HTML5-standarden er færdigudviklet - nu kommer HTML5.1

29. oktober 2014 kl. 11:1612
Den udbredte web-standard har endelig fået mærkatet “Recommendation status” af W3C.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skal vi lave en app eller en hjemmeside i HTML5?

Det spørgsmål har mange web- og mobiludviklere kunnet stille sig selv, siden HTML 5-programmeringsstandarden vandt indtog og introducerede en række nye muligheder for at lave hjemmesider uden behov for en masse plugins som Flash.

Den omtalte web-standard har dog løbende været under udvikling af World Wide Web-konsortiet, W3C, og har først nu fået den endelige “Recommendation status”. Det betyder, at standarden nu er færdigudviklet, og at der derfor ikke vil komme flere ændringer til den. Det skriver det amerikanske tech-site Techcrunch.

Dermed begynder arbejdet på den næste standard, kaldet HTML5.1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

HTML5 var blandt andet med til at give dødsstødet til de utallige Flash-animationer, der en overgang dominerede nettet. Det var især Apple’s afdøde grundlægger Steve Jobs, der for lidt over fire år siden var med til at drive den udvikling frem, da han erklærede krig mod Flash ved ikke at lade iPhones og iPads understøtte standarden. I stedet bakkede han op om HTML5, som den nye universelle standard.

HTML5 lancerede blandt andet et universelt videoformat til hjemmesiderne med tagget
<video> og gjorde det muligt at rendere bitmap-billeder og shapes direkte i browseren med
<canvas>-tagget.

»I dag forventer vi, at vi kan dele billeder, shoppe, læse nyheder og slå information op på en hvilken som helst enhed. Selvom de er usynlige for de fleste brugere, så er HTML5 og Open Web Platform med til at drive disse stigende forventninger fra brugerne,« siger »opfinderen« af internettet og direktøren for W3C, Tim Berners-Lee.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. oktober 2014 kl. 21:23

Fra artiklen:HTML5 lancerede blandt andet et universelt videoformat til hjemmesiderne med tagget og gjorde det muligt at rendere bitmap-billeder og shapes direkte i browseren med -tagget.

Vi har aldrig fået et format til video, vi har bare fået et tag. Vi fik derimod en format krig fordi browserne ikke kunne blive enige om et format...

7
30. oktober 2014 kl. 16:02

Jeg håber inderligt at Google snart overtager HELE browser markedet, de er allerede godt på vej med omkring 50-70% alt efter hvilke statestikker man finder.

Egentlig er jeg ligeglad med hvem der vinder, bare EN gør det... for det er virkelig et helvede at udvikle noget som helst avanceret, som skal virke overalt :(

Man kan side og udviklet noget som fungere skidegodt i ÉN browser, og så snart man åbner det i de 2 andre, så ligner det noget Picasso kunne have fundet på.

Man kunne også håbe på at Microsoft tager røven på alle og introducere en C# / XAML browser hvor Javascript er skiftet ud med C# og HTML ud med XAML. Desværre har de ikke magt nok til at kunne vælte hele markedet - så der skal nok være masser af arbejdet i fremtiden til os web udviklere :)

12
29. maj 2015 kl. 08:19

Man kan side og udviklet noget som fungere skidegodt i ÉN browser, og så snart man åbner det i de 2 andre, så ligner det noget Picasso kunne have fundet på.

Enten prøver du på at trolle eller også er du virkelig dårlig til webdesign og burde overveje en anden profession.

Takket være Firefox og siden Chrome har vi fået IE (10,11) med på W3c sporet, det er nu meget nemmere at få siderne til at se ens ud i de i tre mest brugte browsere.

Hvis du virkelig mener det ovenstående så vil jeg meget gerne have et link som beviser din påstand.

8
30. oktober 2014 kl. 16:15

Jeg håber inderligt at Google snart overtager HELE browser markedet, de er allerede godt på vej med omkring 50-70% alt efter hvilke statestikker man finder.

Hvorfor det?

Bortset fra det, så er en browser altså bare et program der kan se/afvikle noget som burde følge en standard.

Svarende til at man ikke skal lade farven på himlen diktere efter at Canon kameraer (det gør de så ikke, det er bare en analogi) mener at himlens blå farve skal gengives som rød.

Egentlig er jeg ligeglad med hvem der vinder, bare EN gør det... for det er virkelig et helvede at udvikle noget som helst avanceret, som skal virke overalt :(

Sludder og vrøvl.

Med HTML5 og god CSS kan du sagtens lave sider der fungerer korrekt på alle browsere - men man skal være klar over hvad det er man har med at gøre, og ikke forvente at resultatet er ens pixel for pixel mellem browsere.

Hvis man har denne helt basale forståelse, og lader være med at lave noget der specifikt kun virker på en browser, så er der ikke noget problem.

Og monokultur er aldrig af det gode.

Man kan side og udviklet noget som fungere skidegodt i ÉN browser, og så snart man åbner det i de 2 andre, så ligner det noget Picasso kunne have fundet på.

Så er du bare ikke dygtig nok!

Man kunne også håbe på at Microsoft tager røven på alle og introducere en C# / XAML browser hvor Javascript er skiftet ud med C# og HTML ud med XAML.

Det ville da være noget af det mest pløkåndsvage overhovedet.

Desværre har de ikke magt nok til at kunne vælte hele markedet

Nej gudskelov.

- så der skal nok være masser af arbejdet i fremtiden til os web udviklere :)

Ja der er sikkert nok arbejde til dygtige webudviklere, der er i stand til at udvikle i henhold til W3C' rekommandationer, i fremtiden.

9
30. oktober 2014 kl. 16:55

Fortsæt du bare med at lave 1990'er websider mens vi andre prøver at få web'et til at være pænt og levende.

5
29. oktober 2014 kl. 15:30

"...Flash ved ikke at lade iPhones og iPads understøtte standarden. "

Flash er ikke en stadard, det er et stykke proprietærsoftware styret af en virksomhed (Adobe), ja der har været andre implementeringer men de har aldrig været et realt alternativ til den officielle løsning fra Adobe...

Før flammekasterene bliver alt for varmet op, så understøtter Apple mange åbne standarder selv om der er dele af deres OS er closed source og selv om det er tilfældet så forpligter det dem ikke til at understøtte andre firmaers closed source software.

Men det kunne være lidt interessant at sammenligne flash brug med silverlight (microsofts pendant til flash som er en del af de mobil dims versioner af windows der findes idag) brug idag specielt på mobile websites...

2
29. oktober 2014 kl. 12:25

:@

1
29. oktober 2014 kl. 12:07

Flot overskrift. Den var i hvert fald skyld i, at I fik en ekstra sidevisning fra mig.

Til gengæld fandt jeg intet omhandlende HTML5.1, som man ellers kan forledes til at tro.