle lidt skepsis, fra et praktisk tænkende individ.

Jeg har også en lignede ide: Hver gang jeg ser noget graffiti, trykker jeg på en GPS app knap. Denne favorit liste sender jeg ind til politiet, i alle de formater du vil ha. For de kan jo ikke selv se ud af vinduet, når de ligger og kører rundt i mit kvarter, som i øvrigt ofte er tilfældet og ganske betryggene.

eller noget...

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere