Huawei søger om varemærkebeskyttelse af selskabets Android-alternativ i EU

Illustration: Android Logo
Navnet HongMeng bliver søgt varemærkebeskyttet af Huawei rundt om i verden.

Huawei har søgt om varemærkebeskyttelse af navnet HongMeng flere steder i verden, bl.a. EU.

HongMeng har i et stykke tid været kendt som et kodenavn for selskabets kommende AOSP-baserede alternativ til Googles Android.

Det kinesiske selskab har ifølge Reuters søgt om varemærkebeskyttelse i en håndfuld andre lande ud over EU.

ARK OS

Huawei har i EU også søgt om varemærkebeskyttelse af navnet ARK OS, som ifølge enkelte kilder skulle være det officielle navn på operativsystemet.

Selskabet skulle i EU også have søgt om varemærkebeskyttelse for en håndfuld andre navne, som indeholder ARK-betegnelsen, inklusive ARK OS.

Tidligere var ARK OS navnet på en Linux-distribution, men den blev nedlagt i april 2017 og var efter alt at dømme ikke varemærkebeskyttet, så det vil ikke skabe problemer for Huawei.

I ansøgningen om registrering af ARK OS skriver Huawei, at det drejer sig om kompilatorsoftware, operativsystemer til elektroniske enheder, udvikling af mobilapps og SaaS-tjenesten (Software as a Service).

Sådanne begrænsninger er der ikke i HongMeng-ansøgningerne. Her nævnes alt fra humanoide robotter med kunstig intelligens og apparater og instrumenter til videnskab, til dykkermasker og selfiestænger.

Meget af dette drejer sig formentlig om eventuelt tillægsudstyr til enheder baseret på operativsystemet.

Kendt i et halvt år

Allerede i november i fjor bekræftede Huawei efter sigende, at selskabet er i færd med at udvikle et alternativ, som selskabet kan tage i brug i kommende mobilenheder, hvis ikke striden med USA bliver løst.

Det var i maj i år, at det stod klart, at Huawei ikke må bruge Googles Android i kommende produkter og heller ikke nye versioner af operativsystemet. Dermed udelukkes også Googles centrale apps og frameworks.

Senere er selskabet også blevet udelukket fra teknologierne fra en række andre amerikanske selskaber og teknologier, som er baseret på disse.

Selv om Google har valgt at følge kravene fra de amerikanske myndigheder og dermed nægter Huawei adgang til nye Android-versioner, er det i Googles interesse, at Huawei fortsætter med at bruge Android og tjenesterne, firmaet tilbyder.

Advarer

Til Financial Times (artiklen ligger bag betalingsmur) siger en unavngiven kilde, at Google efter sigende advarede Trump-administrationen om, at bandlysningen af Huawei indebærer en national sikkerhedsrisiko, fordi HongMeng ifølge Google sandsynligvis vil have flere sårbarheder end Android, og at dette vil øge risikoen for, at enheden bliver hacket, ikke mindst fra kinesisk hold.

Huawei-enheder vil heller ikke have adgang til Google Play og det, denne tjeneste tilbyder af blandt andet apps og sikkerhedsfunktionalitet.

Huawei har en tilsvarende tjeneste, AppGallery, og selskabet forsøger nu at lokke flere udviklere til at tilbyde deres apps der også.

I mange tilfælde vil dette formentlig ikke indebære det helt store ekstraarbejde. Mange andre apps vil derimod måtte skulle skrives betydelig om, fordi de i dag afhænger af komponenter fra Google, som ikke er en del af Android Open Source Project, inklusive Google Play Services.

Disse vil ikke være tilgængelige i HongMeng/ARK OS.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Nielsen

Så lavet de det mere åben end Googles version, med fuld adgang til kildekode, og mulighed af brug af root på telefoner. Et valg af FOSS eller ligende til så stor en del, og især butiken, vil betyde at andre også vile kunne bruge det. Så vil andre, også ikke Huawei, bruger, kunne tage systemet til sig, og udvikle på det. Og hjælpe hele fødekæden, og dem selv.

men det er de nok ikke.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere