Huawei vil lancere eget styresystem til smartphones næste år

Illustration: ricochet64/Bigstock
Huawei vil udrulle sit eget styresystem til smartphones næste år. Dermed kan det være slut med det Google-baserede Android på telefoner fra den kinesiske televirksomhed.

Huawei har planer om at lancere sit eget styresystem til smartphones næste år.

Det skriver Reuters.

Torsdag meddelte Huawei, at styresystemet Harmony OS vil blive udrullet i 2021, og at det både er beregnet til smartphones, smartwatches og computere. Ifølge den kinesiske televirksomhed vil det også være muligt for andre mobilproducenter at bruge systemet til deres smartphones.

Telefoner fra Huawei kører i øjeblikket med Android, der er udviklet af den amerikanske tech-gigant Google. Men i forbindelse med handelskrigen mellem USA og Kina kom Huawei på USA’s sorte liste sidste år. Det har betydet, at Google ikke har kunnet give teknisk support til nye smartphones med Android fra den kinesiske televirksomhed.

Sidste år solgte Huawei 240 millioner smartphones, og dermed var selskabet den næststørste leverandør på markedet. I andet kvartal af 2020 indtog det kinesiske selskab pladsen som den mest sælgende mobilleverandør i verden. I den periode blev der solgt 55,8 millioner enheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Jönsson

Ja, der er ingen tvivl om at deres eget OS til telefonerne, vil være væsentligt mindre troværdigt end da de benyttede Android OS'et.

Så et skidt valg for dem, men de er jo presset til det og har reelt ikke andre muligheder ?

 • 10
 • 5
#4 Christian Nobel

Jeg kunne godt finde på at skifte iOS ud med Huaweis nye OS

Det hævdes at Huawei vil køre et parallelt spor, således at der også kommer en ægte open source version;

"As well as HarmonyOS for Huawei’s own devices, the company will distribute OpenHarmony, an open-ish-sourced version of the software akin to AOSP. "

https://www.engadget.com/huawei-harmonyos-2-0-smartphones-114018913.html

Meeen, bemærk lige frasen "open-ish-sourced", som godt kan være noget bekymrende, hvis de ikke gå linen helt ud, og der er sjove kinesiske binaries.

Huawei har jo ikke just den bedste trackrecord omkring det at være åbne - eksempelvis har jeg en relativt ny tablet fra dem, som dybest se kun kan bruges som dørstopper (eller måske clipboard for en gammeldags A5 blok) al den stund den er proppet til randen med bloatware, og kan man få unlock koden til bootloaderen, næh nej det synes Huawei ikke at de vil gøre, som en "service" over for deres kunder.

For sæt nu folk kommer til at bricke den - ja hvad så, braset er jo alligevel uanvendeligt (ud over at knapper og stik er fuldstændigt nødlandet de mest håbløse steder).

Men bortset fra det, så begynder KaiOS at være interessant, hvis man primært er interesseret i en beskeden telefon.

 • 6
 • 1
#5 Lars Christensen

Nogle producenter har udvist en påfaldende mangel på evne og vilje til realistiske priser, god service og lang levetid - andre producenter har været lidt for meget i lommen på deres egne regeringer (ingen producenter nævnt, ingen glemt)

En velfungerende konkurrencesituation giver mulighed for at vurderer pris, service, performance og levetid - og jo flere producenter, desto bedre.

Det kunne jo faktisk være, at vi fik noget elektronik som virkede længere end 24 måneder og som ellers kunne sendes til reparation, fremfor blot at blive smidt ud! Det ville sandelig også være godt for miljøet.

 • 6
 • 0
#6 Lars T. Petersen

der er ingen tvivl om at deres eget OS til telefonerne, vil være væsentligt mindre troværdigt

Hvorfor er der ingen tvivl om det?

NSA er blevet afsløret i at gøre amerikanske produkter utroværdige, hvilket endnu ikke er sket med HarmonyOS.

Det er muligt at gemme ondskabsfuld kode mange steder på selv en meget lille chip, så jeg siger ikke, at HarmonyOS er troværdigt. Men forlods bare at dømme det utroværdigt giver heller ikke mening. I en smartphone ville man nok ikke heller lægge ufin kode i OSet men længere oppe i stakken.

Kildekoden er oven i købet dokumenteret på engelsk. Se eksempel her på ios_task.c. Umiddelbart ikke noget ondsindet der. Vil dårligt valg af variabel- og funktionsnavne ikke afslører at det er skrevet af en kineser? Er det skrevet af en der er god til engelsk? OK, der mangler et a her OsPrintAllTskInfoHeader(), men der mangler et R i HTTP_REFERER.

 • 2
 • 9
#7 Lars Bjerregaard

Meeen, bemærk lige frasen "open-ish-sourced", som godt kan være noget bekymrende, hvis de ikke gå linen helt ud, og der er sjove kinesiske binaries.

Med andre ord: Det samme som Android.

Android er baseret på AOSP (open source) og oveni kommer så alle de lukkede drivere og binaries som får telefonen til at virke.

Som sædvanligt er det virkelige valg: Vil du aflyttes/spioneres på/sælges til Amerikanerne, Kineserne, Russerne, Koreanerne, Japanerne, eller....

 • 7
 • 0
#9 Lars T. Petersen

der har dømt Huawei utroværdige. Det er den amerikanske regering.

Den amerikanske regering har dømt Huaewei utroværdige, for at få markedet for sig selv. Monopol eller teknisk handelshindring, kald det hvad du vil.

Der er nogle bekymringer om at al den bagvedliggende infrastruktur omkring mobiltelefoner, kan opdateres til at opføre sig andeledes end da man købte produkterne. Den bekymring er reel nok. Men det er noget andet end et open source styresystem (HarmonyOS).

Edward Snowdens afsløringer og USA Patriot Act gør, at man heller ikke kan have blind tillid til USA.

 • 5
 • 0
#13 Morten Hansen

Google må tage ad nota at Apple skruer på Privacy-skruen med IOS 14 (IDFA), og det er generelt blevet modtaget godt (med nogle undtagelser). Hvis Huawei vil kapre et kundesegment er det måske nogle parametre man skal indrage i produkt-strategien.

Men det kræver selvfølgelig også åbenhhed.

Så der er måske en kundegruppe der ikke magter at skifte til Apple, men også inderst inde er lidt skeptiske over hvad Google registrerer og ikke registrerer - og at mange beslutninger om privacy er taget på forhånd for brugeren.

 • 1
 • 0
#14 Henrik Jacobsen

Amerikanernes første skridt overfor Huawei gik på 5G netværket. Der er ingen betydende amerikanske leverandører af 5G netværk. Det er således hverken monopol eller teknisk handelshindring.

Det argument forstår jeg ikke. USA vil ikke overhales før de er startet, og holder Huawei ude så de selv kan få markedet (i USA) når de er klar. Det giver da god handleskrigs-mening.

 • 0
 • 0
#15 Gert Agerholm

Det kunne jo faktisk være, at vi fik noget elektronik som virkede længere end 24 måneder og som ellers kunne sendes til reparation, fremfor blot at blive smidt ud! Det ville sandelig også være godt for miljøet.

Konkurrende er ikke altid godt. Det er helt rigtig at det er med til at fremme udviklingen, men ofte forstår brugerene ikke forskellen på produkter og hvorfor noget er dyrere som andet. For stor konkurrence kan derfor være med til at fremme "billligt bras". Et af stederne man kan spare er på materialerne, kompoenterne og service venlighed, som ofte gør et produkt dyrere. Derfor kan for stor konkurrense nettop være årsagen til det du beskriver, smide bort mentalitet og dårlig kvalitet.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere