Hovedstadens sygehuse bruger 58 millioner på forlænget Windows XP-support
De københavnske sygehuse er blot tre uger før udløbet af supportperioden stadig befolket med pc'er med det snart 13 år gamle styresystem Windows XP. Derfor har Region Hovedstaden været nødt til at indgå en aftale om forlænget support med Microsoft til en værdi af 58 millioner kroner.
»Region Hovedstaden har valgt at indgå en partnerskabsaftale med Microsoft, der sikrer hjælp til opgradering til Windows 7 i regionen og fortsat XP-support i hele perioden frem til, at opgraderingen er gennemført,« oplyser Region Hovedstadens Center for IMT i et e-mail-svar til Version2.
Udløbet af supporten på Windows XP indebærer, at Microsoft ikke længere automatisk distribuerer sikkerhedsopdateringer til styresystemet. Det betyder, at pc'er med Windows XP potentielt er sårbare over for hackerangreb, der udnytter hidtil ukendte sikkerhedshuller i styresystemet, når supporten stopper den 8. april.
Supportaftalen med Microsoft betyder, at Region Hovedstaden vil kunne få ekstraordinære rettelser, som kan lukke akutte sikkerhedshuller på de Windows XP-pc'er, som står på sygehusene.
Problemet med Windows XP rammer ikke kun i hovedstaden. Også landets øvrige regioner har måttet indgå lignende aftaler med Microsoft.
Udløbet af supportperioden har været kendt i årevis, og Microsoft har endda udskudt den for at give kunderne mulighed for at opgradere til en nyere version af Windows, som fortsat supporteres.
I Region Hovedstaden har it-afdelingen imidlertid haft svært ved at få budgettet til at slå til. De seneste år har regionens it-afdeling, Center for IMT, således måttet overføre cirka 100 millioner kroner om året fra næste års budget, fremgår det af referatet fra regionsrådsmødet den 11. marts.
Regionen har blandt andet brugt mange ressourcer på at konsolidere it-driften i nye datacentre, opgradere pc-hardwaren, implementering af Fælles Medicinkort og andre projekter. Ifølge Center for IMT har regionen cirka 50 it-projekter med et samlet årligt budget i omegnen af 800 millioner kroner.
Regionsrådet har godkendt en ekstrabevilling på 81 millioner kroner til it-området, som dog er en bevilling oven i en tidligere forhøjelse af budgettet, hvilket på regionsrådsmødet også blev påpeget af medlemmer fra Enhedslisten:
»Vi undrer os over, at der på dette tidspunkt er så store overskridelser. Derudover er de ekstra 81 millioner kroner en sammenligning af tal for en fremtidig økonomiredegørelse, mens en sammenligning med budgettet viser en overskridelse på 183 millioner kroner,« lyder Enhedslistens kommentar ifølge referatet.
Budgettet for it-området er således i 2014 overskredet med knap 15 procent, hvoraf udgiften i forbindelse med opgraderingen fra Windows XP til Windows 7 udgør en betragtelig andel.
Regionen forventer, at migreringen til Windows 7 vil tage cirka halvandet år, og der er tale om et omfattende projekt.
»Opgraderingen til Windows 7 har været i fokus, men det har ikke vist sig muligt at gennemføre opgraderingen i hele regionen inden den 8. april. Dette skyldes kompleksiteten i regionens it-miljø grundet regionens størrelse samt omfanget af nuværende kørende applikationer i driftsmiljøet. Op mod 1.000 applikationer skal testes og gøres klar til at kunne afvikles sikkert og forsvarligt på Windows, inden opgraderingen er tilendebragt,« skriver Center for IMT til Version2.
For at modvirke den store pukkel af it-projekter vurderer Center for IMT i Region Hovedstaden, at der er behov for en permanent merbevilling på 50 millioner kroner om året til nye medarbejdere. Derudover vil regionen bruge 60 millioner kroner, som i dag bruges til eksterne konsulenter, til fastansættelse af medarbejdere.
Det reviderede budget for Center for IMT, som regionsrådet har godkendt, lyder nu på i alt 1,422 milliarder kroner.
- Microsoft: Opgradering fra Windows 7 til Windows 10 bliver simpel
- Jurist åbner debat: Hvis Windows XP var en kopimaskine var Microsoft tvunget til at fortsætte support
- Den hollandske og britiske regering giver XP kunstigt åndedræt
- Botnet-fare? Halvdelen af Kinas computere kører stadig Windows XP
- Region Hovedstaden når ikke at opgradere fra XP til Windows 7 inden support udløber - på Windows 7
- Denne artikel
- Windows XP-deadline truer pc'er på danske sygehuse
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Lars - da IE 6.0 var/ en integreret del af XP, vil et program der benytter ie6 ikke bare kunne portes til en højere IE der ikke er en del af XP. Problemet er vel at EU eller hvem der nu har påduttet MS, af hive IE ud, som en standard komponent, burde betale ved kasse en, for de firmaer der er kommet i klemme. For at programmer der er programmet til at køre med XP/EI6, virker på en XP uden EI6, skal det programmeres helt om.
Men i har ret, vi har ikke tænkt over at Ms, lavede gennemgribende om i deres OS, så vi andre skal ændre kald/variabler/parametre i flere hundred programmer, som der sikkert er betalt, allerede mange mio at få lavet.
Jeg kan ikke give dig den eksakte forklaring, der det er tilbundsgående programmering, men programmer der er programmeret til xp/ie6 kan vi ikke være sikre nok, virker på en xp/nonIE6 og slet ikke sikre nok på en win7, til at lade tilfældighederne råde, igen det handler ikke kun om IT, men om menneskeliv.
Ved overføring af data, skal vi sikre at hvert enkelt komma, kommer med over, efterfulgt at udførlig test med klinisk personale, på hvert enkelt program der skal med over.
Igen, det er mere komplekst end bare at installere en win7 og så installere programmerne, det er faktisk en meget nem opgave, men vi skal sikre at kommaerne står korrekt. F.eks er det yderst relevant når man udskriver medicin om man skal have 0.5 mg eller 5 mg.
Det skal så også siges at mange af de programmer vi har, bliver udfaset af sundhedsplatformen, som jo er Danmarks største satsning på IT, hvor vi har lagt en mia. bare for programmet. (ja, det er købt færdigt) Men det kan man jo også læse i artiklen at vi skal have 50 mio, til ekstra personale (dog igen forkert skrevet at det er pga. de mange projekter, det er kun pga. 1 projekt, hvor der skal ansættes 178 for at implementere det i løbet af de næste par år)
Glæder mig til at se hvad MS kan udrette og hvad vi kan lære af dem, jeg mener faktisk at pengene er givet rigtigt godt ud. Set i bakspejlet, er der flere ting man kan gøre anderledes, enig.
ps. Claus, lidt for meget politik og for lidt aktion ,-)
Edit: da IE 6.0 var/er en integreret del af XP, vil et program der er programmeret til xp med en ie6 ikke bare kunne portes til en XP uden IE6 eller en win7.
Michael - det handler om integration, samspil og brug. I region hovedstaden omhandler det også at det er nye produkter. Klinisk personale er vant til, fra den dag de får en PC/mac ihånden, til de bliver ansat, at arbejde med alt andet end opensource Hele kulturen skal så laves om (ud med MS fra danmark) og det vil koste flere mia at omlægge. ps. vi kan som medarbejder købe en office2013 pro plus af MS for 100 kr, så det kommer selvfølgelig også an på hvad man giver for sin officepakke. Hvis du giver normalprisen på 4000 kr, vil det nok blive billigere at uddanne personale i libra eller noget.
Claus - første gang jeg hørte om opgradering til win7, var i 2008, planer har ligget klar, der har været arbejdet rigtigt meget på det, der har været flere konsulenthuse og eksperter inde over. Som man kan læse i artiklen, omhandler aftalen jo "partnerskabsaftale med Microsoft, der sikrer hjælp til opgradering til Windows 7 i regionen", hvor mange fokusere på at vi har betalt x antal mio. kun for nogen opgraderinger. Man skal måske også lige huske på at hospitalerne havde hver deres ITafdeling og hver deres opgraderingplan, samt hver deres måde at køre på, helt ned til logon. At samle og ensrette de 17 miljøer til 1, er ikke en helt lille opgave.
Det skal måske også siges, som artiklen heller intet nævner om, så er Pcere til administative medarbejdere, ingen problemer at opgradere. Allerede nu har vi flere lokationer som kører win7.
Det er de klinisk PCere (dem som læger, sygeplejsker osv bruger) der volder en del problemer, men konsekvensen er også at folk kan dø, det tager vi meget seriøst og levner ikke meget til tilfældigheder.
Hej Dennis
Er udmærket klar over det ikke er de administrative maskiner der er udfordringen (læs mit svar på businesscasen til Michael) - Som jeg også siger. I er absolut ikke de eneste der sidder med håret i postkassen. Har selv fået en forespørgsel for ikke så forfærdeligt lang tid siden om nogen der havde brug for en pc der kunne køre win NT fordi den var koblet til en scanner og maskinen var nu desværre brændt sammen. - det var så en 5mio kr's scanner der nu stod og var ubrugelig. (dog heldigvis ikke på et sygehus)
Men lige netop derfor er det også så hamrende vigtigt at tage den her slags med ind i forretningsplanerne, for de er altså en del af en BC Plan for i/de ansatte kan jo ikke arbejde hvis de ikke virker. Og det er altså cheferne der har ansvaret her. - Det er dem der skal sørge for at se fremad og ikke mindst få "solgt" planen ind i den politiske scene i organisationen, så de også kan forstå alvoren. Jeg ved at både I og leverandører (partnere og MS) arbejder hårdt på at få løst problemet som det er nu. Men jeg mener nu desværre i slet ikke burde været kommet så langt hvis der havde været nogen med snuden lidt fremme. (og jo - det er ALTID let at være bagklog.)
PS - det er ved at være noget tid siden du har været på ma.dk :-)
@Dennis Hampenberg (awesome navn)
Du har ret i, at programmerne er livsnødvendige, men det er vel netop også en god grund til at få skiftet til en mere sikker platform. Hvad er det for en type applikationer, der ligefrem kræver IE6-9?
Artiklen har flere fejl, f.eks. henvisning til at vi har manglet 100 mio. hvert år - det står der jo faktisk ikke i referatet, men at vi ikke har kunne nå at bruge de 100 mio.
Desuden kender ingen af jer jo aftalen mellem MS og CIMT eller den planlægning der har været forud. Aftalen er langt mere vidtrækkende, end bare casual high priority update. Igen burde artiklen være mere tilbundsgående.
Desuden kan man ikke bare opgradere som man har lyst, vi har stadig programmer der kører op imod IE 6.0 og har på vores XP kørende både IE 6, 7, 8 og 9 på samme tid.
Bindingen mellem mange af systemerne (vi snakker altså om flere tusinde programmer fordi klinisk personale selv kan installere). Fremadrettet vil det være slut med egen installationer, men da kerneydelsen er at redde liv, skal vi sikre at hver eneste program, kører på præcis samme måde på en win7.
Reelt set kunne man godt starte forfra, installere win7 og så starte op med de programmer vi ved kan køre ordentligt på den platform, men konsekvens/risiko er jo betydelig.
ps. vi har haft kig på opensource, men som flere andre, har vi droppet det igen da det er alt alt for dyrt ift. MS produkter.
Du har som sådan ret Dennis. Og jeg kan i den grad godt forstå jeres valg, men det fritager jer desværre ikke helt for ikke at have udarbejdet nogle planer for opgradering. Det er jo ikke lige i går at det her blev meldt ud. teknisk set har i haft 7 år til at arbejde på at få "udfaset" de gamle applikationer der er låst helt fast på de gamle platforme også selvom de måske ikke engang er nedskrevet fuldt ud endnu. (og jo jeg ved det er PISSE DYRT at udskifte både applikation og efter al sandsynlighed også hardware, men det er så her dem med en større lønningspose har skullet vise de er den pose værd og have kigget mere i krystalkuglen.) Og ja du har fuldkommen ret i at i har en gigantisk applikationsstak, og det er et gigantisk arbejde. Jeg ved i har fået malet scenarierne op for lang tid siden af partnere og leverandører, så nogen i jeres organisation har desværre valgt at overhøre faresignalerne og valgt at det ikke skulle have så stor en prioritet og det kan man så sige i lider noget kraftigt af nu.
I er absolut ikke alene om at have de her problemer, men netop fordi i har en ret så vigtig rolle i samfundet og IT bare driver værket i dag, så er EOL af produkter noget i burde tage markant mere alvorligt. (især når det nu er så vidtrækkende som et OS) Det burde i høj grad være en del af jeres business continuity plan. Også selvom det er rigtigt svært at holde styr på.
Kunne du ikke venligst offentliggøre den business case? Jeg har svært ved at tro, at produkterne fra MS skulle være billigere end ditto open source produkter, så det må jo være andre faktorer, der gør forskellen.ps. vi har haft kig på opensource, men som flere andre, har vi droppet det igen da det er alt alt for dyrt ift. MS produkter.
Michael - Det er sg nok i virkeligheden ret let. Den integration til alle mulige og umulige systemer som man mere eller mindre får foræret via MS økosystemet (som RIGTIGT mange leverandører har lavet i rigtigt mange år) vil koste langt mere at få udviklet og holdt ved lige end den licensaftale de har med MS. (og nej vi taler ikke bare lige om at en maskine skal have word og excel på sig. Vi taler om at der skal kunne udveksles data og dokumenter mellem mange forskellige systemer. Hvor "word" og "excel" har kunnet køre som central server-applikation og fungere bindeled mellem rigtigt mange af deres applikationer)
Det kunne være berigende, hvis man for en gangs skyld kunne få belyst lige præcist HVOR bindingen er mellem XP og hospitalernes systemer...
Det kunne være berigende, hvis man for en gangs skyld kunne få belyst lige præcist HVOR bindingen er mellem XP og hospitalernes systemer...
Kære Jesper Stein Sandal Undlad venligst at slå fx Region Nordjylland sammen med dem der ikke er helt så langt!!
Ved udgangen af indeværende måned(!) vil alle klient-pc'er være migreret til på Win7 - helt efter planen og helt uden behov for sær-aftaler om MS-support :-)Også landets øvrige regioner har måttet indgå lignende aftaler med Microsoft
Hvilket selvf. er helt forsk. fra hvad man får lovet når man køber diverse proprietære systemer... ...medmindre man da læser EULA'en og finder ud af at alle pengene man har brugt giver reelt set ingen som helst garantier for noget som helst.Ja, hvis man havde kørt Open Source havde man vel bare trykket på en knap - og vupti alle legacy systemer med personfølsomme data ville køre perfekt på den nyeste version af Ubuntu, uden brug af én eneste konsulent ..
Sophie Hæstorp Andersen (A): "Det handler om en Tillægsbevilling" ..... "som vi jo ikke kendte til i September 2013"
http://www.version2.dk/artikel/microsoft-nu-er-det-tid-til-begrave-windows-xp-46497
Hvornår mon de sidst fik support på Windows XP af Microsoft? Mit gæt er aldrig!
Hvornår mon de sidst fik support på Windows XP af Microsoft?
Mit gæt er aldrig!
Man kan med fordel læse artiklen som uddyber overskriften en smule ;)
Der er ingen debat når man bevilger 81 mill. ekstra. Kun enhedslisten undlader at stemme, alle andre stemmer for. Man kan ikke finde nogen steder om der er nogen der sætter spørgsmålstegn "?" ved om det er et "must" at opgradere eller der er andre muligheder ?
Film (Det er dagsorden pkt. 7 , spol evt. frem til 48:00 )
Ved det godt, jeg er ikke den første, der siger det. Men her kan vi vidst godt enes om, at der udvises en ekstrem for mangel på rettidig omhu. Og det virkelig skræmmende er at de får lov til at forsætte.
Ps. Liiddtt trættende at diskutioner herinde altid ender med at handle om open source contra microsoft. Prøv at foreslå reelle løsninger i stedet.
At flytte det hele over på Open Source er en reel løsning der kun kræver en investering her og nu.Ps. Liiddtt trættende at diskutioner herinde altid ender med at handle om open source contra microsoft. Prøv at foreslå reelle løsninger i stedet.
For en open source løsning, vil modsat alle andre løsninger i verden, aldrig kræve opdateringer, tilpasninger, konsulenter, ændringer i alt ens software eller lign.At flytte det hele over på Open Source er en reel løsning der kun kræver en investering her og nu.
Med OpenSource er erhvervssupport selvfølgelig gratis på alle komponenter. Derudover findes der slet ikke problemer i at portere så store mængder kode til et andet operativsystem og "OpenSource" har ej heller flere forskellige licensformer der evt. kan koste knaster for udviklere af de store løsninger eller kræve de åbner deres kode til div. software løsninger. Alle leverandører af software til medicinalindustrien forstår er i øvrigt eksperter i optimering og drift af deres product under andre operativsystemer og de vælger selvfølgelig allesammen at understøtte alle grafiske window managere.
Gælder det ikke kun hvis de offentliggøre de binære?"OpenSource" har ej heller flere forskellige licensformer der evt. kan koste knaster for udviklere af de store løsninger eller kræve de åbner deres kode til div. software løsninger.
At flytte det hele over på Open Source er en reel løsning der kun kræver en investering her og nu.
Sludder. Open Source operativ-systemer har også et end-of-life ophør af support. Man slipper ikke for at forudse at man på et tidspunkt skal migrere til en nyere version. ... med mindre man selvfølgelig lige kan få kastet 58 millioner efter det for at kompensere for ikke at have gjort det.
Så at RegionH kører et OS uden supportaftale er ok med dig?
Fint at de forlaenger deres supportaftale. Spoergsmaalet er saa hvad den indeholder. I artiklen staar kritiske opdateringer.
Hvad er en kritisk opdatering?
Vil det sige at Microsoft vil lave opdateringer alligevel, nu skal man saa bare til at betale for dem? (man faar saa ogsaa lov at betale per pc istedet for per opdatering, der kan bruges paa alle pc'er). Eller er det mere en cover-your-ass-aftale/forsikring, hvor Microsoft muligvis ikke behoever at loefte en finger?
Så så, de har jo kun vidst det i et par år! (ironi kan forekomme)
Undskyld mig, men er det ikke totalt hul i hovedet at opgradere til Windows 7, som er releaset i 2009 (altså allerede ca. 4.5 pr gammelt). Burde man ikke opgradere til windows 8.1, rent migrærringsmæssigt burde der ikke være de store forskelle på at få det til at virke på Win7 eller Win8.
Hvis de altså har høre bindinger til Windows platformen, ellers skulle de selvfølgelig som allerede nævnt skrotte disse licenserede produkter og bruge pengene på "Varme hænder istedet"
de bruger jo VDI i Region Hovedstaden så hvorfor ikke bruge væsentlig mindre penge på at skifte deres fysiske windows xp PCer ud med zero klients. de mange vdi maskiner kan skiftes fra et image til et andet hen over en weekend. alle deres applikationer til det kliniske personale er lavet med thinapp. så det er rimlig hurtigt at teste det af om det virker på windows 7. størstedele vil virke uden ændringer og så kan man bruge krudt på de få der af en eller anden årsag ikke vil virke direkte på windows 7.
Er det bare mig, eller er det ikke fuldstændig hul i hoved at have 1.000 applikationer som åbenbart skal overføres fra en windows platform til en anden...
Jeg er ikke udvikler, men hvad dælen kan de bruge 1.000 applikationer til..
Alt i alt så lyder det ikke som om at de har særlig godt styr på tingene, men der er vel intet nyt under solen der. At kaste med skatteydernes penge er vel næsten et krav der skal på CV'et for dem.
Ja men det er jo sådan den offentlige instans og stat fungerer. At bruge penge på konsulenter og store Amerikanske firmaer kan der altid findes penge til, men noget der bare minder om fornuftigt? Argh comon ,) Det ved du godt ikke kommer til at ske.En sjov verden vi lever i ?
Jeg ser selvfølgelig som Linux System Administrator med min ven VMware, enorme muligheder med bare en brøkdel af de penge. But aint gonna happen.
Der er sikkert mange alternative løsning man kunne foreslå, hvis man kendte mere til deres system og behov. Men det gør jeg ikke.
Et spørgsmål undrer dog: Hvad tænkte de på ang. end-of-life dengang de installerede Windows XP? De må da have set det her komme... eller troede de at der var support på sådan noget for evigt? Hvad med deres nye Windows 7 installation? Har de tænkt på at den måske heller ikke supporteres for evigt? Det er vel næsten ligeså så vigtigt at have en plan for hvordan man kommer væk fra et system igen, som at have en for hvordan man får det op at køre.
.... Bliver det mon et kirke bryllup ? Fordi vi er da over i religiøs fundamentalisme. Skal religionsrådet så ligge vendt mod Redmont på et bedetæppe ?har valgt at indgå en partnerskabsaftale med Microsoft
Hvis man skal komme med konstruktiv kritik af Regionsrådet så kan man bare sige .... tænk hvor meget øko IT, man kunne få hvis man brugte de samme penge på at ansætte for 183 millioner kr open source folk, istedet for at sende dem "over dammen" og bruge dem på Amerikanske arbejdspladser.. ?
Man ville samtidig få oparbejdet en "kompetance kapital" i de medarbejdere man har betalt løn til. I 2017 kunne de sige, nu har vi sparet jer for de 257 millioner, i ellers ville bruge på at opgradere fra Windows 7 til Windows Phone..... Nu kører det alt sammen (2017) jo på Debian der er "rolling release" så det koster gratis at opgradere !
Hvorfor bliver de ting ikke lavet "terminal" baserede så de kun skal have dumme klienter ude i "felten". Lyder lidt som om de driver IT på samme måde som man gjorde i 90'erne.
Så det er bedre som de gjorde i 80'erne med terminaler? Det skifter fra tid til anden om det skal være tynde eller fede klienter..
Det er også KLARE udfordringer med tynde klienter, med båndbredde, latency, CPU kræfter, hukommelses forbrug osv. osv... Jeg siger ikke at tynde klienter ikke kan være en løsning, meeeeen det er ikke uden udfordringer!
Med mindre selvfølgelig man sælger skidtet, så er det vel løsningen, altid.. ;-)
-- Esben
Kunne det måske tænkes at det for alle parter var smartere at man på den lange bane gik efter løsninger der var baseret på at køre i en browser?
Skulle der være ting som absolut kræver at det køre direkte på windows?
Jeg kunne nok godt nævne en 10-15 applikationer i RegionH som vil give nogle ...udfordringer... at afvikle i en browser.
Andre aplikationer kan godt smides ind i f.eks. en VDI, men det giver ikke nødvendigvis god økonomisk mening i hvert enkelt tilfælde.
Uanset hvad man vælger som generel platform, vil der altid være behov for undtagelser og specialløsninger i et miljø som RegionH. At forsøge at lave en "one size fits all" giver ikke mening i et miljø som RegionH - hvad enten man kigger på økonomi, teknik, administration eller brugeroplevelse.
Men derfor kan man alligevel godt undre sig lidt over at XP stadig er så integreret en del af miljøet...
Enig, men jeg er nu glad for at det ikke er 15år siden de fik den ide at alt skulle være webbaseret for så havde vi garanteret blot et sygehusvæsen der i dag var bundet til IE6 eller en masse VBScript i browseren (Ja, det er historien om vores største kunde).