HP tager kampen mod iPhone op: Køber Palm for 7 milliarder kroner

HP har købt smartphone-virksomheden Palm for 1,2 millarder dollar, svarende til omkring 6,8 milliarder kroner. Ifølge Version2's oplysninger var HP den eneste byder på smartphone-producenten.

Sent i går aftes blev Palm reddet på målstregen, da HP og Palm blev enige om, at lade HP købe Palm for 1,2 milliarder dollar, svarende til 6,75 mia. kr.

Dermed bevæger HP sig ind på det lukrative marked for smartphones, hvor store spillere som Nokia, Apple, Sony Ericsson, Research in Motion og en række andre i dag kæmper om kundernes gunst.

Palm kendes blandt andet for deres serie af PDA'er, og senest for smartphone'en Palm Pre med operativsystemet webOS ombord.

Selvom både Palm Pre og webOS er blevet rost ud fra et teknologisk synspunkt, har det været så som så med den kommercielle succes på et marked, der i dag domineres af Apples iPhone i tæt konkurrence med flere forskellige Android-mobiler.

Seneste kvartalsregnskab fra Palm så sort ud, og flere analytikere regnede derfor også med, at Palm indenfor et års tid enten ville blive overtaget eller gå i betalingsstandsning.

Palm har gennem længere tid haft store problemer med salget - og samtidig med overtagelsen kom da også en nedjustering af omsætningen med 42 procent for indeværende kvartal.

For HP er opkøbet et greb i lommen, men småpengene se som en strategisk investering, der ikke så meget drejer sig om eksisterende produkter, men mere om adgangen til Webos, der er Palms eget operativsystem.

HP har netop afsluttet opkøbet af 3Com, hvilket gav firmaet adgang til avanceret netværkteknologi, men HP mangler stadig mobile tilbud.

Ganske vist har firmaet solgt Ipaq smartphone, der er baseret på Windows Mobile, men det har aldrig været den store succes. Opkøbet skal ses som endnu et træk mod blandt andet Cisco, der er en stadig større udfordring for HP. Med købet af Palm kan HP nu for alvor tilbyde en mobil platform, hvilket Cisco mangler.

Nu får HP imidlertid sit eget operativsystem til de mobile platforme, hvilket gør ondt på både Google og Microsoft, der begge havde håbet at blive leverandører til disse produkter. Med Palms Webos bliver HP nu selvforsynende og dermed en direkte konkurrent til Google og Microsoft.

Samtidig jubler Nokias og RIMs aktionærer, da overtagelsen betyder, at der vil gå fra 12 til 24 måneder før integrationen er komplet og HP kan sende nye produkter baseret på Webos på markedet. Indtil da har de to firmaer en konkurrent mindre at slås med.

HPs købstilbud på 6,75 mia. kr. betyder også, at Palm kan overleve i de kommende kvartaler, hvor det ellers kun havde kontanter tilbage til kommende skes måneder.

Kilder hos Palm, der ønsker at være anonyme, siger til Version2, at der ikke var tale om en budkrig i forbindelse med overtagelsen, men at HP var det eneste firma, der var interesseret i at investere i Palm.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Leif Neland

Seneste kvartalsregnskab fra Palm så sort ud, og flere analytikere regnede derfor også med, at Palm indenfor et års tid enten ville blive overtaget eller gå i betalingsstandsning.

Det plejer da ellers at være godt, når regnskabet ikke er rødt.

Men det er jo det samme som diskussionen med bilvinduet:
"Op", er det det samme som "I" eller "Ned"?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize