HP i drastisk kursskifte - vil droppe pc'erne og WebOS

Verdens største pc-producent, Hewlett-Packard, overvejer at sælge pc-forretningen eller skille den ud som et selvstændigt selskab. Samtidig opkøbes softwarefirmaet Autonomy for 50 milliarder kroner.
Illustration: HP

En satsning på software og it-servicemarkedet får nu HP til at sætte hele firmaets afdeling for personlige pc'er til salg. HP har de seneste år siddet på pladsen som verdens største pc-producent.

Læs også: IDC: HP skal sælge pc-forretningen hurtigt for at undgå hjerneflugt

Det oplyser firmaet i forbindelse med præsentationen af det seneste regnskab.

Samtidig vil HP købe it-servicefirmaet Autonomy for omkring 50 milliarder kroner, ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

Beslutningen betyder også et overraskende farvel til firmaets telefoner og tavle-pc'er baseret på WebOS-platformen. Dermed er det blandt andet slut forfor firmaets Touchpad-tablet, som har oplevet et skuffende salg.

HP oplyser dog, at firmaet vil forsætte med "at udforske muligheder for at optimere værdien af WebOS-softwaren fremadrettet".

Firmaet har opbygget sin enorme afdeling for personlige pc'er blandt andet gennem opkøbet af Compaq for omkring 20 milliarder dollar tilbage i 2002. Det var et køb, som førte til stor kritik af daværende direktør Carly Fiorina.

Nu har HP's bestyrelse nikket ja til, at firmaet undersøger "strategiske alternativer for Personal Systems Group", som dækker pc-produktionen. Firmaet vil afsøge en række muligheder, herunder fuld eller delvis adskillelse fra HP gennem et spin-off eller salg.

Følges op...

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Johansen

Istedet for bare at skrinlægge WebOS, burde de frigive det som open source, eller de dele som ikke bryder andres patenter. Så er jeg sikker på nogen vil videreudvikle på det. Det skader jo ikke at have en ekstra spiller på banen.

 • 3
 • 0
#3 Andreas Korsgaard

hvor stor er software-delen hos HP?

Nu vil de vist fokusere på software til virksomheder, og der er jeg som privatperson ikke lige i målgruppen, så jeg har ingen anelse om hvad de tilbyder. Nogen der kan hjælpe der?

Rent personligt er det eneste softwaremæssigt jeg har set fra HP været deres involvering i bloatware pakker på nye bærbare computere.

Sidst, men ikke mindst: Er det her så vigtig en nyhed at det er nødvendigt at ødelægge overskriften med en "BREAKING"?

 • 2
 • 0
#7 Thomas Watts

Det virker som en meget sær beslutning på mig...

Er der nogen, der har noget indsigt i tallene eller mulige beslutninger bag?

Umiddelbart lugter det af en panisk og uigennemtænkt beslutning, hvor man istedet for at søge alternativer eller forfine det, man har opbygget over lang tid, går helt i den anden grøft og siger "Vi lykkedes ikke med dette ene produkt - vi må give helt og holdent op inden for området!"

Men jeg håber da, HP har en plan med det her...

 • 2
 • 0
#10 Martin Bøgelund

Det virker som en meget sær beslutning på mig...

Så vent til du læser HP's udmelding om det[1]:

HP today announced that its board of directors has authorized the evaluation of strategic alternatives for its Personal Systems Group (PSG), including the exploration of the separation of its PC business into a separate company through a spin-off or other transaction.

PSG has a proud history of innovation and technological leadership as well as a strong operating track record and industry-leading profitability.

Okay... "Hos HP er vi vildt glade for PSG, for den er så profitabel. Lad os se at slippe af med den!"

:- I

[1] http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press/2011/110818xb.html

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Okay... "Hos HP er vi vildt glade for PSG, for den er så profitabel."

Det skriver de bare ikke. De skriver

industry-leading profitability

Hvilket bare betyder at de tjener flere penge end de andre i industrien. Det kan være under 1 promille mere, det kan være pga. stor volumen at de tjener $1 mere end den næststørste.

 • 0
 • 0
#12 Michael Lykke

De kommer til at sige farvel til alle de kunder, der vil have deres servere fra det samme firma, som deres PCer og laptops. Jeg kan ikke se ideen i at sælge PCerne fra.

Nej jeg har også svært ved at få øje på det fornuftige i denne beslutning eller bare noget der ligner skyggen af en forklaring.

HP er en af verdens største PC og server producenter og i de fleste af de virksomheder jeg kender til står HP for 90% af serverne og 70-80+ % af PC'erne for ikke at snakke om 99% af printerne... Det lyder meget underligt at man pludselig skulle foretage IT branchens største skift og fokusere på software istedet...

 • 1
 • 0
#14 Martin Bøgelund

Hvilket bare betyder at de tjener flere penge end de andre i industrien. Det kan være under 1 promille mere, det kan være pga. stor volumen at de tjener $1 mere end den næststørste.

Uanset om det er pr. maskine eller ialt, så er der er der ingen (af betydning) der kan fremvise signifikant bedre profit på deres PC-forretning.

Men jeg tror du overordnet set går fejl af mit indlæg.

HP's udfordring er jo, at de har stræbt efter - og opbygget - en position som verdens største PC-producent - og nu lader de til at ville droppe det game, men står med et enormt forretningsområde som skal udskilles.

Hvordan holder man salgstale for sådan en sag? "Vi er de største og mest profitable, men vi mener ikke vi kan tjene nok på det. Kom og køb!"

Hvem skulle byde? De andre store må jo have en profit der ikke er (væsentligt) større end HP's - og HP's eget eksempel viser, at det ikke er nok at være størst for at være tilstrækkeligt profitabel. Desuden vil konkurrencemyndigheder sikkert sige nej, hvis de store begyndte at fusionere/opkøbe hinanden.

Så kan de jo sælge til nogle udenfor industrien - spekulationer om Google og Microsoft har været fremme. Men hvis en gammmel haj i industrien som HP ikke tjener godt nok til at ville beholde PSG, kan en newcomer i branchen så overhovedet gøre sig håb om at sluge sådan en kæmpe forretning, og forrente investeringen indenfor overskuelig fremtid?

Så HP står på den ene side med noget af det mest profitable i industrien, men skal godtgøre lysten til at frasælge det. Og hvordan kan de kommunikere at andre kan forventes at lave en acceptabel profit, uden at markere, at de selv ikke har været gode nok til det - at være størst og have den største profit er nok det bedste udgangspunkt for at lave den bedste forretning.

HP står overfor at skulle holde den mest umulige salgstale. Giver det mere mening for dig nu?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere