HTTP-protokol på vej i version 3 - uden TCP

Illustration: Bigstock/Rost-9
Lavere transporttid og indbygget sikkerhed er blandt nyhederne i den dugfriske protokol, der sætter TCP på porten.

Protokollen HTTP-over-QUIC er nu officielt blevet forfremmet til HTTP/3, den tredje version af internettets vigtigste transportstandard. HTTP får browsere og webservere til at snakke sammen og benyttes i en lang række andre sammenhænge.

Navneskiftet er meldt ud af Mark Nottingham, som er formand for IEFT's arbejdsgrupper for HTTP- og QUIC-protokollerne, på en mailingliste, hvor udviklingsarbejdet drøftes. IETF (Internet Engineering Task Force) er den organisation, der forvalter internettets grundlæggende protokoller.

QUIC-protokollen, som har sin oprindelse hos Google, bryder med en tradition for at bruge TCP (Transmission Control Protocol) som transportlag. TCP etablerer et 'virtuelt kredsløb' mellem afsender og modtager og er en meget pålidelig protokol. QUIC benytter i stedet UDP (User Datagram Protocol) til transport, hvor endepunkterne selv skal holde styr på, at data er kommet frem i hel tilstand. Til gengæld reduceres transporttiden, ligesom ressourceforbruget nedsættes.

QUIC har indbygget kryptering, som på mange punkter følger den seneste udgave af SSL, TLS 1.3-standarden.

Den 7. november meddelte en medarbejder fra firmaet Litespeed på Twitter, at det og Facebook med succes havde skabt forbindelse mellem to HTTP/3-implementeringer.

Firmaet Cloudflare har en nærmere gennemgang af den nye protokol i et blogindlæg.

QUIC-protokollen har været med i Googles open source Chromium-browser i flere år, hvor protokollen er slået til som standard. Den findes også i Google Chrome, hvor den skal slås til med et konfigurationsflag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere