HPE: Ingen hardware har mere systemhukommelse end denne
HP Enterprise offentliggjorde i denne uge, at selskabet har bygget en prototype af The Machine, hardwarearkitekturen som selskabet satser på skal erstatte nutidens aldrende arkitektur i årene fremover.
Konceptet, som maskinen bygger på, kaldes for Memory-Driven Computing. Dybest set handler det om, at store mængder processorer eller chips deler én stor systemhukommelse, i stedet for at hver chip har sin egen dedikerede hukommelse. Dette skal gøre det muligt at have meget større datamængder i hukommelsen på en gang.
160 terabyte
Prototypen, som nu er bygget, skal være udstyret med 160 terabyte systemhukommelse (RAM). Ifølge HPE er der ingen anden hardware, som har så meget hukommelse samlet i et enkelt hukommelsessystem. Hukommelsen er spredt ud over 40 fysiske noder.
Tanken er, at dette kun er begyndelsen. HPE regner med, at det vil være let at skalere hukommelsessystemet op til exabyte-størrelse, altså 1000 petabyte. Men grænsen ser ud til at være nået ved 4096 yottabyte. Én yottabyte er det samme som en million exabyte.
Det er en datamængde som er så stor, at den er vanskelig at forestille sig. HPE oplyser, at dette er 250.000 gange så meget som det totale digitale univers i dag.
Kan give helt nye muligheder
'Med så meget hukommelse vil det være muligt at arbejde på samme tid i sundhedsjournalerne for alle mennesker på hele jorden, alle Facebook-data, alle turene for Google selvkørende køretøjer og alle dataene for al forskning af verdensrummet - samtidig. Noget, som vil kunne bruges til at lede efter svar og afdække nye muligheder med hidtil helt usete hastigheder,' skriver HPE i en pressemeddelelse.
Prototypen er udstyret med et antal ThunderX2 ARM-baserede chips fra Cavium og kører på et Linux-baseret operativsystem. Kommunikationen internt i systemet sker ved hjælp af optisk teknologi.
Memristorer?
The Machine-konceptet er endnu ikke helt der, hvor HPE ønsker, det skal være. Egentlig skulle systemhukommelsen være baseret på memristorer og ikke almindelig DRAM. Men udviklingen af memristorer er gået meget langsommere, end selskabet havde håbet på, selv om teknologien første gang blev beskrevet helt tilbage i 1971.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.