Hotelgæster låst ude: Hackede låsesystem på luksus-skihotel i Østrig for løsesum

Illustration: Virrage Images/Bigstock
På et luksuriøst firstjernet hotel i Østrig kunne 180 gæster pludselig ikke komme ind på deres værelse. Det elektroniske nøglesystem var hacket, og ifølge hotellets administrerende direktør bliver hotellerne ramt oftere og oftere af hackere.

Opdateret. Gæsterne blev alene afskåret fra at komme ind på deres værelse, idet de godt kunne komme ud.

På det luksuriøse skihotel i Østrig Romantik Seehotel Jaegerwirt oplevede gæster pludselig låste døre, skriver det østrigske medie The Local.

Det firstjernede hotel arbejdede på at skabe nye nøglekort til deres 180 frustrerede gæster, der var låst ude af deres værelser, men systemet ville ikke give efter. En hacker gav sig til kende: Han bad om en løsesum på godt 11 tusinde kroner i bitcoins for at løsne sit tag om hotellets elektroniske nøglesystem, og hotellet betalte.

»Vi havde intet andet valg. Hverken politiet eller forsikringen kan hjælpe dig i sådan en sag,« fortæller administrerende direktør på hotellet Christoph Brandstaetter.

Efterlod bagdør

Romantik Seehotel Jaegerwirt er efterfølgende blevet ramt tre gange af hackerangreb og har nu investeret i blandt andet nye computere, da det viste sig, at hackerne havde efterladt en bagdør ind i deres system ved første angreb. Deres nøglesystem var ellers moderne og lignede mange andre hoteller, skriver The Local.

»Hver en euro betalt til pengeafpressere gør ondt. Vi ved, at andre kollegaer er blevet angrebet, og at de har gjort det samme,« siger Cristoph Brandstaetter.

Det 111 år gamle hotel fortæller om episoden offentligt for at advare mod, at denne type af cybercrime vokser, og med håbet om, at myndighederne tager affære. Indtil videre må hotellet tage andre metoder i brug.

»Vi har planer om ved næste ommøblering at bruge gode gammeldags låse med rigtige nøgler. Præcis ligesom man gjorde for 111 år siden i vores oldeforældres tid,« fortæller Cristoph Brandstaetter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anders S. Johansen

Jeg har de sidste mange år tilbragt 30 - 60 dage per år på hoteller; men aldrig oplevet et hotelværelse hvor man ikke kunne komme ud uden nøglekort. Selv hvis du låser døren indefra kan du normalt altid åbne døren ved bare at trykke ned i håndtaget.

Hvis "det luksuriøse ski-hotel i Østrig, Romantik Seehotel Jaegerwirt" er en undtagelse vil jeg gerne høre nærmere om det, og det tror jeg også brandvæsenet vil.

Jeg vil gerne anbefale Version2 at begynde at forholde sig til virkeligheden.

 • 0
 • 0
Mads Bendixen

Jeg vil gerne anbefale Version2 at begynde at forholde sig til virkeligheden.

Kildeartiklen skrev at gæster var låst inde. Det har de nu rettet.

Correction: Due to a misunderstanding, it was stated that guests were locked in their rooms. This was not the case, as guests were free to leave at any time, however they were unable to re-enter their rooms. The story has been edited accordingly.

 • 0
 • 0
Morten Krøyer

Jeg studser en del over " med håbet om, at myndigheder tager affære." Hvad har de tænkt sig myndighederne skal gøre? Man kan (måske) finde og retsforfølge gerningsmændene, men hvis systemet kan hackes bliver det det nok bare af nogle andre.

Hvad med at kræve mere sikkerhed ind i det system som er blevet hacket? Hvad har det kostet producenten af systemet, at (mindst) en af deres kunder har haft kæmpe omkostninger som følge af et (måske) piv åbent system...

 • 0
 • 0
Anders Majland

Har man først stået i kø 1/2 time eller mere end sen aften efter en langt rejse bare for at få at vide hvilket værelse man er blevet tildelt og få udlveret en plastik nøgle så værdsætter men elektroniske løsninger hvor checkin kan klares via et program på telefonen eller en hjemmeside. Har kun prøvet Hiltons variant og selvom jeg adrig har ventet længde i den kæde* så var det nu alligevel nemt at vælge værekse og blot låse det op med app'en . Det giver selvfølgelig sikkerhedsmæsige udfordringer i forhold til et offline system når gæster kan lukke sig selv ind via mobil telefonen men hvorfor skulle det ikke kunne håndteres...

 • på nær en gang jeg ankom under en strømafbrydelse hvor de fandt ud af at deres hotel-computer ikke kørte på nødstrøm. Det gjorde kun køl&frys incl fadøls apparaturet i baren,,,
 • 0
 • 0
Mette Nikander

Det overraskende så stor en tillid vi viser digitaliseringen i samfundet. Alt fra elektroniske kasseapparater, benzintankning, adgangskort, offentlig kommunikationsplatforme m.m. Der altsammen skaber nogle afhængigheder, som de færreste har manuelle Fall back løsninger til.... Med 2017's trusselsbillede, er tiden er inde til at udtænke Plan B ...og C, både som IoT udbyder, såvel som IoT aftager.... Med venlig hilsen Mette Nikander / C-cure.dk

 • 0
 • 0
Finn Thøgersen

Og den version er så åbenbart HELLER ikke rigtig:

[Correction: This story originally erroneously reported that all guests were locked out of their rooms. But the larger cyberattack only shut down the system that allowed new keys to be made. Guests who already had keys were still able to get into their rooms. The hotel manager returned Motherboard’s messages.]

http://gizmodo.com/hackers-locked-every-room-in-this-hotel-until-a-bitco...

Mao, dem der havde fået en nøgle havde ingen problmer, hotellet kunne bare ikke lave nye nøgler...

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

Med 2017's trusselsbillede, er tiden er inde til at udtænke Plan B ...og C, både som IoT udbyder, såvel som IoT aftager....

Enig, men det er desværre nok for dyrt ifht. risikoen.

Men ingen tvivl om at vi kommer til at se rigtigt meget af den her slags i fremtiden. F.eks. tankstationen der bliver hacket, så kunderne ikke kan tanke, før der betales løsesum. Toget der ikke vil køre videre, borgerne der ikke kan få varme osv. osv.

Kommer til at tænke på at det er klogt af SE at beholde Niels Duedahls datter i IT sikkerhedsjobbet ;-)

 • 0
 • 0
Mette Nikander

Ja det begynder at tegne til sløj journalistik. Nu når de færreste journalister udarbejder deres egne kritiske artikler, men blot kopierer historier, så er det jo vigtigt at checke sin kilde;-) Der er da ellers nok af interessante emner at tage fat på, hvis man er modig og flittig nok;-) Med venlig hilsen Mette Nikander/ C-cure.dk

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere