Hovedansvarlig for brændende sundhedsplatform: Jeg er jo bare politiker

25. juni 2018 kl. 15:3514
Hovedansvarlig for brændende sundhedsplatform: Jeg er jo bare politiker
Illustration: soph.dk.
I ‘Det Røde Felt’ på Radio24/7 fortæller regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, at hun ikke vil garantere, at der ikke kommer flere møgsager om offentlige it-projekter i fremtiden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Jeg kan ikke stille nogle garantier (for at kommende projekter ikke går galt, red.), og vi politikere har i dette tilfælde bestilt et meget stort it-system, som skulle afløse de mange problemer, vi havde med de gamle systemer, der ikke delte data og ikke var effektive nok,« lyder det fra den socialdemokratiske regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen i Det Røde Felt på Radio 24/7.

Interviewet kommer kort efter at Rigsrevisionen i en ualmindeligt kritisk rapport revsede Sundhedsplatformen og især den faglige håndtering af it-projektet.

Hun prøver ikke engang på at overbevise Radio24/7's journalist om, at lignende fejl ikke sker igen eller fortælle, hvad hun vil gøre som politiker for at noget lignende ikke sker igen.

Udover at man som politiker må 'blive bedre til at spørge ind til det faglige grundlag', og at man har skiftet styregruppen for Sundhedsplatformen ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sophie Hæstorp Andersen understreger i programmet, at der ikke er noget odiøst i, at der er blevet ‘truffet beslutninger på et ufuldstændigt grundlag’. Det er ‘gammel viden’, Rigsrevisionen fremlægger, når den skriver, at der er truffet dårlige beslutninger. Desuden er man i fuld gang med at gøre hvad man kan for at rette op, fortæller hun.

Af hensyn til sine medarbejdere og kolleger vil hun ikke på nuværende tidspunkt fortælle, hvorvidt der vil ske fyringer som konsekvens af de omfattende problemer, siger hun til Radio 24/7. Samtidig fortæller hun dog, at man ikke desto mindre skal diskutere eventuelle konsekvenser på et møde i regionsrådet den 27.

V2-redaktør: Én sag i en uafsluttet række

Det er hverken første eller sidste gang, vi i Danmark oplever, at et it-projekt kuldsejler, bliver fordyret og på anden vis skuffer fælt, siger Version2’s redaktør Henning Mølsted, der ligeledes deltog i radioprogrammet.

Han mener, at man bør stoppe hvad han beskriver som ‘absurd silotænkning’ og opfordrer politikerne til at sikre, at også kommunale og regionale it-projekter kommer under tilsyn som det er tilfældet med store, statslige projekter under Statens It-råd.

»Jeg håber, at regeringen, ministre og Sophie Løhde vil gribe ind og få systemer som dem her under lup. Det vil måske hjælpe, men jeg tror alligevel, det vil ske igen.«

Version2 er da også i gang med at høre minister for offentlig innovation Sophie Løhde, om hun har nogle konkrete bud på, hvordan man kan undgå at store, offentlige projekter som Sundhedsplatformen går på grund igen og igen.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
5. juli 2018 kl. 19:05

Sålænge man hylder netværkeri som en nødvendig og forudsættende disciplin, er det muligt for folk uden kompetencer at komme til tops et sted hvor de gør skade.

Kvalifikationer er hvad der skal dyrkes i vores omgivelser, uformåenhed skal udfordres - specielt hos os selv.

Og husk: "Nej" er også en mulighed, når man bliver stillet overfor at levere det umulige til folk uden kompetencer.

12
26. juni 2018 kl. 21:16

es geht alles vorbei, am jedem November, ein Update dabei!

11
26. juni 2018 kl. 19:06

Spøjst lægerne kan få arbejds relaterede muse skader. Lægerne hos arbejdskade styrelsen har ellers evidens for det ikke findes vedhælp af undersøgelser med 1024 mennesker...

10
26. juni 2018 kl. 14:45

Dem der ved noget, dem der kan noget, dem der får ledernes og politikernes håbløse snak og beslutninger til at fungere trods alt, og dem der i sidste ende skal anvende skidtet -ja, dem regner man ikke for en skid, når det kommer til stykket. Deres erfaringer og kompetencer har ingen vægt i forhold til smarte veltalende sælgere, kommunikationsrådgivere, økonomer og ikke mindst ideologiske politikere.

9
26. juni 2018 kl. 12:55

de foregøgler os, og som vi, i en kort tilstand af euforisk fornufts-blokering, forveksler med virkeligheden. Hvad de egentlig kan - og hyppigst ikke kan - viser sig altid først så sent, at løbet er kørt og pengene spildt.

Men det er nu en gang demokratiets vilkår.

8
26. juni 2018 kl. 12:15

Det er slemt nok alt sammen, men det havde da været værre hvis hun havde stillet sig op og garanteret at fremtidige projekter ikke ville gå galt.

Det er så også det eneste lyspunkt der er at se i den sag...

7
26. juni 2018 kl. 11:59

Hverken regioner eller kommuner burde overlades til at lave egen IT

Øh jo, det kan de da sagtens, men der bør gøres efter en åben model, så det der er udviklet i en kommune også kan bruges i en anden kommune etc.

Og for alt i verden, så skal RH slet ikke begynde på at udlicitere driften!

SP er jo ikke et spørgsmål om egenudvikling, da man jo faktisk har købt et elendigt amerikansk faktureringssystem, kaldet et standardsystem, som er stort set uanvendeligt på den måde det offentlige herhjemme driver sygehusvæsen - problemet ligger ikke i om der "laves egen IT", men en række fuldstændigt uforsvarlige beslutningsprocesser som lugter langt væk.

6
26. juni 2018 kl. 11:38

Enig. Det handler om ansvarlighed, lederskab, handlekraft. Bl.a. samfundsøkonomi (milliardbudgetter), personaleansvar (for de mange tusind sundhedsfaglige på hospitalerne, bl.a.) og så er der lige patienterne.

Jeg må indrømme at Regionsrådsformanden er blevet en person, der meget hurtigt kan få mig op i ”det røde felt”. Man kan også til enhver tid selv trække sig. Det er en mulighed. Det er der ingen skam i, det aftvinger respekt. Det kan man gøre. Det er hårde ord, men man kan nå et punkt, hvor man får nok af snak, snak og atter snak + lidt (sene) lappeløsninger, uden evne til reelt at løse problemerne.

Jeg vil give et par eksempler, med udgangspunkt i et interview fra Ugeskrift For Læger i torsdags:http://ugeskriftet.dk/nyhed/overlaegeformand-bring-medicinmodul-og-data-i-orden-eller-skrot-sundhedsplatformen

PATIENTSIKKERHED Regionsrådsformanden har gentagne gange understreget at patientsikkerheden er vigtig/det vigtigste og hvor meget det ligger hende på sinde. Derfor er det svært at forstå, hvorfor Sundhedsplatformen har kunne blive implementeret, uden at FMK/Medicinmodulet fungerer og stadig ikke virker, som det skal. Der har været en række alvorlige sager (afdækket her og i andre medier) og koncerndirektør Svend Hartling har siden starten i maj 2016 måtte skrive flere redegørelser til Styrelsen for Patientsikkerhed og styrelsen fører pt. tilsyn med SP i Region Sjællandhttps://www.version2.dk/artikel/styrelse-paa-tilsyn-med-sundhedsplatformen-efter-mistanke-patientfarlighed-1085488

Det er svært at forstå, hvorfor man har gennemført alle 5 implementeringer, når en så afgørende del ikke er i orden. Stadig skaber usikkerhed og risici. Og hvorfor kan patientsikkerheden fortsat vente indtil november, når nu det er så vigtigt?

Om medicinmodulet siger Sophie Hæstorp Andersen til Ugeskrift For Læger:

<strong>Medicinmodulet er vi er i fuld gang med få til at virke bedre, end det gør i dag.
Der er sat 55 projekter i gang, og der er leveret på 20 af dem.
Men nogle af dem kommer først til at virke, når der kommer en
opdatering af Epic, og vi får et nyt LPR (Landspatientregister).
Begge dele kommer til november.</strong>

PERSONALEANSVAR / LEDELSE Som politiker er man også med til at sætte rammerne for (mange) menneskers hverdag og arbejdsliv.

Der har været et utal af små bitte rettelser og tilpasninger af Sundhedsplatformen undervejs i det halvandet år lange implementeringsforløb i Region H/Sjælland, fordi systemet blev taget ufærdigt i brug. Rettelser frem og tilbage, ikke hver gang til det bedre. Dvs. en konstant omstillingsproces for medarbejderne, der i vidt omfang ikke var uddannet i systemet fra starten af (uddannelsen var mangelfuld, eller ikke tilpasset danske arbejdsgange) lige så vel som nye arbejdsgange er indført med SP, således lægerne er tildelt en ekstra arbejdsbyrde – nemlig en god del af sekretærernes arbejde – oveni deres eget. Dette har medført et markant fald i hospitalernes aktivitet, fordi lægerne derfor ikke kan nå at behandle lige så mange patienter, som de plejer. Ligesom det har medført et meget højt antal fejlregistreringer (penge!) samt dobbeltarbejde, fordi sekretærerne nu skal efterkontrollere lægernes registreringer, pga. denne nye arbejdsdeling. Et idioti ingen politiker (eller ansvarlig i Region Hs administration) har sørget for at ændre på/afskaffe. Alle faggrupper har fået nye arbejdsgange.

De 2 nye versioner/opdateringerne af SP og LPR, kommer samtidig, 3. november.I interviewet svarer Sophie Hæstorp på, hvornår og hvordan forbedringer vil begynde at indfinde sig:

<strong>Jeg forventer ikke, at der vil komme en positiv udvikling fra dag et
efter opdateringen.
Det nye LPR medfører, at der skal læres nye arbejdsgange, og folk skal uddannes.
Så vi ser ind i foråret 2019 i hvert fald.</strong>

Værsgo. Ovenpå 2 års omstillingsproces, museskader og et IT-arbejdsredskab, der volder problemer, forsinker eller på flere områder ikke understøtter arbejdet, tager vi lige en runde mere. Dette i en hektisk hverdag med stort arbejdspres, mange/høje krav og deadlines. Læg dertil den evt. outsourcing af hele Region Hs IT-infrastruktur og drift, som skal afgøres til efteråret.https://www.version2.dk/artikel/region-h-vil-outsource-hele-sin-it-infrastruktur-dialog-med-indisk-gigant-1085400

For mig lyder det som en meget effektiv måde at bryde sit personale ned.

(Kan ligeledes blive omkostningstungt + menneskelige/karrieremæssige konsekvenser, hvilket der har været en række eksempler på allerede). Er det også til gavn for patienterne?? Samfundsøkonomien? Sundhedsvæsenet? …

5
26. juni 2018 kl. 11:31

Hverken regioner eller kommuner burde overlades til at lave egen IT

3
25. juni 2018 kl. 18:11

Det er sådan jeg hører hendes udtalelse.

Man kunne ligeså godt sætte en 5 årig til at styre landet med den logik.

2
25. juni 2018 kl. 16:04

"og at man har skiftet styregruppen for Sundhedsplatformen ud."

Den viden som de "flyttet" personer har om den øverste ledelse og politikernes handlinger. Er nok heller ikke køn at få ud. Så hellere betale lidt flere af borgernes penge i kompensation.

1
25. juni 2018 kl. 16:04

Hovedansvarlig for brændende sundhedsplatform !

Det må også betyde at man ikke bare er politiker ! Man er ansvarlig, Jeg vil som skatteborger i Region H, bede Sophie Hæstorp Andersen af egen lomme betale 1 promille af forskellen mellem den forventede effektivitet og den faktiske effektivitet, lige så længe som Sophie Hæstorp Andersen er politikere i Region H.

Er det for meget at forlange?