Hemmeligheden bag at få hospitalsbyggeri til at møde budget og tidsplan er blandt andet at smugle moderne it-tilgang ind bag ryggen på it-afdelingen.
Det mener Claes Brylle Hallqvist, der er vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
På de to hospitaler i hovedstaden ombygges og udbygges der i den helt store stil. 4,8 mia. kroner er på højkant. Men Claes Brylle Hallqvist kan prale af et byggeriprojekt, der er tre år foran køreplanen, har udvidet omfanget og holder budgettet.
Men den store udfordring er, ganske bizart, it-folk, som stiller sig i vejen for indførelsen af moderne it.
Det, der ikke lige passer til hospitalsverdenens it-smag, er hverdagsteknologier som mobiltelefoni, internet, wifi, Facebook og streaming.
Og det er teknologier, som kan spare penge på hospitalsbudgettet.
It-folk er forhindringen for moderne it på hospitalet
For eksempel sværges der til trådkoblede telefonsystemer i det danske hospitalsvæsen, og det er en dyr affære.
Fortællingen handler om stik i væggen, som koster 1.500 kr. stykket, inklusive rør og ledninger. Dertil kommer en overkapacitet på stik på 50 procent for at få fleksible muligheder i rummene, og når en trådet telefon skal flyttes, er der en driftsomkostning på 745 kroner.
For de penge kan man få masser af smartphones til medarbejderne. Men det kræver lidt krumspring.
»Når vi skal have mobiltelefoner ind, opfinder jeg et sengeregistreringsprogram. Så fik jeg 115 iPhones ud til portørerne, nederst i organisationen,« fortæller han på It-Branchens 'Lederdøgn' i Nyborg, der blev afholdt for nylig.
Når først teknologien er inden for døren, kommer forståelsen højere oppe i hierarkiet.
»Jeg fik taget røven på it-afdelingen, fordi de sagde, at mobiltelefoner jo ikke kan fungere på et hospital.«
Men det argument undermineres, når 115 portører bruger mobiltelefoner hver dag.
»Der er ikke noget, der slår fakta.«
Et andet modargument, som Claes Brylle Hallqvist har hørt, er, at mobiltelefoner ikke virker i kælderen. Men der er ingen fasttelefoner i kælderen, så det ændrer ikke noget i forhold til i dag.
Trådløst internet er en anden kontroversiel teknologi i hospitalsverdenen, hvor gigabit-switches, der kan overføre store datamængder, er det, der skal til efter den gængse opfattelse. Men medarbejdere og printere har f.eks. ikke brug for gigabit-forbindelse, men kan klare sig med en billig og fleksibel trådløs forbindelse, der ikke kræver stik i væggen.
Trojansk it
Facebook og streaming er heller ikke så smart inden for hospitals-it.
»Det var sindssygt farlig for en offentlig organisation at være på Facebook, så vi måtte smugle det ind og sige, at vi brugte det til vores rådgivere.«
Derfor har byggefolket på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler skabt en opfindelse.
»Vi kalder det trojanske heste: Vi smugler teknologi ind i organisationen, uden at it-afdelingen opdager det.«
For it-afdelingen er den største barriere. I Claes Brylle Hallqvists perspektiv burde den være bannerfører, men sådan ser virkeligheden ikke ud.
Det gælder også streaming. Den teknologi er interessant, fordi mange af portørerne ikke er vant til at bruge en smartphone. Telefoni-udbyderen har en musiktjeneste med i pakken, og den bruges til at gøre portørerne fortrolige med telefonen.
»Telefonen er nu portørens ven.«
Udviklingen har medført, at hele organisationen er ved at transformere over på mobile platforme.
Data sparer gåture for hvide kitler
Wifi blev indført - eller indsmuglet - for få data fra temperaturfølere på 800 køleskabe. Men wifi-netværket er også anvendt til at skabe en stor ‘real time location’-installation, som kan spore de ansattes færden.
»Ud af det kan vi lave 'real time location tracking'. Hvad koster det, når 2.500 mennesker i hvid uniform går 20 skridt for meget?«
Det beløber sig til én million på bundlinjen, bedyrer Claes Brylle Hallqvist.
Stor nøjagtighed er ikke så vigtigt i forhold til hospitalernes behov, som går ud på at foretage mønstergenkendelse på data. Det sker i samarbejde med it-koncernen Hitachi. Data opsamles hvert 15. sekund og giver mulighed for at se forbindelser mellem steder på hospitalet.
Sporingen foregår med frivillig medvirken fra personalet. For medarbejderne kan dataanalysen dokumentere arbejdsbyrden overfor ledelsen.
Resultatet for hospitalsbyggerne er helt nye erkendelser. Det handler eksempelvis om at lægge personaletoilettet centralt på afdelingen i stedet for i kælderen. Det giver store besparelser i tid og penge, siger Claes Brylle Hallqvist.
En anden indsigt er stor trafik mellem medicinrum og køkkenet. Det skyldes ganske simpelt, at sygeplejersken ofte henter et glas vand til patienten sammen med pillerne. Her kan man enten lægge to rum i nærheden af hinanden eller installere en vandhane i medicinrummet.
»Det er rent design, bygget på big data.«