HP som byggematador: Laver datacentre på samlebånd

HP vil være datacentrets Henry Ford. Nye fabrikker bygger datacentre på samlebånd, med 20- eller 40-fods containere som byggeklodser.

Barcelona: HP nøjes ikke bare med at levere indmad til datacentre. På en pressekonference tirsdag oplyste firmaet, at man nu også er gået ind i markedet for modulariserede datacentre med en decideret samlebåndsløsning, der sprøjter færdige datacenter-'bygninger' ud i form af 20- eller 40-fods containere.

»Det eneste, du skal tilføje, er kølevand, strøm og en netværksforbindelse,« sagde Dave Donateli, der er HP's chef for enterprise servers, storage og netværk.

Foreløbig er to samlebåndsfabrikker opført; en i Dallas, Texas, og en i Erskine, Skotland. En tredje lidt uden for Tjekkiets hovedstad Prag er under opførelse.

»Det er verdens første samlebånd, der laver datacentre. Vi vil være datacentrets Henry Ford. Og der er brug for en helt ny måde at tænke på, for HP sælger en server, hver gang der er gået 12 sekunder,« fortsatte Dave Donatelli.

HP-chefen sagde i sin præsentation, at 70 procent af selskabets kunder står foran større ændringer i deres datacenter i de næste par år.

»At bygge et nyt datacenter er som regel noget, der tager år. Med vores POD-samlebånd kan vi levere modulerne fiks og færdig på bare seks til ni uger,« fortalte han.

POD står for Performance Optimized Datacenter. I 20 fods-versionen er der plads til ti standard 19-tommer-racks, som der er adgang til både forfra og bagfra. I 40 fods-varianten er det lykkedes HP at klemme 22 rackskabe ind. Samtidig bryster HP sig af, at deres PODs angiveligt har en PUE, Power Usage Efficiency, på 1,2. Det betyder, at for hver watt, indmaden bruger, bruger POD'en 0,2 watt på køling.

»Det er en af verdens mest energieffektive løsninger. Her får du mest regnekraft pr. watt,« sagde Dave Donatelli.

Vandkøling og flere farver
Den høje energieffektivitet opnås ved vandkøling. Oppe under loftet køles luften ned til 30 grader, hvorefter to blæsere pr. rackenhed cirkulerer luften ned i "cold aisle." Omme på bagsiden af servergangen trækkes luften igen op under loftet, hvor de vandkølede radiatorer igen sørger for at få luften ned på 30 grader.

20 fods-POD-en designet til at kunne trække 290 kW, hvilket giver 29 kilowatt pr. rackenhed. 40 fods-versionen er designet til 600 kW belastning, hvilket giver godt 27 kW pr. rackenhed.

Selv om HP altså nu forsøger at blive datacentrets Henry Ford, passer bilfabrikantens udødelige udtalelse om, at man kunne få bilen i lige den farve, man ville, så længe farven var sort, ikke helt. Mark Potter, der er HP's chef for industriservere og software, forklarer Version2, at der skam er vide muligheder for customisering.

»Jeg er helt sikker på, at vi også kan levere PODs i bestemte farver, hvis kunden skulle ønske det,« griner Mark Potter, da han bliver forelagt udtalelsen fra samlebåndets opfinder.

»Vi understøtter også tredjeparts hardware i POD'en. Bare det passer ind i et standard 19-tommer rack. Vi har endda automatiseret bestillingsprocessen i det, vi kalder Factory Express,« fortsætter han mere alvorligt.

HP annoncerede Microsoft som en af de første aftagere af POD-løsningen, men derudover var det småt med oplysninger om kunder, antal producerede enheder, priser og information om selve samlebånds-fabrikkerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere