HP's milliard-gave: WebOS bliver open source

12. december 2011 kl. 09:156
HP frigiver kildekoden til mobilstyresystemet WebOS og gør det til Open Source efter at have brugt milliarder på at købe det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Open source-miljøet vil nu have del i WebOS, efter at HP har valgt at frigive det. Det skriver HP i en pressemeddelelse.

»WebOS er den eneste platform, der er designet fra grunden til at være mobil, forbundet til skyen og skalérbar,« udtaler Meg Whitman, direktør i HP i pressemeddelelsen.

HP vil undgå fragmentering af projektet, ved at bringe, hvad de selv kalder god, transparent og inkluderende styring, ligesom firmaet også vil forblive en aktiv deltager og investor i projektet.

I 2010 opkøbte HP firmaet Palm, en række patenter, tilknyttet Palm, samt WebOS for 1,2 milliarder amerikanske dollars. Det er altså et noget dyrt styresystem, der nu bliver frigivet til open source-miljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der har i et stykke tid været spekulationer om, hvad HP ville med WebOS, og både HTC og Oracle har været nævnt som mulige købere.

HP melder, at de inden længe også vil frigive Enyo, som er det applikationsframework, WebOS bygger på.

Du kan i øvrigt følge med i udviklingen af styresystemet på firmaets udviklingsblog.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
12. december 2011 kl. 13:56

Jeg var også en af de heldige der fik en Pre3, den nyeste webOS smartphone, hvorfor jeg også har oplevet systemet i brug.

De gange jeg har ladet andre lege med systemet har reaktionen generelt været positiv, efter en kort introduktion. Personligt har jeg kun været generet af småting i de tre måneders tid min Pre3 har været i mit liv, men de godtgøres for det meste af ting som de muligheder der er i brugen af Synergy til at holde sig opdateret på alt der sker i ens digitale liv.

Med hensyn til applikationer hører jeg til de der håber på flere webapps, da de vil give os alle mulighed for at køre den brugerflade vi bedst syntes om.

4
12. december 2011 kl. 11:08

WebOS er den eneste platform, der er designet fra grunden til at være mobil, forbundet til skyen og skalérbar

Det er ikke rigtigt :-)https://plasma-active.org/

2
12. december 2011 kl. 10:19

Open-source tankegangen er jo at disse applikationer kommer hvis nogen omsætter deres ønske derom i handling, uden at der er kommercielle grunde til at gøre det. Hvis platformen skulle skifte status til at have dansk udbredelse af betydning, kan tingene ændre sig. Foreløbig ser det noget hypotetisk ud, mildt sagt.

Jeg tror mere på at WebOS bliver endnu en i rækken af meget perifere platforme til mobile enheder, holdt lidt i live af PR-mæssige årsager.

5
12. december 2011 kl. 12:41

HTML5 er svaret. Om ganske kort tid vil man lave signe app's i html5 og så vil de virke på alle enheder, og os'et bliver ikke vigtigt.

1
12. december 2011 kl. 09:35

Det bliver interessant, at se om et OS designet fra bunden til mobile enheder kan nå at indhente Android på applikationer. Jeg tror desværre at market er allerede mættet med mobile OSer, så når firmaer vælger deres platforme kontra udgifter så bliver det iOS og Android med Windows Mobile som en 3. plads. Kun de større leverandører ala' Skype, Facebook m.m vil producere til webOS. F.eks. vil Movia, Metro, AOK eller lignende danske applikationer komme til webOS? Håber, men tror det ikke.

3
12. december 2011 kl. 10:59

Det bliver interessant, at se om et OS designet fra bunden til mobile enheder kan nå at indhente Android på applikationer. Jeg tror desværre at market er allerede mættet med mobile OSer, så når firmaer vælger deres platforme kontra udgifter så bliver det iOS og Android med Windows Mobile som en 3. plads. Kun de større leverandører ala' Skype, Facebook m.m vil producere til webOS. F.eks. vil Movia, Metro, AOK eller lignende danske applikationer komme til webOS? Håber, men tror det ikke.

Dengang Linus frigav Linux var der allerede adskillige andre OS'er på markedet. Dos, OS/2, Windows, en hel masse Unix'er, nogle BSD unix'er, minix, MacOS, AmigaOS måske også disse som jeg ikke lige kan huske hvornår opstod: BeOS, NextStep, QNX? + en hel del som jeg har glemt og ikke kender.

Jeg anser egentlig WebOS for at være en blanding af en Linux distribution og en speciel grafisk API. Linux distributioner kommer og går. Blandt de grafiske API'er har X11 godt nok været den overordnede i lang tid, men oven på det har folk kørt, motif, KDE, gnome, XFCE, FVWM, XWM, TWM, ... nogle af dem lever stadig, andre er væk.

Om WebOS og egentlig også det tilsvarende Maemo? fra Nokia overlever eller dør er alt for tidligt at sige noget som helst om.

Med hensyn til Apps, hvorfor så havde linux mig bekendt et SCO unix emulator i starten, og senere skiftede det rundt således at SCO unix emulerede Linux. Så vidt jeg husker har BSD også haft en linux emulator. Så vidt jeg har forstået så kan nogle BlackBerry produkter bruge Android Apps.

Det er derfor slet ikke umuligt at nogen laver en Android, eller sågar iOS emulator til WebOS.

Og endelig, så kan man jo overveje om man stadig skal have alle de her Apps til specielle platforme eller om det hele kan laves som et fancy website der evt. tilpasser sig den platform som det tilgås med?

Personligt er jeg meget glad for WebOS, jeg synes at CardView og Synergy er fantastiske smarte. CardView er en rigtig smart måde at lave multitasking på små platforme. Synergy gør at man syncer imod services i clouden og at man kan have flere forskellige kilder som ikke blandes sammen. https://en.wikipedia.org/wiki/WebOS#Synergy https://developer.palm.com/content/resources/develop/overview_of_webos/overview_of_webos_user_interface.html

Jeg håber bestemt at nogle andre end HP laver nogle telefoner, også selvom at jeg nåede at sikre mig en Pre3.