HP fjerner kabler og skruer i nye Nehalem-arbejdsstationer

HP's nye Z-serie af arbejdsstationer er blevet designet fra grunden op med hjælp fra BMW for at optimere luftstrømningen på mindst mulig plads.

LOS ANGELES: Hewlett-Packard er nu klar med selskabets Z-serie af arbejdsstationer, som er baseret på Intels Xeon 5500-processorer 'Nehalem', der formelt lanceres mandag aften. Samtidig har HP givet dets arbejdsstationer en komplet renovering af design og konstruktion.

Det ydre design er udviklet i samarbejde med BMW Designworks ud fra en undersøgelse blandt eksisterende kunder om deres problemer med det tidligere design.

Derfor har to af Z-modellerne nu fået integrerede håndtag og ingen gummifødder, så de er lettere at flytte rundt. Indvendigt er alle kabler skjult, og det er ikke længere nødvendigt at bruge en skruetrækker for at skifte hardware.

»Du kan fjerne hele bundkortet blot ved at bruge fingrene,« siger Terry Pilsner, chef for HP's udviklingsafdeling for arbejdsstationer under en demonstration af de nye Z-modeller hos BMW Designworks i Thousand Oaks i Californien.

Z-modellerne har fået en ny specialdesignet strømforsyning, som løber i hele kabinettets længde og ligeledes kan fjernes ved at trække i et håndtag. Det nye design skal sikre, at luftgennemstrømningen er optimal, så hver komponent køles med luft udefra i stedet for varm luft, som allerede har passeret andre komponenter. Det skal spare strøm og reducere larmen fra blæserne.

»Hvis du har køligere luft, så kan du bedre styre støjforholdene. Med en 1110 watt strømforsyning er du ikke interesseret i, at den lyder som en jetmotor på dit kontor,« siger Terry Pilsner.

Testet hos Formel 1-hold

HP har haft en fysiker med speciale i fluid termodynamik til at arbejde på fuld tid med at optimere luftgennemstrømningen i de nye arbejdsstationer. Resultatet er en reduktion på omkring 2 decibel i forhold til den tidligere generation af arbejdsstationer fra HP.

»Arbejdsmiljøet er vigtigt for os. Jo mindre støj, jo mindre stressende er det at arbejde, og det er godt for kreativiteten,« siger it-chef Guillaume Jacquemin fra Renaults Formel 1-hold, som er én af de kunder, der har testet de nye Z-arbejdsstationer.

Renaults Formel 1-hold bruger arbejdsstationerne til eksempelvis at teste aerodynamikken i designet af racerbilerne uden behov for en vindtunneltest, hver gang ingeniørerne foretager en ændring. Holdet bruger også arbejdsstationerne til at køre simuleringer under løbene af, hvordan løbet sandsynligvis vil udvikle sig i forhold til timing af pitstop og mængden af brændstof.

Bruger 35 procent mindre strøm

HP har lanceret tre modeller i Z-serien: Den mindste model Z400 målt på konfiguration, mellemklassen Z600, som er den mest kompakte, og Z800, der er den største af de nye arbejdsstationer.

Z800 kan konfigureres med to Intel Xeon 5500-processorer og op til 192 gigabyte DDR3 RAM. Standardudgaven er med luftkøling, men hvis man fylder Z800 helt op med RAM eller vælger to Nvidia FX5800 grafikkort, vil HP også tilbyde vandkøling til sommer.

Kombinationen af en ny strømforsyning, nye processorer og et nyt design gør ifølge HP de nye Z-arbejdsstationer mere energieffektive end forgængerne. I gennemsnit bruger de nye modeller 35 procent mindre strøm.

Den største gevinst er hentet gennem optimering af BIOS til at udnytte de forskellige energitilstande, som er en del af de nye processorer. Det gør det muligt at skifte til Nehalems såkaldte C-tilstand, når arbejdsstationen står tændt med kørende applikationer, men ikke bliver brugt. Her kan den nye BIOS og processorer bruge 35 procent mindre strøm.

Samtidig vil det være muligt at vælge en konfiguration, som lader arbejdsstationen gå i en dvaletilstand, som bruger blot 0,8 watt. Det skal opfylde kommende krav fra EU om, at elektronik i standby-tilstand højst må bruge én watt.

HP har også gjort det muligt at genbruge op til 90 procent af arbejdsstationen målt ud fra vægten. Det inkluderer flere små optimeringer som eksempelvis at droppe brugen af klistermærker i kabinettet og i stedet indgravere specifikationer til strømforsyning og energimærker.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Claus Jacobsen

Hvor står der at det er HP som har patent på det? det er jo blot en artikel omkring HP's model. De var ikke engang først med nehalem baserede modulcomputere. Mac Pro'en var faktisk den første nehalem maskine der kunne det her. Men det ændrer ikke på det faktum at det ENDELIG er blevet gjort brugervenligt at skifte ting som ram og hd i de her maskiner. Er vild med ideen med et alm. tray man lige trækker ud for at få adgang til ram og cpu. det er altså en genial ting. Også selvom det har været der før. og resten af producenterne bør i den grad følge i deres fodspor.

  • 0
  • 0
#4 Morten Hattesen

Helt tilbage i 1987 revolutionerede IBM måden at konstruere PC kabinetter med mange af de nye PS/2 modeller som fx IBM PS/2 Model 50 (se billederne http://john.ccac.rwth-aachen.de:8000/alf/ps2_50z/).

Brugen af skruer og kabler blev minimeret, og plastic blev anvendt til de fleste dele af kabinetterne.

Efterhånden som frekvenserne i maskinen blev højere, blev det dog svært at afskærme RFI fra kabinettet. Mange teknikker blev forsøgt (indvendig spray af ledende maling, beklædning med tynd metalfolie), men i sidste blev metalkabinetter igen standard i industrien. I slutningen af 1980'erne brugte mange PC-fabrikanter millioner af dollars på at kopiere IBMs kabinetdesign, med varierende succes. Ingen nåede dog, mig bekendt, nogen sinde op på siden af IBM PS/2 serien m.h.t. integreret design af kabinetter og komponenter.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere