HTML5 giver Flash baghjul i nyt browserbaseret tegneprogram

Den kommende HTML-standard viser, hvad det kan uden hjælp fra mellemmænd som Flash eller Silverlight i et nyt tegneprogram på nettet.

Går Adobes Flash-teknologi en sørgelig fremtid i møde, når HTML5 bliver udbredt?

Sådan lyder forudsigelsen i hvert fald fra flere, der er begyndt at eksperimentere med mulighederne i den kommende standard for markup-sproget på internettet.

Først var der fokus på video, der kan afspilles direkte via HTML-tagget 'video', og nu viser et nyt tegneprogram, hvor elegant en applikation kan køre i browseren kun med HTML5 og Javascript.

»Som du kan se, loader den uden ventetid, og muligheden for at skabe righoldige brugergrænseflader direkte i browseren er fantastisk. Jeg er solgt,« skriver John Biggs, skribent på teknologibloggen Crunchgearl.com, om programmet.

Sketchpad, som tegneprogrammet hedder, er blevet muligt uden hjælp fra Flash på grund af det nye 'canvas'-tag i HTML5. Tagget, der blev udviklet af Apple til OS X og Safari, stiller tegnebrættet til rådighed for browseren.

I dag understøtter de fleste browsere mange dele af HTML5, på trods af at standarden ikke er endeligt godkendt.

Microsoft har dog valgt at vente, så Sketchpad kan ikke bruges med Internet Explorer, mens de nyeste versioner af Opera, Firefox og Chrome kører tegneprogrammet uden problemer.

Prøv Sketchpad via det eksterne link herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (42)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#6 Martin Kofoed

Virker fint her på FF 3.5.7 / Kubuntu.

Det er dælme sejt at se den rivende udvikling inden for HTML5! Det kan da KUN gå for langsomt med at få det adopteret overalt (med IE som den sædvanlige undtagelse, sikkert). Det bliver vildt fedt, når nogen bygger det ind i f.eks. Netbeans, så man kan bruge widgets direkte på canvas. Så er vi langt om længe ved at være dér, hvor webudvikling bliver hvad Delphi var for Win32 engang! :-)

 • 0
 • 0
#16 Niels Dybdahl

Bemærk disketteikonet øverst til højre. Hvor mange børn i dag ved hvad en diskette er? Men umiddelbart kan jeg ikke komme på et bedre ikon til at symbolisere gemning.

BTW programmet virker også fint i den Firefox 3.0.11 som jeg bruger lige nu.

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

Der er ikke meget nyt over denne her applikation. Det har været muligt med SVG i de browsere som understøttede det (Firefox og Safari, før Chrome blev opfundet).

Synes måske lige det er en overdrivelse at kalde det HTML5...

 • 0
 • 0
#21 Peter Frandsen

Thomas skrev:

MS har bevidst valgt ikke at implementere HTML5, fordi den ikke er "færdig" endnu.

Det er da vist en fordrejning af sandheden. Microsoft har desværre ikke deltaget aktivt i whatwg arbejdsgruppen - det er først for meget kort tid siden at de er begyndt at samarbejde. Og din undskyldning/forklaring er efter min mening ret dårlig - det er jo lykkedes ret godt for Google/Apple/Mozilla/Opera/... løbende at implementere specifikationerne på en lang række platforme Windows/Mac/Linux/iPhone/Android/...

Microsoft originally declined an invitation to join WHATWG early in the process of defining HTML 5. Microsoft's involvement has been minimal and the company has largely declined to comment on its intentions with regard to implementation.

http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/09/ie-program-manager-endorse...

Mvh Peter Frandsen

 • 0
 • 0
#23 Christian Nobel

Windows 2000 er mine øjne den bedste Windows, Microsoft nogensinde har lavet.

Eneste incitament er når sikkerheds-updates (som win 2000 stadig får) stopper.

Der er svjv. ikke noget der hinder dig i at benytte Firefox på W2K, så der er da ingen grund til at holde fast ved IE6.

/Christian

 • 0
 • 0
#27 Sune Møller

@Martin Kofoed. Vær opmærksom på en alvorlig knast som stadig skal fjernes i standarden. Nemlig at blive enige om, hvilket codecs der skal anvendes: Ogg Theora eller h.264 video førstnævnte er "gratis" (open source forstået) men har begrænsninger som umuliggøre praktisk anvendelse p.t., sidstnævnte er ikke gratis men er praktisk anvendeligt. Se mere i denne generelt gode beskrivelse af HTML5 og hvorfor det ikke implementeres "i morgen": http://gizmodo.com/5461711/giz-explains-why-html5-isnt-going-to-save-the...

 • 0
 • 0
#28 Lean Fuglsang

Der må da være nogen der har lavet et canvas plugin til IE. Googles løsning er nok lidt for radikal for de fleste, men hvis man bare fik support for canvas med plugin ligesom flash, tror jeg de fleste ville spise det.

 • 0
 • 0
#32 Deleted User

"Mig bekendt er det et område, hvor de endnu ikke er enige, nemlig hvilket codec, der skal bruges.

Man kan håbe på det bliver Theora eller et andet frit codec. :)"

Det er et område hvorpå de har aftalt aldrig at blive enige - der var for delte meninger til at der kunne opnås en enighed.

Og hvis vi ikke kan blive enige om et codec kan det være ligemeget. Så ender vi i den digitale stenalder med et virvar af "virker kun i Windows Media Player", "denne side kræver Quicktime", "too cool for WMP, use winamp lolzor" etc. sider, som ingen konsistent oplevelse giver. En virkelighed vi kun for meget nyligt er kommet ud af, takket være en de facto standard i form af Adobe Flash.

 • 0
 • 0
#33 Anonym

Næh. Ufatteligt at du gider køre med et 10 år gammelt os.

Næh, for det er faktisk klippestabilt. Jeg har endnu ikke haft en eneste BSOD eller behov for reinstallation, og det bliver hverken langsommere eller 'mugner'.

Jeg kan snildt køre mine applikationer, herunder nyeste Firefox og Opera, så hvilken værdi mener du jeg ville få ud af at 'opgradere' mit OS?

Hint: man bruger applikationer, og ikke OS.

 • 0
 • 0
#34 Martin Bøgelund

Sketchpad er kørende i FF, Opera og Chrome her.

Jeg har rigtig svag hardware, så griseri med resourcer skinner klart igennem på mit system.

Sammenligner jeg de 3 browseres performance, så hakker Opera ekstremt meget ved brug af Sketchpad, FF er lidt sløv i betrækket, men Chrome...

Chrome kører bare smooooooooth!

 • 0
 • 0
#35 Martin Bøgelund

Næh, for det er faktisk klippestabilt.

Personligt mener jeg at Windows toppede med Win 2000. XP er da også OK, men 2000 står for mig som toppunktet for Windows-evolutionen (hvis man da kan bruge den formulering om Windows :-) - siden har det bare været gentagelser eller forringelser.

Lidt ligesom Gilette, der toppede med Gilette Sensor. Derefter har det bare været en masse gimmicks og hype for at fastholde interessen, men selve barberingen er ikke blevet billigere eller bedre.

 • 0
 • 0
#38 Michael Degn

Har lige prøvet i IE8 (windows 7). Der bliver kun vist topmenuen og så ellers baggrundsfarven. Nederst (i IE8's bottombar)står der "Error on page".

Nu prøver du så selv at opleve en side som ikke fungerer med din browser. Sådan har det desværre været i mange år for mange af os der bruger andet end MS (hint! IE only sider). Det er blevet meget bedre de seneste år, hvor flere og flere følger standarderne.

Så kan vi måske blive enige om at legacy og de facto er noget skrammel, og at kun fælles standarder er vejen frem?

 • 0
 • 0
#39 Michael Degn

BrugerFirefox 3.0.17 og Konqueror under Kubuntu - alt ser ud til at fungere.

Hej Søren,

Er der nogen særlig grund til at du kører med Firefox 3.0? Grunden til at jeg spørger, er at Firefox 3.6 kører så meget bedre og hurtigere. Hvilken Kubuntu version kører du med?

 • 0
 • 0
#44 Martin Kofoed

Måske basis for en artikel om dette? Adobe obstruerer ifølge repræsentanter fra bl.a. Google og Opera standardiseringsarbejdet med HTML5 i en grad, som kan føre til midlertidig blokering af publiceringen, så vidt jeg læser denne nyhed:

http://kortlink.dk/7fbb

Det går lidt dårligt i tråd med tidligere nyheder fra Adobe, hvor meldingen har været, at de slet ikke ryster i bukserne over HTML5 ...

 • 0
 • 0
#47 Martin Kofoed

Jeg kan ikke finde detaljer om præcist hvad de blokerer for, og hvorfor.

Kender du noget til det?

Nej - og det er netop problemet. Iflg. flere andre deltagere i standardiseringsarbejdet, obstruerer de kun på de lukkede mailinglister. De udtaler sig ikke offentligt. Men det skulle - som nævnt af andre - dreje sig om Canvas 2D. Det ville også give mening, for det er (eller bliver i hvert fald på sigt) jo en direkte trussel mod deres status på RIA-markedet.

 • 0
 • 0
#51 Karsten Vestergaard

Jeg glæder mig helt vildt til de muligheder som HTML5 og CSS3 bringer, når det bliver standard i browserne. Jeg er sikker på at det vil kunne tage noget af presset på bannerannoncer og andre features fra Flash.

Flash er grundlæggende et andet sted i forhold til hvad der skal udvikles. Hvis I kigger på http://www.sumopaint.com vil i se en pendant udviklet i Flex/Flash.

En lille sidebemærkning kan være at Flash virker i alle de browsere man taler om, når playeren er installeret. Der er en fordel i at lade et plug-in teknologi stå for mulighederne, i stedet for de enkelte browsere. Flash Player 10 virker til de fleste versioner af Internet Explorer. Du er ikke i samme grad afhængig af modtagerens browser, som du vil være når du udvikler til HTML5 ... selv når det bliver meget udbredt.

Et kig på http://www.adobe.com/products/player_census/flashplayer/version_penetrat... viser at du kan være ret sikker på at ramme plet med en flash-fil. Der går noget tid ind til HTML5 kan komme i nærheden af de samme resultater.

Det er ikke for at slå den i jorden, jeg er selv stor fortaler for HTML5, men husk, nu at det er et markup-language, og ikke et programmeringssprog :-)

Hep fra Karsten

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere