Huawei og Red Hat foreslår Java til Risc-V-cpu'er

1. oktober 2021 kl. 10:011
Huawei og Red Hat foreslår Java til Risc-V-cpu'er
Illustration: Nick Knupffer.
Hypet cpu-arkitektur kan få Java med på vognen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Store it-spillere foreslår, at Javas open source-udgave, Openjdk, også skal udkomme til den meget omtalte Risc-V-arkitektur i fremtiden.

I 2010 udviklede forskere på Berkeley-universitetet i Californien Risc-V, som blev frigivet som open source. Brugen af Risc-V er eksploderet i løbet af de sidste par år, hvor globale spillere som Google, Nvidia, Samsung, Qualcomm, IBM, Western Digital, Alibaba og Huawei alle er begyndt at tage aktiv del i udviklingen af Risc-V og dermed satse på nye åbne hardwarestandarder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bag forslaget om at oversætte Java til Risc-V står blandt andre elektronikgiganten Huawei samt cloud-firmaer som Alibaba og Red Hat, skriver Infoworld. Alibaba løftede sidste år sløret for sit første bud på en Risc-V-cpu med navnet XT910.

Huawei har ifølge forslaget allerede skabt en komplet udgave af Openjdk til Risc-V, på baggrund af kildekode aftappet i maj måned i år.

Interessen for den nye arkitektur skyldes blandt andet, at den ifølge flere virksomheder kan yde bedre end de gængse Intel, AMD og ARM-arkitekturer og cpu'er.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. oktober 2021 kl. 20:19

Selvom ISA manualen ser lidt mere rodet ud (47 inst i 6 typer) end ventet og Huawei afiliation kan afskrække nogle, er det måske en fremtidig arkitektur for en mulig EU-chip - engang i fremtiden?

Tak for hintet Tania. Jeg håber vi ser (mere fyldige) opfølgninger, efterhånden som flere konkrete chips manifesterer sig.