Hotelkonge til Google og Booking.com: Betal skat eller forsvind

29. januar 2019 kl. 08:1619
Hotelkonge til Google og Booking.com: Betal skat eller forsvind
Illustration: Twitter.
Den norske hotelkonge Petter Stordalen går nu direkte til angreb på amerikanske it-selskaber, som han mener truer både velfærdsstat og virksomheder i Norden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret kl. 10:10 med svar fra Google.

De nordiske lande må gå sammen og tvinge internetgiganter som Google, Facebook og Booking.com til at betale skat på lige fod med andre virksomheder.

Det siger rejse- og hotelkongen Petter Stordalen, som står bag hotelgiganter som Nordic Choice Hotels, til det norske medie Klassekampen.

Stordalen er ifølge magasinet Kapital god for 26 milliarder kroner og en svoren tilhænger af den nordiske velfærdsstat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google Norway AS betalte i 2017 sidste år tre millioner kroner i skat.

»De giver ingenting tilbage til velfærdsstaten. Jeg er afhængig af velfærdsstaten, jeg er afhængig af sygedagpenge,« siger han til Klassekampen.

Han mener også, at internetgiganterne underminerer de nordiske virksomheder:

»Google truer eksempelvis Schibsted. Før annoncerede jeg i Schibsteds aviser. Nu betaler jeg 80–100 millioner (norske kr., red.) alene i Google-klik. Hvor meget tror du, Google betaler til fællesskabet? Tænk på et tal. Meget tæt på nul,« siger han til avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er - måske ikke så underligt - også optaget af, hvordan netselskaber, der formidler overnatninger, malker hotelejerne, og han anfører, at der sker enorme værdioverførsler til disse virksomheder.

Eksempelvis tager Booking.com mellem 10 og 25 procent af værelsesbetalingen i gebyr for at formidle en overnatning.

Petter Stordalen opfordrer til en harmoniseret nordisk skat, eksempelvis på omsætningen:

»Hvis de ikke kan lide det, kan de ikke drive virksomhed her,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google afviser kritikken:

»Google lever op til skattelovgivningen i alle de lande, vi er til stede i. Det gælder naturligvis også Danmark. Over de seneste ti år har Google betalt en effektiv global skat på 26 procent. Ligesom andre internationale virksomheder betaler vi hovedparten i vores hjemland, USA - på samme måde som danske eksportvirksomheder typisk betaler størstedelen af deres skat i Danmark, selvom de tjener penge i mange andre lande,« svarer selskabet via den presseansvarlige i Danmark.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
1. februar 2019 kl. 08:38

»Google lever op til skattelovgivningen i alle de lande, vi er til stede i. Det gælder naturligvis også Danmark. Over de seneste ti år har Google betalt en effektiv global skat på 26 procent.

Ja, det er desværre ikke Googles skyld. Det er vores politikeres skyld. De har >netop< ikke forstået at virksomheder som Google, Facebook, Amazon osv. >netop< benytter reglerne til deres fordel.

Og hvor meget kommer det lige Norge til gode, at Amazon ønsker de norske lokale datacentre skal dø.https://www.version2.dk/artikel/amazon-web-services-aabner-norge-lokale-datacentre-skal-doe-1087392De betaler højst sandsynligt mere i skat af deres forretning i Norge, end Amazon nogen sinde kommer til....

18
30. januar 2019 kl. 14:16

Ah, det havde jeg ikke lige fanget.

16
30. januar 2019 kl. 11:30

Google afviser kritikken:</p>
<p>»Google lever op til skattelovgivningen i alle de lande, vi er til stede i.

Oversat til dansk: Vi udnytter alle regler og aftaler på det groveste til at betale mindst muligt skat. I kan ikke dømme os, men vi snyder jer alligevel.

13
30. januar 2019 kl. 08:58

Som andre også har fremført, så er problemet ikke Google men skattelovgivningen. Så længe de overholder loven er der ikke rigtigt noget at komme efter, hvordan skulle man nogensinde kunne komme frem til et retfærdigt tal hvis man skulle betale det der var "rimeligt"?

I vores moderne digitaliserede og globaliserede verden, så er et firmas overskud for alle praktiske formål et fiktivt tal der lovligt kan skures op og ned efter forgodtbefindende.

Hvis man istedet, som f.eks. PHK har tweetet om, beskattede omsætningen så havde man fat i noget der ikke bare kan flyttes rundt og ydermere en størrelse der ville være en reel afspejling af et firmas aktivitet i det pågældende land.

12
30. januar 2019 kl. 07:34

Martin Storgaard Dieu: Måske regnestykket Google/Tømrermesteren passer i Norge - for det jo Norge, Stordalen udtaler sig om?

Men tendensen er garanteret den samme herhjemme. Ingen grund til at bukke og skrabe for Google, sådan som vore hjemlandske politikere gør. Disse kæmpefirmaer gribes ustandseligt i at omgå loven som det passer dem, og alligevel betragtes de stadig som agtværdige notabiliteter, og politikerne er villige til at sælge store bidder af Danmark til dem - det er ufatteligt, at de ikke betragtes som forbrydere, og at salg af dansk undergrund til disse ikke betragtes som en form for landsforræderi.

11
29. januar 2019 kl. 20:56

Når alt dette er sagt, så er det naturligvis ikke i orden at konstruere en virksomhedsstruktur på en sådan måde at man føre penge i skattely.

Jo, hvis man overholder love i de lande man handler i.

Man vil være en dårlig virksonhedsleder, og aktinærende vil nok være utilfreds hvis ikke du sørget for det størst mulige udbytte. Det er både det du får din løn og bonuser for.

  • Martin Storgaard Dieu du får kun halv pention, vi valgte at betale noget mere i skat i Burma end vi skulle, de have mere brug for det end dig ? :-)

I stedet skal vi se til, at omsætning bliver beskatte og få indført en fælles Elektronisk beskatning i EU, så firmaer ikke kan skatte shoppe. Noget som den Danske regering, ud af meget få ikke vil være med til, sikkert på grund af vores Die dumme Dänen forhold til nye datacentre.

Og vi snakker jo ikke kun tekgiganter, det er jo også IKEA, starbook og alle andre som er så store, at de har afdelinger i det mest af verden. Så de kan flytte udbytte rundt på kryds og tværs. Det betyder jo at den "lille" kaffe shop", udvikler, eller mindre webshop samt r møbelsneker er udsat for unfair konkurange af firmaer som stor set ikke betaler skat.

En længere forklaring her.

https://www.youtube.com/watch?v=Th4fxMFRIt0

Og en IKEA anvisning her.

https://www.youtube.com/watch?v=8kHCLe1ZL7c

10
29. januar 2019 kl. 12:37

Min pointe er egentligt bare at det trigger mig når man tager noget lommestatistik og siger at det viser at andre er bedre end fx Google.

Din påstand var at en gennemsnitlig tømmerhandel med 25-30 ansatte giver mere til staten end Google Danmark. Min påstand er at med en stikprøve på tre tilfældige tømmerhandler, at det ikke tyder på at det er sandt.

Så min pointe er at egentlig bare at lommestatistik får din pointe til at blive mindre valid i mine øjne – til trods for at jeg er enig i dit synspunkt.

9
29. januar 2019 kl. 12:20

Jeg kan ikke se din pointe.

En tilfældig tømrerhandel som Davidsens Tømmerhandel A/S har en omsætning på ca 1.8 mia i deres ca. 13 afdelinger og ca 700 ansatte. Check selv

Det giver en gennemsnitstømrehandel på ca. 140 mio i omsætning og ca. 50 ansatte.

Om det er en eller to tømrehandler som skal til - flytter ikke en skid på min konklusion om at google ikke betaler skat af deres indtægter i Danmark.

Selvom jeg synes om Davidsens Tømmerhandel, så tror jeg ikke at de har en 8 gange større omsætning i Danmark end google. Det er via unaturlige (men sikkert lovlige) midler at f.eks. annonceindtægter kanaliseres ud af Danmark.

Og det er kernen. At Davidsens Tømmerhandel bidrager til fællesskabet i modsætning til google.

8
29. januar 2019 kl. 12:04

den dag MORALEN overstiger griskheden , vil verden vinde, og klimaet reddes. HURRA for den norske hotelkonge SOM GØR NOGET RIGTIGT:

5
29. januar 2019 kl. 11:46

Det er mellem 2.700 og 20.000 pr medarbejder pr år. Er det danske firmaer du taler om?

4
29. januar 2019 kl. 11:13

Jeg er ikke sympatisør for skattely, men følgende udtalese trigger mig lidt:

Ham den uafhængige tømrehandel som ligger lige udenfor byen, betaler mere til fællesskabet med hans 25-30 ansatte end Google Danmark gør.

Et hurtigt opslag på Proff viser at Google Danmark/Google Aarhus har personaleomkostninger for omkring kr. 136.311.000. Hvis størstedelen af dette beløb er lønninger, så vil jeg vove at påstå at de 87 medarbejdere betaler mere til SKAT end de fiktive 25-30 ansatte hos din tømrehandel gør.

Den fremgår også at de betalte 4.354.000 kr til SKAT af årets resultat - hvilket nok også er mere end en gennemsnitlig tømrehandel.

Et andet opslag på Proff viser at tre tilfældige virksomheder i Bygge- og anlægsleverandører branchen med omkring 25-30 ansatte har personale omkostninger mellem 68.000-497.000 kr og betalt mellem 100.000-500.000 kr. til SKAT af årets resultat.

Når alt dette er sagt, så er det naturligvis ikke i orden at konstruere en virksomhedsstruktur på en sådan måde at man føre penge i skattely.

3
29. januar 2019 kl. 09:53

Er den rigtige betegnelse for selskaber som Facebook, google, Apple, hotels.com og hvad de ellers hedder.

Disse selskaber suger værdier ud af fællesskabet og leder pengene igennem unaturlige selskabskonstruktioner, hvor de så til sidst ender i et skattely som Irland til hele 0,005 procent i skat (Apple) af overskuddet. Og der er typisk ingen lokale ansatte som betaler skat til fællesskabet (i modsætning til f.eks. McDonald’s).

Ham den uafhængige tømrehandel som ligger lige udenfor byen, betaler mere til fællesskabet med hans 25-30 ansatte end Google Danmark gør. Der bliver både betalt afgifter, moms, og skat af overskud og skat af de ansattes løn. Tæller vi dette sammen så overstiger disse betalinger fra én tømrehandel, googles samlede skat i Danmark.

Er det en rimelig fordeling af skattebyrden?

Jeg mener at det er urimelige konkurrencevilkår. For enten skal det samlede skattetryk i Danmark ned på det niveau som parasitterne betaler eller også skal de betale samme skatter som mig.

Før du flamer mig, så tænk over at en faglært tømmer er en underskudsforretning for staten Danmark. De penge som en tømrer modtager fra det offentlige igennem livet fra fødsel til grav, overstiger de skattebetalinger han igennem hele sit liv yder til fællesskabet. Det er muligt at vor tømrer synes at han har betalt nok i skat, men det har han altså ikke (i gennemsnit).

Vores velfærdsstat koster bare kassen.

Parasitterne er nødt til at betale danske skatter af deres danske indtægter.

1
29. januar 2019 kl. 08:36

Selvom de imho kan virke lidt kedelige, er det en holdning der er værd at søtte. Det er formegentlig de "lovlige" svindlere der malker statskassen for flest penge - og dermed også penge til tog, børnehaver, ældrepleje, sygehuse og politi. Spørgsmålet er, hvorfor vores politikere lader stå til?