HPE: Ingen hardware har mere systemhukommelse end denne

Ifølge HP Enterprise har prototypen af The Machine verdens største enkeltstående hukommelsessystem. Illustration: HPE
Nu præsenteres prototypen af HP Enterprises store satsning, The Machine.

HP Enterprise offentliggjorde i denne uge, at selskabet har bygget en prototype af The Machine, hardwarearkitekturen som selskabet satser på skal erstatte nutidens aldrende arkitektur i årene fremover.

Konceptet, som maskinen bygger på, kaldes for Memory-Driven Computing. Dybest set handler det om, at store mængder processorer eller chips deler én stor systemhukommelse, i stedet for at hver chip har sin egen dedikerede hukommelse. Dette skal gøre det muligt at have meget større datamængder i hukommelsen på en gang.

160 terabyte

Prototypen, som nu er bygget, skal være udstyret med 160 terabyte systemhukommelse (RAM). Ifølge HPE er der ingen anden hardware, som har så meget hukommelse samlet i et enkelt hukommelsessystem. Hukommelsen er spredt ud over 40 fysiske noder.

Tanken er, at dette kun er begyndelsen. HPE regner med, at det vil være let at skalere hukommelsessystemet op til exabyte-størrelse, altså 1000 petabyte. Men grænsen ser ud til at være nået ved 4096 yottabyte. Én yottabyte er det samme som en million exabyte.

Forskellen på processorcentrisk og hukommelsesdrevet databehandling. Illustration: HPE

Det er en datamængde som er så stor, at den er vanskelig at forestille sig. HPE oplyser, at dette er 250.000 gange så meget som det totale digitale univers i dag.

Kan give helt nye muligheder

'Med så meget hukommelse vil det være muligt at arbejde på samme tid i sundhedsjournalerne for alle mennesker på hele jorden, alle Facebook-data, alle turene for Google selvkørende køretøjer og alle dataene for al forskning af verdensrummet - samtidig. Noget, som vil kunne bruges til at lede efter svar og afdække nye muligheder med hidtil helt usete hastigheder,' skriver HPE i en pressemeddelelse.

Prototypen er udstyret med et antal ThunderX2 ARM-baserede chips fra Cavium og kører på et Linux-baseret operativsystem. Kommunikationen internt i systemet sker ved hjælp af optisk teknologi.

Memristorer?

The Machine-konceptet er endnu ikke helt der, hvor HPE ønsker, det skal være. Egentlig skulle systemhukommelsen være baseret på memristorer og ikke almindelig DRAM. Men udviklingen af memristorer er gået meget langsommere, end selskabet havde håbet på, selv om teknologien første gang blev beskrevet helt tilbage i 1971.

Denne artikel stammer fra det norske medie Digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere