HP lancerer hjemmeserver med Microsoft og Linux

For første gang i Danmark lancerer Hewlett-Packard nu en hjemmeserver, der er baseret på Microsofts Home Server. Vil man spare 1500 kroner, er der også en Linux-udgave.

Omfanget af digitalt materiale i hjemmet og i de mindre virksomheder er nu steget så voldsomt, at mange kigger sig om efter en hjemmeserverløsning, der kan organisere og sikre det digitale indhold.

Microsoft har allerede den nødvendige software parat til hjemmeserveren med Microsoft Home Server og Hewlett-Packard (HP) lancerer nu også en hjemmeserver med netop Microsofts produkter.

HP benytter også lejligheden til at genlancere deres eksisterende hjemmeserver, der er baseret på Linux, der stort set kan det samme som HP's Microsoft-version. Blot er der mere tale om en maskine, der ikke rummer helt så stort datakapacitet som den største af HP's Microsoft-servere. Microsoft-udgaven har en kapacitet på 1 TB og kan bestykkes med fire harddiske, mens Linux-udgaven kun har plads til to harddiske og har en kapacitet på 500 megabyte.

Dorrit Lilliedahl, der er produktchef hos HP Danmark, forklarer forskellen med, at HP har ønsket at differentiere produkterne, men hun lægger ikke skjul på, at hvis brugeren får behov for en større server, så vil skal de over på en Microsoft Home Server-udgave.

»Jeg tror, der er rigtig mange almindelige danskere, der vil tage imod det her, men jeg tror også, at mange mindre virksomheder, vil benytte eksempelvis Linux-udgaven, da den ikke indeholder begrænsninger på, hvor mange brugere, der kan logge sig ind,« siger Dorrit Lilliedahl til Version2.dk.

Hun oplyser desuden, at den underliggende Linux er en udgave, som HP selv har stykket sammen, men at den rummer samme muligheder for ekstern opkobling, som der findes i Microsofts Home Server.

»Den væsentligste forskel er, at det på Linux-udgaven ikke er muligt at afvikle applikationer på de øvrige computere, man måtte have siddende i sit netværk. Det er kun muligt med Microsoft-udgaven,« siger Dorrit Lilliedahl, der dog ikke vil udelukke, at dette vil være muligt med anden software.

De nye hjemmeservere kan dele og afspille musik, fotos og video, planlægge central backup og have nem adgang til dokumenter på tværs af alle hjemmets computere.

HP har samtidig gjort serverne meget nemme at sætte op til internettet. Og i modsætning til almindelige netværksharddiske finder MediaSmart selv ud af, hvordan hjemmenetværket er opbygget og kan automatisk indstille hjemmets router og netværk.

HP forventer en pris for den dyreste Microsoft Home Server-udgave er 5000 kroner plus moms, mens den mindre Home Server udgave med 500 gigabyte koster 4000 kroner plus moms. Linuxudgaven med 500 gigabyte er 1500 kroner billgere og koster 2500 kroner plus moms.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Martin Jakobsen

Jeg kunne godt finde på at købe en hvis jeg kan få Linux versionen. Jeg er en smule bekymret for strømforbruget. Gad vide om CPUen kører med dynamisk frekvens. Det kunne også være rart med nogle harddiske der gå ned i hastighed når er ikke er load på dem.

Men det er jo valget om man vil bruge tid og penge på at bygge noget selv der er lige som man vil have det. Eller om man vil spare besværet og købe en færdig pakke.

  • 0
  • 0
#5 Palle Simonsen

Hvis du vil have mindst mulig besvær er en mulighed at købe en NAS appliance. Typisk får man diverse filesharing networking standarder, diverse mediaserver (uPNP m.m.), FTP, torrent, applikationsserver, mulighed for mirroring på boksen (flere diske) og/eller mellem flere bokse etc. Til gengæld larmer den ikke som en PC baseret server og bruger ikke nær den samme mængde strøm (F.eks. Qnap TS-101 ca. 1.100 + Disk - EDBpriser).

Alternativt kan man i 'den blå' købe et par billige aflagte desktop PC'er, anskaffe nogle nye diske og fiddle lidt med Ubuntu LTS 8.04 server eller lignende (husk at opgraderer og skifte nøgler ... suk). Med lidt forhåndserfaring med Linux burde du være kørende på en halv weekend.

  • 0
  • 0
#7 Axel Hammerschmidt

Hvis du er bekymret for strømforbruget, skal du nok ikke vælge Linux udgaven - med mindre de computerer du har på dit LAN osse bruger Linux.

Erfaringerne med My Books - dem fra WD - viser, at når man kopierer filer til- og fra en Windows computer med NTFS, opnår man kun overførselshastigheder på 8 Mbit. Det svarer i praktis til det man har på et 10 Mbit LAN, selv om My Books har gigabit kort. Hastighedsnedsættelsen kommer fra at OSet skal oversætte fra- og til Linux ext3 filsystem.

Så serveren kommer til at arbejde i noget der ligner 100x længere for hver overførsel og - bortset fra det generende ved tidsforbruget - det vil betyde større strømforbrug.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere