HTC Android-telefon skifter til billig trykfølsom skærm

HTC Tattoo er næste bud på en Android-telefon og har samme funktioner som så mange andre smartphones. Men brugen af en billigere teknologi til telefonens trykfølsomme skærm vækker debat.

Android-udviklere får snart en ny telefon at udvikle til.

HTC lancerer til oktober seneste skud på Android-stammen med smartphonen Tattoo. Den bliver lidt mere kompakt end forgængerne Magic og Hero, med en mindre skærm på 320 x 240 pixel, men indeholder alt, hvad man normalt kan finde på at proppe ned i sådan en sag i dag.

GPS, kompas, accelerometer, en 528 megahertz Qualcomm-processor, plads til micro-SD-kort, kamera med autofokus med videre. Prisen bliver 2.500 kroner, når telefonen rammer det europæiske marked om en måneds tid.

Men der er en bagside ved den lave pris, mener journalisterne på Engadget.com. Den trykfølsomme skærm bruger nemlig en teknologi, som tidligere var udbredt og blev brugt med en lille pegepind, en stylys, men som i dag i mange telefoner er afløst af en nyere og dyrere metode, der gør det nemt at bruge fingerspidsen.

En såkaldt kapacitiv trykfølsom skærm, som bliver brugt i for eksempel iPhones, registrerer fingerspidsen ud fra den modstand, huden har. Det betyder, at man ikke kan bruge den med handsker på eller med pegeredskaber. Til gengæld er registreringen af placeringen af fingerspidsen ret præcis, og der skal kun et let tryk til.

HTC Tattoos modstandsbaserede trykfølsomme skærm består i stedet af to lag, som ved et tryk bliver mast sammen og bliver forbundet. Den er billigere at fremstille, men kræver et lidt hårdere tryk. Og præcisionen er lavere, hvis man bruger fingrene, hvilket kan være et problem på en lille skærm, mener Engadget.

Kommentarerne fra Engadgets læsere tyder dog på, at de fleste ikke fornemmer den store forskel på de to teknologier i dag, så længe softwaren er lavet til tryk med fingeren.

HTC har svaret, at valget af den billigere teknologi skyldes, at skærmen var for lille til, at man kunne bruge den dyrere, kapacitive teknologi, men den forklaring bliver ikke underbygget specielt godt, mener Engadget.

Android-platformen vinder hastigt frem inden for avancerede telefoner i øjeblikket. Således har Android for nyligt overhalet Windows Mobile målt på mobilt internetbrug og ligger nu på tredjepladsen efter Apples iPhone og Nokias Symbian-styresystem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Favrholdt

iPhone bruger kapacitiv touch-skærm. Teknikken er den samme som en laptops touch-pad. Apples udgave giver mulighed for at bruge mere end én finger (multi-touch), og det betyder f.eks. at man let kan zoome ind og ud ved at bruge to fingre. Den kapacitive touch-skærm er god fordi den måler "placeringen af fingeren" og ikke kun kontakt-stedet med skærmen. Apple har desuden lavet smart software der "øger følsomheden" de steder hvor det er mest sandsynligt at brugeren vil pege (afhængigt af hvad der aktuelt vises på skærmen).

Resistive touch-skærme virker ved at overfladen deformeres en smule, og måler derfor selve kontakt-punktet. Resistive touch-skærme kan også understøtte multi-touch (men det ses ikke benyttet så tit). Man kan bruge en pen (hvilket kan være lettere til visse opgaver, da en pen ikke "skygger" så meget når der peges). Tidligere tog den resistive film en god del af lyset, så skærmen ikke var så let at aflæse f.eks. i kraftigt sollys, men det er ikke så slemt mere.

Jeg er en glad ejer af Nokia N810 som har resistiv skærm der tillader både brug af pen og finger. En lidt sjov ting er at lyset fra skærmen ikke er polariseret. Det betyder at man kan aflæse den selv med polaroid-solbriller, f.eks. når den bruges til navigation ved bilkørsel (jeg er lidt mystificeret over hvordan man laver en skærm hvor lyset ikke er polariseret, men den er god nok - styrken ændres ikke når man roterer skærm/briller).

Man kan ikke blot gå ud fra at en kapacitiv skærm er bedst. Hvad der er bedst afhænger af smag, og især hvordan den enkelte teknologi er implementeret.

  • 0
  • 0
#2 Jens Fallesen

Jeg synes, at det er en rigtig god ide at vælge billigere teknologi og benytte det til at lancere en billig Android-telefon. Det kan kun være med til at understøtte udbredelsen af Android.

Tilmed er den, efter min mening, meget pænere end nogen anden Android-telefon fra HTC, men det er naturligvis et spørgsmål om smag og behag.

Det bliver i øvrigt interessant at se, hvornår der kommer andre Android-telefoner end HTCs på det danske marked. Samsung Galaxy/I7500 er stort set lige kommet her på det engelske marked, og de skulle have en række andre modeller på vej inden jul, blandt andet en billigere basismodel.

Tænk, jeg har kun haft min Galaxy i godt en uge, og jeg er allerede Android-evangelist. :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere