HP programmerer falsk fejlmelding ved brug af uofficielle printerpatroner

Hollandsk forhandler afslører HP i at programmere falsk fejlmelding i printerenheder efter tusindvis af klager.

»En eller flere patroner viser sig at være beskadiget. Fjern dem og erstat dem med nye patroner.«

Tusinder af HP-printere begyndte 13. september at vise denne fejlmelding, skriver it-mediet TechEye. Det resulterede i glødende telefonlinjer i HP's kundesupport, hvilket fik en hollandsk forhandler til at lave sin egen undersøgelse. Han kontaktede sine kunder og fik mere end tusind e-mails tilbage, som bekræftede problemet.

Det viser sig, at fejlmeldingerne skyldes printernes firmware. De klagende HP-brugere fik i første omgang at vide, at fejlmeldingen skyldtes brug af blækpatroner, der ikke var fra HP selv. Kort tid efter trak HP dog den udtalelse tilbage og forklarede, at problemet skyldes en bivirkning af en firmware-opdatering.

Læs også: Firmware-sårbarhed i Lenovo-computere dukker op hos flere andre producenter

Men da HP ikke er kommet med en ny firmware-opdatering siden marts, har flere påpeget, at fejlmeldingen skyldes, at HP har programmeret en dato i sit firmware, hvorfra ikke-HP-patroner vil blive afvist.

På sin hjemmeside skriver 123inkt, at problemet ikke er unikt:

»Printerfabrikanter sender ofte firmware-opdateringer, som skal forbedre printernes ydeevne eller adressere sikkerhedsproblemer. Det (u)tilsigtede resultat er ikke desto mindre, at brugen af billige patroner besværliggøres. Denne gang var problemet ikke et resultat af en opdatering til at forbedre printernes ydeevne, men at HP har programmeret en dato i deres firmware, hvor problemet skulle starte.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Simon Mikkelsen

Det er jo et gammelt problem: Man køber noget som man ejer og som er éns ejendom, men producenten har en anden opfattelse og går ind og fjerner features, logger data uden ordentligt samtykke, eller som her: Gør produktet ringere på anden vis.

Den slags burde ikke være lovligt.

 • 22
 • 0
#4 Bent Jensen

Har indtil for nyligt anbefalet mine kunder at købe Brother Printer, da der ikke var chips på blækpatroner, så priserne for nogen sådan var kun 7-11 kr.

Nu har de også startet med denne uskik, men deres priser på originalen er dog stadig mere fornuftigt end HP. Og der er komme kopier, dog ikke helt så billigt. Men en anden uskik der følger med sådan en politik, er at typen af patroner skal skiftes meget hurtigt, så man kan undgå kopier med CHIP.

Holder fast i mine gamle pinter uden Chip, så længe som muligt.

Men som nogen skriver, der burde være en lov mod samme. bare af hensyn til miljøet. Mange billige printer, smides ud når første hold blækpatroner er brugt, da det er billigere end at købe erstatning. Selv om mange patroner som leveres med til start, er mere end "halv tomme". Noget som også burde være ulovligt :-(((

 • 4
 • 1
#5 Dave Pencroof

Det er jo os selv der gør det muligt, vi vil jo ikke betale ret meget for noget som helst, og jo tættere på "gratis" det bliver, jo mere flokkes pøblen om varen ! Så for at få deres produkter ind i jeres hjem, skal de skrabes helt ind i benet, vi skal selv købe masser af "tillægs udstyr" for at skidtet virker, så de sætter voldhøje priser på patronerne, ud fra "gyngerne og karusellen" princippet ! At lave love til højre og venstre, vil ikke hjælpe langsigtet, det vil KUN forbrugerenes samlede beslutning om NU ER DET SQU NOK ! og så stoppe med at købe deres lortevare, hvilket heller ikke vil ske nogensinde i dette univers, da hele denne verden er bygget op over FORBRUG FORBRUG FORBRUG samt menneskets stupide ide om at noget som helst på nogen måde kan være GRATIS ! Vold sludder i N'te potens, INTET absolut INTET er gratis ! BTW så er det ligetil at sikre sig at udstyr IKKE auto-opdatere firmware, selvfølgeligt ikke hvis man kun er "bruger" !

 • 6
 • 7
#7 Torben Mogensen Blogger

En af mine bekendte købte for nogle år siden en kombineret printer+scanner for at bruge scanneren, da han havde en god printer i forvejen. Men han ville da lige bruge det blæk, som printeren blev leveret med, så han brugte den nye printer, indtil da. Men da blækken løb tør, ville apparatet ikke engang scanne, før der var kommet nye blækpatroner i!

Dette er ikke forventelig opførsel, så med mindre producenten meget tydeligt har angivet, at scanneren ikke virker, når blækpatronerne er tomme, så tangerer det brud på markedsføringsloven.

Det er lidt mere speget med afvisning af uoriginale patroner. HP kan jo altid sige, at det er forhandlerne af de alternative patroner, der laver forkert markedsføring, når de siger, at deres patroner er kompatible med HPs printere når dette åbenlyst ikke er tilfældet. Men det kan være ulovligt bevidst at lave foranstaltninger, hvis eneste formål er at hindre brug af uoriginale patroner, der ellers ville virke fint. Jeg kender ikke markedsføringsloven godt nok til at sige det. Men uanset om det er lovligt eller ej, så er det ikke særligt pænt gjort.

 • 7
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere