HP pakker ny Z1-workstation pænt ind som en iMac

Under mottoet ’power without the tower’ lancerer HP nu en ny workstation i Z-serien, hvor hele computeren er bygget sammen med skærmen. Alle dele kan stadig skiftes ud med håndkraft.

LAS VEGAS: Vil man have en desktop-computer med Xeon-processorer, der normalt kun bruges i servere, har det hidtil været i form af en traditionel computerkasse, der skulle stå eller hænge under skrivebordet.

Men ikke længere. HP lancerer nu en ny model i firmaets Z-serie af workstation-computere, der er bygget sammen med skærmen, ligesom for eksempel en iMac. Meget modsat Apples computere kan HP's nye model, der har fået navnet Z1, dog skilles ad i smådele med de bare næver.

[media:11209 media_small ]

»Vi spurgte vores workstation-kunder, hvad de ville have. Og de ville faktisk ikke have en all-in-one-computer. De troede nemlig, at det ville betyde kompromiser, for eksempel at man så ikke selv ville kunne skifte delene i den,« forklarede Jim Zafarana, HP’s chef for computere til forretningsbrug, ved lanceringen af den nye maskine.

HP har haft Z-modeller på markedet i tre år, og et kendetegn har været, at brugerne skal kunne hive alt fra grafikkort til optisk drev ud, uden skruetrækker og uden større it-embedseksamen.

Med et traditionelt tower-design fjerner man siden og har så adgang til det hele. Men i en computer, der er sammenbygget med skærmen, er det mere kompliceret og krævede nogle hovedbrud, fortalte HP-folkene.

Løsningen er blevet, at man folder skærmen ned til vandret stilling og åbner den op som en attachémappe. Og for at ubudne gæster ikke skal få samme gode idé, kan man spærre for adgangen til indmaden ved at bruge en Kensington-lås, forklarede HP.

Lukker man op, kan man typisk finde en Intel Xeon-processor, op til en model E3-1280 på 3,5 gigahertz og med fire kerner. Har man ikke brug for så meget regnekraft, kan man også købe Z1 med en mere tilforladelig Intel Core i3-2120, der også har indbygget grafikchip, hvis man kan nøjes med det.

Udover processoren er der plads til 32 gigabyte RAM og tre harddiske, heraf to i 2,5-tomme-format, i spindehastigheder på op til 10.000 omdrejninger i minuttet. Det optiske drev kan opgraderes til en Blu-ray-brænder, hvis man for eksempel producerer video.

Grafikkortet, som typisk er meget afgørende for kunderne til de kraftige computere, er blevet speciallavet af Nvidia til Z1-maskinen. For at holde varmeudviklingen under kontrol i det tætpakkede kabinet, uden larm fra blæserne, er det mobiludgaverne Q500M, Q1000M og Q4000M, man kan vælge imellem fra Nvidia Quadro-serien.

Se HP's nye workstation: 27" skærm, Xeon-CPU og op til 32 GB RAM

Skærm og grafikkort understøtter 30-bits farvedybde, altså én milliard farver, i modsætning til de typiske 16,7 millioner farver.

De kan bredes ud på 27 tommer og en opløsning på 2560 x 1440 pixel. Skærmen bruger IPS-teknologi, der giver et bedre billede, men et spørgsmål fra salen afslørede, at den ikke kommer i mat version, som mange kritiske skærmbrugere foretrækker, kun i blank.

Over skærmen er indbygget et webcam i HD – som kan vendes indad, hvis man frygter hackere får kontrol over det – og to mikrofoner. Under skærmen er der højttalere, som ifølge HP skulle være væsentligt bedre, end hvad man typisk oplever i en sammenbygget computer.

Når Z1 lander i butikkerne engang i april, bliver det med en pris på 1599 euro for den billigste version, altså omkring 12.000 kroner plus moms, hvis den danske pris ikke bliver forhøjet. Hvad de mere kapable udgaver vil komme til at koste, kan HP ikke sige endnu.

Læs mere om Z1 på HP's hjemmeside.

Version2 var inviteret til lancering af Z1 af HP, som har betalt rejsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bjørn Damborg Froberg

Det ser godt ud og jeg er da sikker på at mange vil synes det er kæmpe fedt..

Men mit enorme Corsair kabinet nyder jeg nu fortsat :-D Jeg får noget mere frihed for færre penge.. men er det et stilrent look man er efter, så er det da et godt alternativ til en Mac.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere