Hovedstaden bagud med hurtigt internet

Udkantskommunerne overhaler hovedstaden når det gælder om at udbrede hurtigt internet.

En kortlægning af udbredelsen af hurtigt internet viser, at en række udkantskommuner har lagt København og de fleste af hovedstadens øvrige kommuner bag sig når det gælder udbredelsen af hurtigt internet.

Det er en positiv udvikling for udkantskommunerne, men hovedstadens langsomme internet kan være en hindring for væksten i hele landet, skriver Ritzau.

»Kommunerne spiller en nøglerolle i forhold til at være med til at sikre en ordentlig bredbåndsdækning og en øget digitalisering af samfundet,« siger chefkonsulent i Dansk Energi, Thomas Woldiderich til Ritzau.

»De kommuner, der er ved at blive hægtet af, står med en voldsomt stor udfordring og risiko for at falde dybere ned i den digitale kløft,« tilføjer han overfor Ritzau.

Blandt andet er borgerne i Syd- og Midtjylland, Vendsyssel, Limfjordskommunerne og Guldborgsund Kommune blandt de hurtigste på internettet, viser kortlægningen, der er lavet af Dansk Energi på baggrund af tal fra Erhvervsstyrelsens statistikker.

Regeringens målsætning er, at alle husstande skal kunne få en downloadhastighed på 100 mbit pr. sekund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Keld Simonsen

Det er utroligt at TDC får lov at udnytte sin dominerende markedsstilling til at forhindre udrulning af hurtigt internet i Hovedstadsregionen. Og med hensyn til fiber er det ganske uhensigtsmæssigt at alle internetleverandører ikke blot kan bruge den fiber der allerede ligger nedgravet - mod en passende betaling. Man skal grave igen, hvis et nyt fiberselskab skal have fiber ud til en kunde. Det koster dyrt for både fiberselskabet, men også alle de borgere der skal døje med endnu mere vejarbejde. Fx har Københavns Kommune fiber lagt i det meste af kommunen, men det bliver ikke lejet ud til kommercielle aktører, så vidt jeg véd. I Stockholm er der vist en fælles ordning for fiberen, og det kører efter sigende ganske fint.

 • 8
 • 0
#4 Mogens Ritsholm

Sjovt nok er en af dagens nyheder, at grundskylden stiger markant og nominelt mest i Hovedstadsområdet. Der er nok en og anden, som får et chok over listen offentliggjort på TV2:

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-51021481:s%C3%A5-meget-stiger-gru...

Og Hovedstadsområdet er samtidigt et af de områder, hvor kommunerne gør mindst for at sikre en moderne teleinfrastruktur til områdets ejendomme.

Ja, det går bedre i Sverige pga. en målrettet indsats gennem lovgivning, kommunernes aktive indsats, lokale samarbejder og strukturel adskillelse af infrastrukturdelen af Telia (skanova).

Men overdriv nu ikke. Stokab i stockholm dækker fortrinsvis kollektive kunder i bykernen (fællesantenneanlæg og andre lokalnet i ejendomme)og erhvervskunder, mens det går langsomt i mange villakvarterer (kilde: di.se). Men det skal nok komme med de mange fælles, koordinerede kræfter, der driver den svenske udbygning af fiber.

Og hvordan vil det så gå i Danmark?

nb. Jeg ser, at TV2 nu har rettet listen, så man ikke ser den langsigtede effekt i hovedstadsområdet pga. det årlige stigningsloft på 7 %. Den første liste med den langsigtede effekt har nok chokeret for mange.

 • 2
 • 0
#5 Anonym

Fx har Københavns Kommune fiber lagt i det meste af kommunen, men det bliver ikke lejet ud til kommercielle aktører, så vidt jeg véd. I Stockholm er der vist en fælles ordning for fiberen, og det kører efter sigende ganske fint.

Mener at man ville åbne det kommunale fibernet op på Læsø og Bornholm, men det var TDC og til allestedsværværende "Tele analytiker" helt oppe at ringe over. TDC fordi at man pludselig fik konkurrence og Tele Analytikeren - tja...

Kommunerne har nogle helt bestemte behov som kræve de fiber forbindelser de kører ud i kommunerne, og mit umiddelbare gæt er at der sagtens kunne sælges adgang til disse netværk (selvfølgelig afskåret fra kommunernes interne netværk), men det vil telefanterne og den enkelte analytiker helt sikkert modsætte sig.

Kommunerne burde have lov til at sælge fiberkapacitet i samarbejde med lokale netudbydere så vi kan få skub i den kablede udrulning og ikke kun have fokus på cafe latte segmentet der sidder og små surfer ved Café bordene i centrum af storbyerne.

 • 5
 • 0
#8 Per Kronborg Nielsen

Tja I tyskland og Schweiz arbejder man med forskellige Business modeller som skal hjaelpe med at udbrede Fiber.

Standarder som "Open Access" eller "Bitstreaming" er saadanne tiltag. Generelt ser det ud til at begejstringen for at udrulle fiber har fundet et sundere nivau.

 • 0
 • 0
#9 Anonym

ALLE kan da få 100 Mb/S allerede nu.. Hvis de vil betale x.000 kr per løbende meter, så kan de sagtens få gravet fiber ned..

Måske derfor, vi nogen steder er tvunget ned på 4 Mb/S som max. hastighed på internet forbindelsen?

 • 0
 • 0
#12 John Strand

Findes der stadig nogen, der lytter til ham??

Ja det er der, nu er det sådan at artiklen er baseret på Dansk Energis udlægning af rapporten. Hvis man læser selve rapporten så ser verden lidt anderledes ud omvendt det er ikke første gang at Dansk Energi har et afslappet forhold til virkeligheden.

Det er værd at huske at Dansk Energis medlemmers forsøg på at lege teleselskaber har kostet elkunderne og skattyderne over 5 milliarder kroner ti dato. Da jeg tilbage i 2005 sagde at det ville udvikle sig til en øækonomisk katastrofe sendte Dansk Energi denne pressemeddelse ud: http://web.archive.org/web/20070622063141/http:/www.danskenergi.dk/Nyhed...

Håber at det var svar på dit spørgsmål :-)

 • 0
 • 5
#13 Jens Jönsson

lege teleselskaber har kostet elkunderne og skattyderne over 5 milliarder kroner til dato.

John, er pengene da spildt ? Dvs. kablerne er glemt og vil aldrig blive brugt ? Det kan altid diskuteres om elselskaberne skulle have brugt andelshavernes penge på at grave fiber ned. Men nu er det sket og ja de har brugt rigtigt mange penge og ja det kunne måske have været gjort noget smartere for en billigere penge. Og hvis folk ikke ville have det, kunne de så ikke have gjort deres indflydelse gældende ?

Problemet med elselskabernes nedgravning af fiber er vel snarere at de forventer afkast og det hele betalt efter et par år. Hvis de til start have brugt en mere realistisk afskrivningsperiode, havde det så ikke set meget bedre ud. Lur mig om mange af dem om +10 år ikke har en ganske fornuftig forretning ud af det. Det ser da allerede sådan ud for f.eks. SydEnergi (SE). De har så også ændret tilbagebetalingstiden til 20 år....

 • 3
 • 0
#14 John Strand

John, er pengene da spildt ? Dvs. kablerne er glemt og vil aldrig blive brugt ? Det kan altid diskuteres om elselskaberne skulle have brugt andelshavernes penge på at grave fiber ned. Men nu er det sket og ja de har brugt rigtigt mange penge og ja det kunne måske have været gjort noget smartere for en billigere penge.

Hej Jens

Jeg formoder ikke at de penge som Midt Vest Bredbånd tørte af i kreditorerne er noge der har skbt værdi og så foroder jeg ikke at de 1,5 milliarder kroner som Skyline har tabt har nogen værdi i morgen.

Når det er sagt så kan jeg kun sige at pengene næppe kommer igen - på den anden side så kan det være at Jørgen Folkvang kan fortælle lidt om hvordan han ser på disse tab med et elselskabs øjne.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 5
#15 Jørgen Folkvang

Teleselskaberne har rigtigt nok investeret store beløb i en fornuftig it-infrastruktur. Desværre solgte den tidligere regering den statslige TDC til amerikanske investorer, som siden har fået udbetalt store beløb i afkast - værdier, der var samlet af danske skatteborgere. Der er store produktivitetsgevinster samt meget positiv indvirkning af BNP ved at investere i fibernet, hvilket bl.a. er påvist af Copenhagen Economics i flere rapporter.

Hvordan skelner man mellem telekunder og skatteydere?

 • 3
 • 0
#16 Jarnis Bertelsen

Jeg er meget enig med Jens, om at pengene, der er brugt til at grave fiber ned næppe kan være spildt. Eftersom det koster en brøkdel af prisen at lægge en fiber ned, når man alligevel er ved at grave, burde det nødvendigvis være en god forretning. Selv hvis man ikke leverede nogen form for service på fiberen på kort sigt, burde dens værdi stødt og roligt stige, når kvaliteten på TDCs kobber falder og kravene til internethastighed stiger.

Det er muligt at man har tabt en formue på driften, men der må være noget galt med regnestykket, hvis man har tabt penge på at udbygge infrastrukturen på et ekstremt gunstigt tidspunkt

 • 3
 • 0
#17 Anonym

Jeg forstår simpelthen ikke den modvilje der er i at el selskaberne forsøger at udvide deres markedsområder med forsyning af internet., og jeg kommer aldrig til at forstå Johns korstog mod elselskaberne (som ofte ender i personlige angreb og med beskyldninger om korruption - hele bornholmsdebatten hvor han angriber lokalpolitikere)

Jeg vil langt hellere have at det lokale elselskab er med til at skabe mere værdi i lokalområdet end jeg vil være med til at de store teleselskaber udelukkende går efter quick win og stensikre investeringer. Jo mere og bedre infrastruktur der er i min nærområde jo mindre er risikoen for at industri, virksomheder og dermed borgere flytter væk.

Elselskaberne tager, som jeg ser det, et stort ansvar i at forbedre vores informations infrastruktur, med grøn energi, bedre udnyttelse af fossil energi og nu også med Internet.

John kommer konstant med de 5 mia der er spildt (efter hans mening), og slynger om sig med 45 mia/11 supersygehuse som teleindustrien har investeret. Sjovt hvordan de 5 mia er spildt, men de 45 mia er investeret....

Som sagt så vil jeg meget hellere betale til et lokalt selskab der ønsker at gøre infrastrukturen bedre, end jeg vil betale til en virksomhed som de sidste mange år ikke har gjort andet end forsøgt at blive solgt.

 • 9
 • 0
#18 Jens Jönsson

John kommer konstant med de 5 mia der er spildt (efter hans mening), og slynger om sig med 45 mia/11 supersygehuse som teleindustrien har investeret. Sjovt hvordan de 5 mia er spildt, men de 45 mia er investeret....

Jeg er fuldstændig enig. Jeg kan ikke se hvad teleselskabernes 45 mia/11 supersygehuse bidrager med. Jo da, 3G bredbånd er da fint. Men dækningen er stadig så dårlig mange steder i landet at det kan være ubrugeligt. Tværtimod har jeg med fiber oplevet mange eksempler på at det giver helt nye muligheder, som både kan bruges til underholdning, men absolut også til at skabe nye arbejdspladser. Jeg kunne forstå Johns argumenter, hvis de 45 mia inkluderer det elselskaberne har investeret, men det tror jeg næppe vi skal regne med. Ligeledes er det håbløst at diskutere med en mand der hele tiden snakker om fakta, men aldrig har bidraget med fakta til debatten. Han har kun svinet folk personligt til, når han ikke var/er enige med dem. Jeg selv er et eksempel på det. Det sjove er at han ikke fatter et vink med en vognstang, men fortsætter ud af samme tangent....

 • 5
 • 0
#19 Heino H. Gehlsen

I vores boligforening betaler man blot kr. 65,- om måneden for en 50+/50+ Mbit/s-forbindelse hos Parknet (parknet.dk).

Dette er blot den 'garanterede' hastighed; men der er reelt ikke noget loft - bortset fra ethernet-typen i krydsfelterne.

Vi har selv netop opgraderet til Gbit-switche i underkrydsfelterne, og oplever nu hastigheder på over 500/250 Mbit/s i primetime! (http://speedtest.net/result/1984745846.png)

Parknets net strækker sig på nuværende tidspunkt helt til både Tåstrup, Nivå og Greve; men har et naturligt udgangspunkt i Nørrebro.

Hvis blot nogle af de større boligselskaber kunne finde ud af at organisere deres boligforeninger, så havde hele hovedstaden lynhurtigt net på no time.

Parknet har endda redundans med to uplink på en del Gbit/s til hhv. Tåstrup og et sted i det jyske, hvilket må siges at være væsentlig sikrere end hvad de fleste kommercielle leverandører leverer almindelige bolignet...

 • 1
 • 0
#21 Steen Thomassen

@Heino Diverse boligforeninger har nemt at få tilslutning. I min egen ejerforening har ingen af dem vi spurgt sagt ned. Og jeg har talt til 4 udbydere som har eget fiber ved ejendommen. Og SEAS-NVE vil gerne grave ned til nye storkunder.

Der hvor der er problemer, er i villakvarterne - der er kun TDC til at levere - i heldig fald er der kabel-tv via Yousee. Dog har Valby og Omegns Byggeforening indlagt fiber i deres område. Men det er også undtagelsen mig bekendt.

 • 0
 • 0
#22 Heino H. Gehlsen

Selvfølgelig står villakvartererne overfor en lidt anderledes udfordring; men der er nu heller ikke billigt at etablere bolignet i etagebyggeri. Hvis det kan lade sig gøre for f. eks. Haveforeningen Birkevang at blive koblet på f. eks. Parknet, så må det også kunne lade sig gøre for villakvarterer; men det kræver naturligvis en væsentlig større indsat end når man hver især ringer til de kommercielle leverandører.

Hvad Valby og Omegns Byggeforening angår, så er der da vist netop tale om en del af Parknet...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere