HTC Sensation: Hurtig smartphone - svært at løfte røret

Anmeldelse: HTC's nye topmodel har en stor skærm og en processor med to kerner, men hvis man mest bruger telefonen til tale, er den mindre vellykket.

HTC's nye Android-topmodel hedder Sensation, og den afløser sidste års Desire HD. Version2 har testet telefonen, og den består med glans som smartphone, men HTC kunne arbejde lidt mere med at få den helt basale funktionalitet til at fungere bedre.

Sensation kører Android 2.3.3 og er den første af HTC's almindelige telefoner, der er udstyret med den nye udgave af HTC Sense, som HTC lancerede sammen med tavle-pc'en HTC Flyer. HTC Sense er HTC's egen brugergrænseflade til Android, og den er karakteriseret ved en anden opbygning af genveje og mange flere widgets direkte på startskærmen.

Det er en smagssag, om man bryder sig om HTC Sense i den nye udgave. En væsentlig ny funktion er muligheden for at trække et ikon direkte ind i en cirkel, når man låser telefonen op. På den måde kan man låse op og gå direkte ind i eksempelvis sin kalender eller kameraet. Det er faktisk ganske smart.

Det er dog mindre vellykket, at HTC har valgt at bruge den samme metode til at besvare et indkommende telefonopkald. For det betyder, at man ikke blot skal fiske sin telefon op af lommen, tasken eller frem fra en bunke papirer på skrivebordet, man skal også løse, hvad der føles som et mindre Sudoku-puslespil, før man kan besvare opkaldet.

På en gammeldags mobiltelefon besvarer man et opkald ved at trykke på én tast én gang eller ved at klappe telefonen op. Af ukendte grunde valgte Apple at lave den funktion ved, at man skal bevæge fingeren over et bestemt sted på skærmen for at tage røret, da selskabet lavede den første iPhone.

Det koncept har alle de øvrige producenter af telefoner med touch-skærme valgt at kopiere, selvom det ikke er specielt brugervenligt, og man skal ikke være specielt fummelfingret, før man taber telefonen, hvis man forsøger at besvare et opkald med én hånd.

I det hele taget er telefonopkald det svage punkt ved HTC Sensation. Lydkvaliteten er skærende metallisk til et punkt, hvor det faktisk kan være svært at høre, hvad personen i den anden ende siger. Men telefonen er til gengæld let at holde ved øret til trods for størrelsen.

HTC Sensation er nemlig ingen lille telefon. Med en skærmstørrelse på 4,3 tommer er den blandt de største på markedet lige nu, og det er en rigtig fin skærm med en opløsning på 540 gange 960 pixel. Desværre fungerer den ikke specielt godt i direkte sollys, men det er den langt fra ene om.

Den store nyhed i HTC Sensation er udover HTC Sense, at telefonen er udstyret med en 1,2 gigahertz dobbeltkerne-processor, som er med til at gøre telefonen ganske hurtig. Det mærker man specielt ved opstart af programmer og i brugerfladen, som reagerer hurtigt.

Uden at have foretaget en decideret test af batteritiden, så virker den til at være ganske udmærket, og selv med Wifi slået til er det realistisk at få et par dages brug ud af telefonen, medmindre man bruger den til spil eller længere tids webbrowsing.

HTC har også givet telefonen et otte megapixel-kamera, som nyder godt af en række indbyggede funktioner, så man eksempelvis er to klik fra at tage billeder med specielle effekter i stedet for at bruge en særskilt applikation. Kvaliteten af billederne er også ganske god, selvom indendørs-billeder stadig ikke har imponerende farvedybde og kontrast.

Til gengæld lover HTC en hurtigere reaktionstid, så billedet skulle blive taget i samme øjeblik, man rører ved udløserknappen. Det er ikke helt ved siden af, men man kan stadig blive forsinket af autofokus eller blitz, så man skal ikke regne med en kompakt konkurrent til et rigtigt kamera til at fange dyr eller andre motiver i bevægelse. Kameraet er dog alt i alt bedre end i de fleste mobiltelefoner.

Opsætningen af telefonen foregår via en guide, som man dog kan springe over. En lidt besynderlig ting er, at Androids Facebook-applikation tilsyneladende ikke er forbundet til HTC's egen Facebook-widget til HTC Sense, så man får reelt to Facebook-opsætninger på telefonen.

Som firmatelefon fungerer Sensation fint med eksempelvis Microsoft Exchange, men HTC's kalenderapplikation er ikke specielt overskuelig. Man kan kun se de konkrete aftaler ved visning af én dag af gangen, og hvis man klikker på telefonens tilbage-knap, lukker applikationen.

HTC forsøger at lege mere med touch-grænsefladen end de øvrige mobilproducenter. I visse tilfælde som den hurtige genvej til kameraet er det en succes, men i andre tilfælde bliver det lidt for meget pjat. HTC-ejere er allerede delt i to lejre om, hvorvidt det er sjovt, når en vinduesvisker fejer regndråber af skærmen, når vejret skifter til regn. På HTC Sensation kan man dog glæde sig over, at den har chipmusklerne til at håndtere den slags grafiksjov uden anstrengelse.

Galleri: HTC Sensation

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Per Gøtterup

Jeg har nu haft en HTC Sensation i lidt over en uge, og jeg har ikke oplevet dårlig lydkvalitet, tværtimod. Og man vender sig lynhurtigt til den anderledes låseskærm og måden at besvare opkald på. Det er et ikke-problem.

 • 2
 • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

Jeg synes generelt, at smartphones er dårligere som telefoner end "almindelige" mobiltelefoner. Bevares, det er smart at kunne tilgå nettet og slå op i sin kalender, mens man taler i telefon, men uden et særskilt headset skal man tage telefonen fra øret for at gøre det, hvilket går ud over samtalen. Derudover kræver det (som nævnt i artiklen) flere tryk for at ringe op eller besvare kald, en trykskærm er heller ikke så brugervenlig som et "rigtigt" tastatur, og smartphones har typisk en forkert facon til, at det er behageligt at holde dem til øret -- en smallere og længere facon med vinkel eller bue (som man f.eks. får med en opklappet klaptelefon) er bedre.

Selv om headset løser nogle af problemerne, så er det altså lidt bøvlet at skulle tage et headset på, når man skal besvare et opkald og lidt fjollet at have et på hele tiden -- medmindre man arbejder i et call center.

Så jeg ville foretrække en telefon med de helt grundlæggende funktioner for opkald, besvarelse og SMS og så have en skærmtavle ved siden af, som er trådløst opkoblet til telefonen, så den dels kan bruge forbindelsen til at gå på nettet og dels kan tilgå adressebog, opkaldsliste osv.

Jeg har set billeder af en skærmtavle, hvor man kunne sætte en telefon i en dock og bruge den som modem, men sa kan man jo ikke tale i telefonen samtidig. Så jeg vil klart foretrække en trådløs forbindelse.

 • 1
 • 3
#5 Sune Fibæk
 • 0
 • 0
#6 Torben Mogensen Blogger

Denne her ligner et godt bud, når og hvis den bliver sat i produktion:

Det er netop den model, jeg ikke tror på, da den bygger på fysisk dokning og headsets. Telefonen skal kunne ligge i lommen og tages hurtigt til øret, og man skal kunne tale i telefonen, mens man bruger skærmtavlen online. Hvis telefonen skal være dokket når skærmtavlen er online, skal man bruge et headset, og så er meget af det smarte røget.

 • 0
 • 0
#8 Sune Fibæk

Telefonen skal kunne ligge i lommen og tages hurtigt til øret, og man skal kunne tale i telefonen, mens man bruger skærmtavlen online.

Jeg er sådan set enig i, at det er smartere med de to enheder hver for sig. Og den mulighed har formodentlig ikke med TransPhone'n - det fremgår ikke af teksten, om det er muligt at bruge dem hver for sig.

Det kan dog lade sig gøre med to iDevices med iOS 4.3, hvor det ene kan fungere som wifi hot-spot for det andet. Men så er der selvfølgelig stadig tale om en smartphone og en tablet i stedet for en traditionel mobil og en tablet.

Personligt er jeg glad for min iPhone, men jeg bruger den nok også kun til at ringe fra i mindre en 5% af tiden, så den funktion er reelt sekundær for mig.

/Sune

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere