Huawei er droppet: TDC og Ericsson lover landsdækkende 5G i 2020

19. marts 2019 kl. 08:2329
Huawei er droppet: TDC og Ericsson lover landsdækkende 5G i 2020
Illustration: TDC.
I 2020 vil TDC have udrullet et landsdækkende 5G-netværk. Samarbejdspartneren bliver svenske Ericsson.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det bliver den svenske teknologivirksomhed Ericsson, som kommer til at stå for opbygningen af TDCs landsdækkende 5G-mobilnet.

Det oplyser TDC i en pressemeddelelse, hvor virksomheden samtidig slår fast, at man vil sikre 5G-dækning i hele Danmark i slutningen af 2020.

»Jeg er rigtig glad for, at TDC nu vil påbegynde etableringen af fremtidens infrastruktur i partnerskab med Ericsson og muliggøre et Digitalt Danmark med DET bedste landsdækkende trådløse net,« siger Allison Kirkby, koncernchef og administrerende direktør for TDC Group i en pressemeddelelse og tilføjer, at TDC i løbet af det sidste år har forhandlet med flere forskellige leverandører om udrulningen af 5G-nettet.

Det nye skandinaviske samarbejde betyder samtidig, at kinesiske Huawei droppes som netværksleverandør. Huawei har siden 2013 opbygget og drevet det nuværende 4G-netværk for TDC i Danmark, men den seneste tid har der været omfattende debat om sikkerhedsrisikoen ved at lade den kinesiske virksomhed stå for udbygnigen af den kritiske infrastruktur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til DR oplyser Allison Kirkby, at valget af Ericsson er sket ud fra rent forretningsmæssige hensyn. Hun tilføjer, at danske myndigheder har været involveret i i sikkerhedsaspekter i forbindelse med valget af leverandør, men hun understreger, at det ikke er usædvanligt.

»Vi er altid i en løbende dialog med sikkerhedsmyndighederne, fordi vi driver kritisk infrastruktur. Det gælder ikke kun for denne proces, men for alt, hvad vi gør, siger Allison Kirkby til DR.

Kontrakten mellem TDC og Ericsson starter fra den 1. april 2019 og udløbet ved udgangen af 2023. Ericsson overtager driften af TDC's net inklusiv driftscenter, installation, kundeoplevelser, planlægning og optimering af nettet.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
21. marts 2019 kl. 04:01

For at kunne følge dig håber jeg da godt nok at Donald Trump kun er indsat som pauseklovn!

28
21. marts 2019 kl. 03:51

Sørgeligt at TDC er faldet for politisk pres! Jeg tror ikke en meter på at Huawei spionerer på os mere end Apple, Google og Facebook, som jo alle tre er amerikanske! Jeg er bedøvende ligeglad om det er amerikanerne eller kineserne, der spionerer på mig, for de gør det begge to!

27
21. marts 2019 kl. 00:09

Så har du ikke forstået hvad industrispionage handler om. Det handler om at komme op på niveau med din konkurrent.
Så hvis du f.eks. får fat i tegningerne til den helt nye maskine, som du kun kan lave en middelmådig version af, så vil du med tegningerne pludselig være på næsten niveau.
Så det er bla. et spørgsmål om at indhente....

Nu var det Jan Oestergaard der skrev at USA's teknologiske forspring skyldtes industrispionage. Så ville jeg gerne vide hvor han vidste det fra. Men i øvrigt er det i modstrid med hvad du skriver: du skriver at det handler om at indhente ... ikke at være foran.

Med hensyn til tegningerne til din nye maskine, så vil jeg vove at påstå at det i dag hører til sjældenhederne at det blot er en simpel maskine hvor man på den måde blot kan se på tegningerne. Typisk vil der være en masse grunde til at "maskinen" er lavet præcist på den måde og ikke anden. Kun firmaet der udviklede maskinen forstår det. Der vil også typisk være bunker af software hvor man ikke bliver meget klogere selvom man har kildekoden.

26
20. marts 2019 kl. 22:45

Hvis du har eksempler på industrispionage hvor det rent faktisk har gjort en signifikant forskel så vil jeg gerne høre om det.

Så har du ikke forstået hvad industrispionage handler om. Det handler om at komme op på niveau med din konkurrent. Så hvis du f.eks. får fat i tegningerne til den helt nye maskine, som du kun kan lave en middelmådig version af, så vil du med tegningerne pludselig være på næsten niveau. Så det er bla. et spørgsmål om at indhente....

25
20. marts 2019 kl. 20:39

Nu ved jeg helt tilfældigt at der er installeret komplette Ericsson systemer i to meget (government owned) mørke kældre tæt på hhv CIA og NSA. Da de ikke har nogle brugere tilsluttet, så bruges de jo nok kun til at finde ud af hvordan man kan udnytte systemerne. Det samme er jo nok gældende i Kina (der er vel en grund til at en af de kinesiske operatøre har Ericsson udstyr og at en anden har Nokia udstyr) for ellers ville det jo nok have givet mere mening for dem kun at have Huawei eller ZTE udstyr. Og hvis man er hhv. Russisk, Israelsk, Engelsk, Tysk eller fransk efterretningstjenester, så har man (hvis man er seriøs) nok det samme.

Så om det er udstyr fra den ene eller anden producent gør nok ikke det store, efterretningstjenesterne skal nok kunne få ubemærket adgang til udstyret.

24
20. marts 2019 kl. 13:14

Nu er Ericcson allerede valgt til nogle 5G net i USA så det ervel lidt sent at brokke sig over dem ?

23
20. marts 2019 kl. 10:12

Så er det KUN et spørgsmål om at USA ønsker at styrer verdenshandlen og ikke mindst at det er USA som har snablen inde alle steder.

Tjaa ... nu har TDC faktisk valgt 5G hardware fra et svensk firma ... USA styrer ikke så meget når det gælder mobilnetværk.

Ingen er vel i tvivl om at USAs teknologiske forspring også kan forklares i deres massive stats støttede industri spionage.

Industrispionage er faktisk svært. Jeg har ofte tænkt over hvad en konkurrent skulle gøre for at lære og kunne bruge vores hemmeligheder i de virksomheder jeg har arbejdet for. Bortset fra rent taktiske tiltag har jeg aldrig fundet noget.

I langt de fleste tilfælde kunne du lade konkurrentens spioner læse alle emails og rende frit rundt på alle kontorene uden at de ville forstå hvad der var vigtigt. Jeg vil 1 mio. gange hellere have en dygtig ansat fra konkurrenten end en stak stjålede statiske dokumenter (hvis det var lovligt).

Hvis du har eksempler på industrispionage hvor det rent faktisk har gjort en signifikant forskel så vil jeg gerne høre om det. Lige nu sidder jeg foran en computer bygget af transistorer (opfundet i USA) til en microprocessor (opfundet i USA), der er en harddisk i (opfundet i USA), etc. Den er koblet til internettet (opfundet i USA). Listen fortsætter.

Når USA er ledende så er det bl.a. fordi amerikanske virksomheder og universiteter formår at tiltrække dygtige folk fra hele verden. Og så fordi det amerikanske forsvar bruger flere penge på teknologi end nogen anden organisation på jorden.

22
20. marts 2019 kl. 08:56

Når man VED at USA med alle midler overvåger alt og alle, det er bevist! Men ikke har konkrete beviser om at det er sket fra Kinas side (det gør det jo nok, men!) Så er det KUN et spørgsmål om at USA ønsker at styrer verdenshandlen og ikke mindst at det er USA som har snablen inde alle steder.

Ingen er vel i tvivl om at USAs teknologiske forspring også kan forklares i deres massive stats støttede industri spionage.

21
20. marts 2019 kl. 08:45

haha det er fin måde at tage det på ‘ bring it on..’

men bortset fra at 2G/3G jo forsvinder om nogle år, så giver 5G mulighed for nogle anvendelses områder inden industri transport, medicin m.m. Der er ikke blot et spørgsmål om at det går langsommere.

20
20. marts 2019 kl. 08:25

Per Olsen, hvis de slukker for 5g bruger vi da bare 2g, 3g og 4g.

Tingene går lidt langsommere, men de kan vel ikke lægge os helt ned.

19
20. marts 2019 kl. 08:05

Kina er et diktatur. Beslutningen om at slukket 5G i Danmark kan træffes hurtigt, derefter er udførelsesvejen kort. Begge dele er ikke belemret med whisleblowers, diskutioner eller en opposition. Når Canada anholder en kinesisk statborger er kina ikke langtid om at anholde en Canadisk borger og iøvrigt lige stramme den ved at tildele dødsstraf.

Jo...der ER forskel på hvem man går i seng med.

18
20. marts 2019 kl. 07:19

Så bliver det spændende om USA vil brokke sig også over Ericsson udstyr, som de ligesom Huawei, heller ikke kan aflytte. Eller om de, mod min forventning, faktisk udelukkende var bekymrede for at Kina havde adgang til Huawei udstyr.

17
19. marts 2019 kl. 23:15

Verden er ved at blive opdelt i en vestlig og en kinesisk domineret. Vi skal vælge at være del af den vestlige. Når man vælger leverandør af kommunikationsudstyr, så vælger man i praksis hvem der ”må” lave bagdøre i ens system. Man kan håbe at de ikke gør det, men man ved det ikke.

Vi var godt i gang med en fornuftig globaliseret verden og det så ud til at det faktisk gik ret godt. Desværre er der så kommet nogle mennesker til tronen, som er godt igang med at ødelægge det (F.eks. Putin og Trump). Mistroen til hinanden er blevet større.

Hvad skal vi så ? Tja, hverken Rusland eller Kina er demokratiske lande. Er de til at stole på ? Selvom Trump huserer i USA, så er det stadig et demokratisk land (Ses bla. ved at manden trods løfter ikke er kommet igennem med så meget).

Det er vel et valg mellem pest eller kolera. Jeg vil indtil videre have mere tiltro til vesten end til østen. Der er stadig demokrati i vesten. Har der været det i østen, sådan for alvor nogensinde ?

16
19. marts 2019 kl. 18:01

Mht. downvotes, så er jeg for gammel til at den slags alvorligt. Folk der ikke argumenterer for deres synspunkter er bare latterlige.

Jeg downvotes selv meget sjældent, vil sige næsten aldrig, men giver meget glad og tit en thumps up.

Hvis vi er der hvor jeg giver en downvotes. Så er vi også typisk der hvor jeg indberetter indlægget. Og de fleste gang har v2 da også givet mig ret.

Hvis vi var ening og alle lige kloge på alting, så var der ingen grund til kommentatror sporet.

Men synes synes stadigt at v2 tilgang og måde at slette indlæg og lave rettelser i artikkler er tåbeligt.

15
19. marts 2019 kl. 17:55

Kritikken bør gå til redaktionen.

Som andre læsere har opdaget, der er nogle jounalister og debatører som her på version2 har lidt primadonna-nykker.

Om jounalisten, skal rette en fejl via komentator sporet, som han vel bør følge på hans egen artikkel, eller via et et link, er vel hip som hap.
Det er samme arbejde, men han bliver så ikke udstillet som værende sløset, ikke kan sit stof, eller at man har været lidt for hurtigt med en google oversat artikkel, eller noget fra det norske dito.

Synes nu også hvis man er jounalist at man bare skal tage noget sådan til sig, og ikke føle sig ramt på ens ære. Ellers tror jeg, det er det forkerte medie man skriver på.

Som lille kan jeg husket at man altid drillet dem som blev mest sure, det var sjovest. Det tiltrækker sig også mest opmærksomhed

PS - Lille histoire . Jeg er heldigvis ikke underlagt sprog fasismen, er total lige glad. Prøver ikke at blive for svært at læse, eller uforståligt. Men jeg kender nogle som er - Rigtige Sprogfasister. Manden som jeg kendte var ikke den værste. Han rettet godt nok breve han modtog med rødt, hvis der var sprogelige fejl eller stavefejl. Men hans søster sendte dem tilbage rettet.

14
19. marts 2019 kl. 17:53

Michael Cederberg det må være den første del , som du får downwote for. Men jeg giver dig helt ret i den sidste del, hvor jeg kan se du har taget meget af min argumentation med dig :-)

He he ... Jeg har i lang tid ment at EU bør opbygge en teknologi- og militærindustri der kan konkurrere med USA og Kina (det hvis min historik her på sitet også). Jeg tror ikke på statslig støtte, men jeg tror på at staten tilgodeser producenter hvis produkter er designet i Europa.

Jeg mener også at Europa skal samordne udvikling og indkøb af militært isenkram. Produktion af højteknologisk udstyr kan trække andre ting med samt hive Europa ud af lillebror rollen overfor USA. Under den kolde krig virkede det fint, men det er tydeligt at USA har andre interesser nu og med jubel-fjolset som præsident er det ikke sjovt længere ... ikke et sekund længere.

Mht. downvotes, så er jeg for gammel til at den slags alvorligt. Folk der ikke argumenterer for deres synspunkter er bare latterlige.

13
19. marts 2019 kl. 17:40

Klogt og fornuftigt
Verden er ved at blive opdelt i en vestlig og en kinesisk domineret.

Michael Cederberg det må være den første del , som du får downwote for. Men jeg giver dig helt ret i den sidste del, hvor jeg kan se du har taget meget af min argumentation med dig :-)

At vi i EU selv skal lave vigtigt infrakstruk herunder også våben, og evenen til at producere waffer/chip. Så vigtigt viden, produktion og arbejdspladers bliver inden for eu's grænser.

Men det var jo nok den første del som du blev stem ned af. jeg synes nu heller ikke at vi som andre lande, skal lukke om os selv.

12
19. marts 2019 kl. 17:15

Ja. jeg tog fejl.

De river det hele ned til sidste antenne. Det bliver dyrt. Ikke så meget i udstyr, men rigtig mange arbejdstimer til nedrivning og nyinstallation.

Så byder Ericsson nok vanen tro på en stor fest for TDC-folk i 2020, når det sidste Huawei udstyr skrottes.

9
19. marts 2019 kl. 15:39

"Don't shoot the messenger".

Hvis man er journalist på et medie, hvor en stor del af læserskaren flueknepper kode dagen lang og generelt har øje for detaljer, så kunne man jo passende oppe sig lidt og lade være med at lukke (så indlysende) fejl ud.

Kritikken bør gå til redaktionen.

6
19. marts 2019 kl. 11:18

Det bliver den svenske teknologivirksomhed Huawei, som kommer til at stå for opbygningen af TDCs landsdækkende 5G-mobilnet

Umiddelbart over kommentarfeltet har redaktionen ganske tydeligt markeret, at korrekturforslag bør sendes til redaktionen.

Ikke desto mindre skal vi nærmest på daglig basis belemres med læsere, som har et stort behov for at flashe deres skarpsindighed ved at kunne gennemskue ganske banale slå- stave- eller skrivefejl m.m.

De fleste læsere forbigår de indlysende fejl i stilhed, andre skriver direkte til journalisten – men jeg gider ikke længe blive belemret med mails om nye indlæg, blot for at konstatere at nogen har opdaget en stavefejl eller andet.

5
19. marts 2019 kl. 10:56

Verden er ved at blive opdelt i en vestlig og en kinesisk domineret. Vi skal vælge at være del af den vestlige. Når man vælger leverandør af kommunikationsudstyr, så vælger man i praksis hvem der ”må” lave bagdøre i ens system. Man kan håbe at de ikke gør det, men man ved det ikke.

Vi har set at amerikanerne gør det. Jeg er ikke i tvivl om at kinesere, russere (hvis de havde noget nogen ville købe), briter, franskmænd vil gøre det samme. Jeg vil hellere at vores allierede kan lytte med end lande som vi ikke er allieret med.

På langt sigt så jeg gerne at alt kritisk teknologi var designet af virksomheder i europæiske lande. Og at der var en fælleseuropæisk lovgivning og domstol der kan dømme firmaer for at overtræde lovgivningen. Lovgivningen skal bestemmes af europæiske politikere – politikere jeg kan stemme på. For politikere lytter kun til dem der stemmer. Og virksomheder lytter mest til de regeringer de er underlagt.

4
19. marts 2019 kl. 10:25

Politikerne er meget fokuserede på at TDC ikke vælger/valgte Huawei. Men hvad med de andre spillere med eget netværk?</p>
<p>Kan se at Telenor samarbejder med Nokia. Antager Telia benytter det samme netværk.</p>
<p>Men hvad med 3?

3 er ejet af kineserne i forvejen... de er ejet af CK Hutchison fra Hong Kong (som nu er Kina).

3
19. marts 2019 kl. 09:15

Det årelange samarbejde med Huawei som leverandør ogde facto driftsoperatør kan man jo ikke standse på en dag. Måske kan det slet ikke bringes til ophør i en overskuelig fremtid.

Så Ericsson er lukket ind ad døren. Men de har jo ikke fået adgang til hele huset, som jeg forstår det. Og når bølgerne har lagt sig, kan Huawei sagtens blive hovedleverandør - også for udstyr til 5G.

Helst så jeg, at Ericsson overtog driften af alt udstyr - også Huaweis - inden for 3-4 år. Det ville give en klarere grænseflade mellem udstyr og drift. Men det ser jeg ikke noget om i offentliggørelsen.

2
19. marts 2019 kl. 09:05

Politikerne er meget fokuserede på at TDC ikke vælger/valgte Huawei. Men hvad med de andre spillere med eget netværk?

Kan se at Telenor samarbejder med Nokia. Antager Telia benytter det samme netværk.

Men hvad med 3?

1
19. marts 2019 kl. 08:31

på at det er rigtig :

"Det bliver den svenske teknologivirksomhed Huawei, som kommer til at stå for opbygningen af TDCs landsdækkende 5G-mobilnet."