HP taber 29 milliarder på regnskabsfusk i kæmpeopkøb
It-giganten HP har i sit seneste regnskab måtte tage en milliardafskrivning som følge af en intern undersøgelse af regnskaberne i den britiske softwarevirksomhed Autonomy, som HP købte i 2011. Det oplyser HP ifølge en pressemeddelelse.
I alt har HP annonceret et tab på 51 milliarder kroner på Autonomy-opkøbet, hvoraf de 29 milliarder kroner er en direkte følge af pyntede regnskaber og falske udsagn fra den daværende ledelse.
»HP er ekstremt skuffet over at finde ud af, at tidligere medlemmer af Autonomys ledelse har benyttet sig af bogføringsuregelmæssigheder, fordrejelser af sandheden og udladelser for at pynte på Autonomys økonomiske nøgletal forud for HP's opkøb. Disse handlinger har været en bevidst indsats for at vildlede investorer og potentielle købere og har i alvorlig grad påvirket HP's ledelses evne til at værdisætte Autonomy korrekt på daværende tidspunkt,« skriver HP i pressemeddelelsen.
En højt placeret chef i Autonomy advarede HP-ledelsen om, at der var pyntet på regnskaberne forud for opkøbet, og det er den fusk, der nu udløser den enorme afskrivning af et tab fra HP, som oprindeligt betalte mere end 50 milliarder kroner for Autonomy.
Trods den kritiske udmelding om fusk med nøgletallene fastholder HP, at selskabet fortsat vil satse på Autonomys produkter som en del af HP's softwareforretning.
Meddelelsen om afskrivningen kom netop som HP offentliggjorde et blodrødt regnskab med et fald i omsætningen på 5 procent til 701 milliarder kroner og et underskud på 74 milliarder kroner.
HP har især oplevet en tilbagegang i omsætning inden for pc-forretningen, som i det seneste kvartal gik 14 procent tilbage i forhold til sidste år, mens softwaredivisionen er gået frem med 14 procent målt på omsætningen. Server, netværk og storage gik også tilbage med ni procent i forhold til samme kvartal sidste år.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.