Huawei har planer om at sagsøge USA på grund af forbud mod elektronik

10 kommentarer.  Hop til debatten
BIllede af Huawei logo på bygning
Illustration: NurPhoto via Getty Images.
Huawei planlægger at sagsøge USA for at have nedlagt forbud mod at amerikanske myndigheder kan bruge produkter fra Huawei.
5. marts 2019 kl. 12:04
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den kinesiske techgigant Huawei planlægger et søgsmål mod den amerikanske regering. Årsagen er, at amerikanske myndigheder er bandlyst fra at bruge Huaweis produkter.

Det skriver New York Times, der har oplysningerne fra to kilder med kendskab til sagen.

Den kinesiske virksomhed har forberedt sig på at skulle spille en central rolle i den globale udrulning af 5G-netværk.

Søgsmålet er et modsvar på USAs udmeldinger om, at virksomheden udgør en sikkerhedstrussel. Et emne, der også har været på dagsordenen i Danmark, hvor TDCs aftale med Huawei udløber i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i Tyskland har der været bekymring i forhold til Huawei. Forbundskansler Angela Merkel har meddelt, at hun vil i dialog med Kina, før hun vil lade virksomheden levere 5G-teleudstyr til landet.

Også i Norge efterretningstjenesten i en trusselsvurdering advaret mod datatyveri fra Kina.

Huawei har tidligere afvist beskyldninger om, at Kina bruger virksomhedens produkter til overvågningsopgaver.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
6. marts 2019 kl. 15:48

Selvfølgeligt er der grund til at frygte fortsat russisk expansion.

Så skulle vi måske have lukket ned for Danske Bannks og Nordeas hvidvaskning for 15-20 år siden. Denne har jo været medvirkende til at understøtte det nuværede styre i Rusland. Hvornår trækker vi Bank bestyrelserne i retten for 5 kolonevirksomhed og statsfjenligt virksomhed,

Det synes også mærkeligt at de samtidigt mener at, at noget som er foregået for under 5 år siden bør være forældet. Selv om det er langt tid, for en bestyrelser der normalt ikke tænker længer end til næste genneralforsamling.

Muligheden for fængselstraf burde bruges lidt mere, så det er den ansvarlige ledelse og ikke virksomhed, kunder og samfund som straffes ved de her ting.

Men angående Kina og USA, der kan være overvågning i både softwareog hardware leveret fra begge lande. Meget indmad er også produceret i 3 land, og øger også risikoen.

VI skulle måske i stedet tage den 3 og den bedste udvej for Danmark og EU. Også selv om det måske måtte betyde at vi skulle springe g5 over og vente på g6.

At vi selv i Europa både udviklet, programeret, samlet, producertet alt udstyr som var vigtigt for vores infrakstruktur. Ud over en bedre bundlinje for landet på sigt, ville det også betyde at vi kunne beholde arbejdspladser, profit, viden tætter på.

Det skulle også gælde for vores våben og andet vigtigt infrakstruktur. Det ville nemt være marked for 2 - 3 chipfrabrikker, som også ville kunne ligges i lande, med god infrakstruktur, politisk stabilitet og med ringe risiko for naturkatestrofer.

Hvis vi fik minsts 50-80% igen af vors udgifter til løninger, viden, salg, skat, så kunne vi nemt bruge 2-3% af vores budget på militære og forsvar. Hvis vi også medregner, civiforsvar, pentioner, sygesikringer og andet til personale.

Vi bør på den lange sigt, kun stole på lande som har samme regionale interreser og styrresystem som os selv. Og derfor skal vi på den lange banne købe og udvikle våben sammen med resten af EU. Tror også at Danmark er moden til, på et tidspunkt at ændre den politiske ramme, det er jo kommet tættere på, efter det har vist sig, at vi ikke kan stole på USA.

8
6. marts 2019 kl. 15:39

Der er i hvert fald evidens for at NSA i over 10 år, med alle midler, har forsøgt at få bagdøre ind i Huawei's udstyr.</p>
<p>Der er også MASSER af evidens på sammenblanding af NSA- og USAs industri- interesser.

Hvad har du af indikationer på den sammenblanding? Jeg er ganske med på at NSA med stor sansynlighed har opsnappet udstyr og indsat bagdøre i det. Men hvis man læser Snowdens papirer er det ret klart at det sker efter produkterne er afsendt fra leverandøren. Af god grund fordi det vil være selvmord for leverandører at blive taget i sammenblanding. Af samme grund oplever man at amerikanske firmaer forsøger at kæmpe imod.

Kina er anderledes. Der er sammenblanding mellem militæret, staten og store virksomheder. Der er heller ikke ytringsfrihed eller et jurisk system der giver mulighed for at få sager mod staten prøvet juridisk. USA er ikke perfekt på dette område men lysår bedre.

Jg er overbevist om at det her simpelthen er et forsøg på damage control, over for det faktum at Huawei er ved at "overtage markedet" globalt, ligesom Kina også snart gør med elbiler.

Fint nok. Men lige nu er Danmark i lommen på USA. Skal vi også være i lommen på Kina?

7
6. marts 2019 kl. 10:01

Evidens?

Der er i hvert fald evidens for at NSA i over 10 år, med alle midler, har forsøgt at få bagdøre ind i Huawei's udstyr.

Der er også MASSER af evidens på sammenblanding af NSA- og USAs industri- interesser.

Jg er overbevist om at det her simpelthen er et forsøg på damage control, over for det faktum at Huawei er ved at "overtage markedet" globalt, ligesom Kina også snart gør med elbiler.

Det er jo ikke noget nyt initiativ fra USA (2014)https://www.silicon.co.uk/workspace/huawei-nsa-spying-edward-snowden-142193

6
6. marts 2019 kl. 09:29

Lol. Det er en gammel frygt fra Soviet tiden. Ruslands økonomi er på størrelse med Spanien eller Australien, kun lidt større end Mexico og 10 gange mindre end Kina. Tvivler på de invaderer lige foreløbig....</p>
<p><a href="https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)">htt…;

Så du mener man kan bruge BNP til at vurdere militær formåen? Jeg tror du glemmer at en russisk soldat, ingeniør, kampvogn, helikopter, etc. koster en brøkdel af en vestlig.

Mere fornuftigt er det at se på militærudgifter i forhold til BNP - her ligger Rusland i toppen blandt de store lande. Israel er i øvrigt et godt eksempel på at en lille økonomi godt kan have et meget stærkt militær, så længe man bruger en pæn del af BNP på det.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

Med hensyn til gammel frygt, så har vi senest set den russiske invasion, besættelse og anneksion af dele af Ukraine. Tidligere har vi set det samme i Georgien. Vi har også i de senere år set Rusland opstille atommissiler i Kaliningrad - missiler som kun kan ramme lande som ingen atomvåben har (fx. Danmark). Selvfølgeligt er der grund til at frygte fortsat russisk expansion.

5
6. marts 2019 kl. 00:18

NATO er det eneste der forhindrer Putin i at invadere de baltiske lande og Polen. Irrelevant ... ha ha ha.

Lol. Det er en gammel frygt fra Soviet tiden. Ruslands økonomi er på størrelse med Spanien eller Australien, kun lidt større end Mexico og 10 gange mindre end Kina. Tvivler på de invaderer lige foreløbig....

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

Kan anbefale denne her video hvis man vil have et reality-check:

https://youtu.be/hn1VxaMEjRU

4
5. marts 2019 kl. 22:51

Er der overhovedet nogen konkret evidens for at Huawei har spioneret?

Nej det er der ikke. Hvis den slags laves ordentligt, så er det ganske håbløst at opdage. Hvis ikke Snowden havde frigivet papirer, så havde vi meget få håndfaste beviser på amerikanernes ageren.

Men hvorfor skulle kineserne være anderledes end amerikanerne? Og når nu kineserne bruger store ressourcer på at udspionere deres egen befolkning, hvorfor skulle de så ikke ønske sig det samme i andre lande?

Sandsynligvis fordi USA er vores allierede via NATO og dermed har vi ikke nogen hemmeligheder over for dem. Desuden har vi pt. to alternativer:</p>
<ol>
<li>lade USA udspionere os</li>
<li>lade Kina udspionere os

Nej, mulighederne er:

  1. Lade USA spionere
  2. Lade Kina og USA spionere
  3. Opbygge en komplet europæisk IT industri og kun købe kritisk udstyr der (det tager ca. 30 år; i mellemtiden vælges mellem 1 og 2).

NATO er stort set irrelevant p.t. og har været det de sidste 30 år.

NATO er det eneste der forhindrer Putin i at invadere de baltiske lande og Polen. Irrelevant ... ha ha ha.

3
5. marts 2019 kl. 16:03

Man må gå ud fra at når NSA får overbevist sine kollegaer i de andre lande om problemet så fremlægger de et eller andet bevis...

Det er da en helt usandsynligt naiiv tankegang. Du mener de selvsamme NSA der beviseligt installerer bagdøre uden producentens vidende mens udstyret er i transit ud af landet?

Desuden har vi pt. to alternativer:</p>
<ol>
<li>lade USA udspionere os</li>
<li>lade Kina udspionere os

Det er vist lidt mere nuanceret:

  1. Lade USA udspionere os
  2. Lade Kina måske have muligheden for at kunne udspionere os.

Så det er ikke "pest eller kolera" men nærmere pest eller influenza.

NATO er stort set irrelevant p.t. og har været det de sidste 30 år. Vi har dog lavet nogle ulovlige angrebskrige sammen med USA udenom FN men det faktum kan jeg ikke se skulle betyde at vi så i al fremtid skal i den grad opgive vores sikkerhed på den måde du lægger op til (dvs. totalt knæfald).

2
5. marts 2019 kl. 14:16

Er der overhovedet nogen konkret evidens for at Huawei har spioneret?

Man må gå ud fra at når NSA får overbevist sine kollegaer i de andre lande om problemet så fremlægger de et eller andet bevis... som er bedre end det som CIA luftede for at starte Iraq-krigen.

Med f.ex Amerikansk udstyr VED man at der bliver installeret bagdøre af NSA ved udskibning. Der er exempler med Cisco udstyr. Hvorfor bandlyser vi så ikke Cisco og andet Amerikansk udstyr?

Sandsynligvis fordi USA er vores allierede via NATO og dermed har vi ikke nogen hemmeligheder over for dem. Desuden har vi pt. to alternativer:

  1. lade USA udspionere os
  2. lade Kina udspionere os

Da Europa stort set har aflivet hele sin seriøse high tech industri efter devisen: “Kina gør det alligevel billigere og USA gør det bedre” så vi kan vælge pest eller kolera - resultatet er det samme.

1
5. marts 2019 kl. 13:03

Er der overhovedet nogen konkret evidens for at Huawei har spioneret?

Med f.ex Amerikansk udstyr VED man at der bliver installeret bagdøre af NSA ved udskibning. Der er exempler med Cisco udstyr. Hvorfor bandlyser vi så ikke Cisco og andet Amerikansk udstyr?