HP tager kampen mod iPhone op: Køber Palm for 7 milliarder kroner

29. april 2010 kl. 08:301
HP tager kampen mod iPhone op: Køber Palm for 7 milliarder kroner
Illustration: Wikimedia Commons.
HP har købt smartphone-virksomheden Palm for 1,2 millarder dollar, svarende til omkring 6,8 milliarder kroner. Ifølge Version2's oplysninger var HP den eneste byder på smartphone-producenten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sent i går aftes blev Palm reddet på målstregen, da HP og Palm blev enige om, at lade HP købe Palm for 1,2 milliarder dollar, svarende til 6,75 mia. kr.

Dermed bevæger HP sig ind på det lukrative marked for smartphones, hvor store spillere som Nokia, Apple, Sony Ericsson, Research in Motion og en række andre i dag kæmper om kundernes gunst.

Palm kendes blandt andet for deres serie af PDA'er, og senest for smartphone'en Palm Pre med operativsystemet webOS ombord.

Selvom både Palm Pre og webOS er blevet rost ud fra et teknologisk synspunkt, har det været så som så med den kommercielle succes på et marked, der i dag domineres af Apples iPhone i tæt konkurrence med flere forskellige Android-mobiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seneste kvartalsregnskab fra Palm så sort ud, og flere analytikere regnede derfor også med, at Palm indenfor et års tid enten ville blive overtaget eller gå i betalingsstandsning.

Palm har gennem længere tid haft store problemer med salget - og samtidig med overtagelsen kom da også en nedjustering af omsætningen med 42 procent for indeværende kvartal.

For HP er opkøbet et greb i lommen, men småpengene se som en strategisk investering, der ikke så meget drejer sig om eksisterende produkter, men mere om adgangen til Webos, der er Palms eget operativsystem.

HP har netop afsluttet opkøbet af 3Com, hvilket gav firmaet adgang til avanceret netværkteknologi, men HP mangler stadig mobile tilbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ganske vist har firmaet solgt Ipaq smartphone, der er baseret på Windows Mobile, men det har aldrig været den store succes. Opkøbet skal ses som endnu et træk mod blandt andet Cisco, der er en stadig større udfordring for HP. Med købet af Palm kan HP nu for alvor tilbyde en mobil platform, hvilket Cisco mangler.

Nu får HP imidlertid sit eget operativsystem til de mobile platforme, hvilket gør ondt på både Google og Microsoft, der begge havde håbet at blive leverandører til disse produkter. Med Palms Webos bliver HP nu selvforsynende og dermed en direkte konkurrent til Google og Microsoft.

Samtidig jubler Nokias og RIMs aktionærer, da overtagelsen betyder, at der vil gå fra 12 til 24 måneder før integrationen er komplet og HP kan sende nye produkter baseret på Webos på markedet. Indtil da har de to firmaer en konkurrent mindre at slås med.

HPs købstilbud på 6,75 mia. kr. betyder også, at Palm kan overleve i de kommende kvartaler, hvor det ellers kun havde kontanter tilbage til kommende skes måneder.

Kilder hos Palm, der ønsker at være anonyme, siger til Version2, at der ikke var tale om en budkrig i forbindelse med overtagelsen, men at HP var det eneste firma, der var interesseret i at investere i Palm.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. april 2010 kl. 11:33

Seneste kvartalsregnskab fra Palm så sort ud, og flere analytikere regnede derfor også med, at Palm indenfor et års tid enten ville blive overtaget eller gå i betalingsstandsning.

Det plejer da ellers at være godt, når regnskabet ikke er rødt.

Men det er jo det samme som diskussionen med bilvinduet: "Op", er det det samme som "I" eller "Ned"?