25.000 virtuelle desktoppe skal kurere lægers login-mareridt

Region Hovedstaden skal overvinde flaskehalse i ældre systemer og netværk for at lykkes med at flytte mere end 25.000 brugere over på virtuelle desktoppe i 2012.

Hospitalerne i Region Hovedstaden er lige nu i færd med udrulningen af én af verdens største installationer af virtuelle desktoppe til mellem 25.000 og 30.000 klinikere, altså eksempelvis læger, sygeplejersker, farmaceuter og laboranter.

De virtuelle desktoppe er en del af et større paraplyprojekt kaldet 'Effektiv Systemadgang' eller ESA. Det skal løse ét af de største it-problemer for personalet.

Alle Version2-læsere kender efterhånden de problemer, som klinikerne har med lange login-tider, som især kommer i vejen, når en læge for eksempel skal logge på flere forskellige pc'er i løbet af en arbejdsdag og hver gang skal bruge flere minutter.

Læs også: VMware-virtualisering redder københavnske læger fra 50 minutters login-mareridt

»Målet er, at klinikerne skal kunne gennemføre førstegangs log-in til systemerne på under 2 minutter og relog-in på en ny pc på 4-6 sekunder,« fortæller Niels Reichstein Larsen, chef for Projekt- og Implementeringsenheden i Region Hovedstadens IT-, mediko- og telefonienhed IMT, til Version2.

"Effektiv Systemadgang" dækker ikke kun over virtuelle desktoppe men også over implementeringen af en single sign-on-løsning. Sammen gør de det muligt, at personalet blot skal logge på én gang, når de møder på arbejde. Derefter vil deres virtuelle desktop kunne streames via VMware til enten en pc eller en tynd klient.

Skal medarbejderen skifte fra én pc til en anden, vil sessionen kunne køre videre på serveren. Derfor vil det blot tage få sekunder at få vist den samme desktop på en ny klient.

Region Hovedstaden har valgt en model, hvor der bliver anvendt ét masterimage for alle brugere. Det vil omfatte cirka 100 applikationer, som bruges af personalet på hospitalerne. På nuværende tidspunkt har Koncern IT pakket 80 applikationer i masterimaget og er klar til at kunne gå i gang med den næste fase af udrulningen på hospitalerne i regionen.

»Vi har valgt at være konservative. Vi kunne principielt lave én desktop pr. bruger, men der har vi valgt én desktop pr. hospital. Fordelen ved VMware er, at vi vil kunne sætte op i mindre grupper, men vi skal lige have erfaringerne først,« siger Niels Reichstein Larsen.

Trimning af storage og netværk

Før brugerne i regionen kan skifte til virtuelle desktoppe, skal Koncern IT dog løse alle de forhindringer, som dukker op undervejs. Regionen er et resultat af strukturreformen, som afskaffede de gamle amter, og det betyder, at systemerne og netværket er en sammenbragt familie.

»Vi er ekstremt afhængige af infrastrukturen. Brugeroplevelsen bliver ikke bedre, end den infrastruktur, vi kører på,« siger Niels Reichstein Larsen.

Eksempelvis er storagesystemerne afgørende for, at virtuelle desktoppe fungerer tilfredsstillende, fordi der vil være tider på døgnet, hvor mange brugere skal hente store mængder data fra systemet. Derfor skal IMT virksomheden løbende trimme storagesystemerne for at få den nødvendige I/O-kapacitet.

Læs også: Gyldent image på SSD kan fjerne flaskehalsen for virtuelle desktoppe

Tilsvarende skal netværkstrafikken også analyseres for at finde flaskehalse, der kan stå i vejen for den ekstra trafik, som de virtuelle desktoppe medfører.

»Det kan også være noget helt banalt. Vi har for eksempel haft udfordringer med forsinkede hardwareleverancer,« fortæller Niels Reichstein Larsen.

Region Hovedstadens projekt er så stort, at de involverede leverandører også er nødt til at lære undervejs. Selvom leverandørerne lover, at de enkelte dele fungerer gnidningsløst sammen, så fungerer det ikke altid sådan i praksis, viser erfaringerne. Derfor støder projektet hele tiden ind i små og store udfordringer, hvor leverandørerne har været fokuserede på deres eget område frem for samspillet med andre teknologier.

Langsomme systemer skal gøres hurtigere

Ligesom hardwaren skal kunne følge med, så skal de systemer, som skal virtualiseres også kunne afvikles problemfrit. Ellers kommer de virtuelle desktoppe til at arve skavankerne, og det kan få brugerne til at skyde skylden på desktopvirtualiseringen i stedet for den ægte synder.

»Hvis vi har problemer i den eksisterende løsning, så vil vi også have dem i den nye. Hvis et laboratoriesystem svarer langsomt, så skal vi italesætte det. Desktoppen er ikke bedre, end det, der ligger under,« siger Niels Reichstein Larsen.

Hjertet i den nye virtuelle infrastruktur er to datacentre på Rigshospitalet og Herlev Hospital, som har mulighed for både at kunne lave failover mellem blokkene inden for hvert af de to datacentre og mellem de to centre. Det skal sikre maksimal oppetid for systemerne, som skal bruges af personale på alle sygehusene i regionen.

Den virtuelle desktopløsning skal ud over hurtigere login også på sigt hjælpe regionen med at spare energi på it-driften. Det skal blandt andet ske ved at bruge tynde klienter i videst muligt omfang.

»Målet er, at 80 procent skal være tynde klienter. Det giver lidt udfordringer i forhold til, hvordan folk er vant til at arbejde, og udskiftningen går ikke så hurtigt som forventet,« siger Niels Reichstein Larsen.

Pilotprojekterne med virtuelle desktoppe begyndte tilbage i vinteren 2010, og målet er, at systemet skal være helt udrullet til klinikerne Region Hovedstaden ved udgangen af 2012.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jonas Larsen

Jeg arbejder dagligt med IT infrastruktur, og jeg forstår simpelthen ikke alt det hyper virtuelle desktops for.

Alt hvad der beskrives i de her mega installationer nævner intet der gør en VDI løsning nødvendig.

Hvis de vil have hurtigere login tider hvorfor har de så ikke skiftet til en terminal server løsning for 5-6 år siden?

Udover at de programmer de bruger (hvor en stor del sikkert er speciel software udviklet til dem) skal være understøttet i en terminalserver opsætning, så ser jeg ingen problemer, som ikke også vil være tilstede ved VDI.

Jeg kunne enddog forestille mig at de vælger at bruge windows 7, som jo mindst har lige så mange kompatabilitets problemer med gamle programmer som en terminal server løsning vil have..

Er der ikke nogen VDI fans/fortalere der kan forklare mig hvorfor det er så fantastisk? Som jeg ser det bruger en VDI løsning bare mange flere ressourcer (OS overhead på ram og IO).

Mvh

Jonas

 • 2
 • 0
#3 Jens Hansen

1) Grunden til at "de" ikke gik igang med det for 5-6 år siden var at Regionen slet ikke eksisterede

2) Nej det er ikke Win7 der bliver brugt, men en applikationsbaseret grænseflade og ikke et fuldt OS

 • 1
 • 0
#4 Jonas Larsen

1: Ok fair nok

2: Ummm ikke et OS? Hvordan kan du køre windows programmer uden windows? Og hvis det blot er applikations virtualisering er der vel ikke tale om en virtuel desktop. Jeg gik udfra de brugte vmware view eller lignende.. Så hvad mener du med applikationsbaseret grændseflade?

 • 1
 • 0
#5 Mikkel Kruse Johnsen

Jeg har også svært ved, at se det smarte i det. VDI er da kun smart hvis man vil have individuelle desktops, som hver bruger vil ændre på. Men det er vel næppe tilfældet.

Det de har brug for, har X kunnet siden 60'erne (give and take). En maskine med en masse brugere på, hvor X vises på en tynd klient.

Hvis de gerne vil have sessions kunne de bruge NX (fra NoMachine) er sikker på det er en del billigere en 25k licenser.

Men ak, Windows verden.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Regionen har implementeret VDI fordi der er en rigtig god businesscase i det. Regionen har kørt terminalserver (Citrix) i en årerække, og denne løsning kan da rigtigt meget af det regionen også afvikler med VMware´s VDI løsning. Mange af regionens medarbejdere skal trække deres profil med rundt på forskellige arbejdspladser, ligesom de afvikler en lang række tunge 3D applikationer, det kan kun lade sig gøre via VDI. Og de anvender også et meget stort antal tynde terminaler, som jo netop qva strømbesparelser er med til at sikre en god ROI på investeringen. Og ja selvfølgelig Windows.

En arbejdsplads som regionen skal jo skel til muligheden for at få ny arbejdskraft og her er Windows den eneste rigtige vej.

 • 0
 • 1
#8 Jonas Ørting

Jeg er sygeplejerske på Rigshospitalet.

De tekniske løsninger i både nuværende og kommende opsætning har jeg ikke det store kendskab til, men for os i klinikken lyder det som en drøm med de projekterede log-in tider, og det får "facebook-sagen" fra Hvidovre til at fremstå som det latterlige parentes det er.

Men jeg vil sige at der de seneste år er sket massive fremskridt for mit daglige arbejde ift. IT. Der har også været tilbageskridt, men den generelle tendens er bedre og mere velfungerende IT.

De nysgerrige kan se intro til en tidlig version af vores journal system OPUS arbejdsplads her: http://elearning.hosp.dk/OPUSarbejdsplads/ - mange andre systemer er nu integreret direkte så vi kan se f.eks. blodprøvesvar på en fane (men bestilling er stadig i et separat system). Det er som kan ses et Windows program (klient siden i hvert fald), hvilket jo meget fint forklarer at 'Windows eller ej' debatten blev taget længe før det aktuelle projekt.

 • 1
 • 0
#9 Maciej Szeliga

En arbejdsplads som regionen skal jo skel til muligheden for at få ny arbejdskraft og her er Windows den eneste rigtige vej.

...og dette er slet ikke muligt i Citrix for Citrix er jo slet ikke Windows. Den eneste reelle problemstilling er 3D og det er egentligt også ikke helt rigtig: uanset om du afvikler 3D i VDI eller i prøver på det i Citrix så rammes du af problemet med at overføre billedet til klienten.

 • 0
 • 0
#10 Hülya kocan

Jeg er lægesekretær og kan kun nikke genkendende til det du skriver. Synes at noget er det vigtigste nok er, at det giver større patientsikkerhed, at man ikke bliver afbrudt flere gange i løbet af en arbejdsdag. Det kan også virke meget uhensigstsmæssigt, at man skal bruge så meget tid på at hente oplysninger om patientens hidtidige sygdomsforløb via forskellige systemer, så det går ud over den tid, man egentligt kunne have brugt på patienten. Det vil også betyde mindre fejl og misforståelser og mindre risiko for at lægen/sygeplejersken "overser" noget i de forskellige systemer og man meget hurtigere kan påbegynde den rette behandling for patienten. OPUS arbejdsplads er en udmærket forsmag på hvad der venter i fremtiden ja, men det mest fantastiske ved ESA - som også husker brugernes brugernavne og adgangskoder og bevarer sessionen - er at der følger et virtuelt skrivebord, som betyder, at der kan logges på fra enhver computer, også selvom man ikke befinder sig på hospitalet og er uden for regionen - alt sammen hurtigt og effektivt. Tiden er en faktor!

Hülya Kocan

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere