Hospitals-CEO: Epic er en af de største barrierer for innovation inden for sundhed

Illustration: wikimedia commons
Leverandøren bag Sundhedsplatformen værner om sin intellektuelle ejendom i en grad, der skader innovationen, mener amerikansk hospitals-direktør.

Den amerikanske leverandør bag Sundhedsplatformen – Epic – står i vejen for innovation inden for sundheds-it, mener James Hereford, direktør i Minneapolis-hospitalet Fairview Health Services.

Det skriver avisen Minneapolis-St. Paul Business Journal.

»Jeg vil påstå, at en af de største hindringer for innovation i sundhedssektoren er Epic, på grund af den måde Epic tænker på deres egen intellektuelle ejendom og den intellektuelle ejendom fra andre, der udvikler på deres platform,« lød kritikken fra James Hereford under en paneldebat.

Læs også: Forskning: Epic-platform giver ulæselige copy-paste-notater

»Der er bogstaveligt talt milliarder af dollars i Silicon Valley, der jager innovation i sundhedssektoren. Og alligevel har Epic opbygget en organisation, der tror på, at alle gode ideer kommer fra Madison, Wisconsin,« fortsatte James Hereford med henvisning til Epics hovedsæde i Wisconsin.

Hereford opfordrede i debatten organisationer til at stå sammen om at kræve, at Epic åbner sin platform op. Epic bliver blandt andet kritiseret for at drive et lukket hospitals-system, der ikke kan samarbejde og dele data med andre EPJ-systemer.

Læs også: Sundhedsplatformen: Fravalg af open source har lænket Region H til leverandøren

En talsperson fra Epic svarer over for avisen igen på kritikken med henvisning til den såkaldte App Orchard – en online app-store, hvor udviklere kan sælge Epic-kompatible applikationer. Tjenesten blev lanceret i januar 2016, men markedspladsen har tilsyneladende svært ved at tiltrække udviklere. I skrivende stund rummer app-butikken 33 applikationer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

Artiklen bekræfter min fornemmelse af EPICs forretningsstrategi som (vellykket) forsøg på at opbygge en EPIC-kult - meget bogstaveligt kom det til udtryk i UGM-meeting 2017, som foregik i et Harry Potter-univers, egnet til at få de 11-12000 deltagende ledere fra verden over til at føle sig særligt indviede og betydningsfulde - noget som de færreste ledere kan modstå. https://www.healthcareitleaders.com/blog/epic-ugm-2017-planning-guide/

Her kan ledere fra sundhedsvæsner verden over, langt fra vrantne underordnede, hygge sig med hinanden og bekræfte hinanden i, at deres valg af Epic var det rigtige. Lokke nye fisk i garnet, og komme hinanden til hjælp som udsendte Epic-ambassadører, når omverdenen bliver for utålmodig, dum og uforstående: http://ugeskriftet.dk/nyhed/sundhedsplatformen-i-cambridge-vi-havde-ogsa... (gad vide, hvad han har fået for det, og hvad Region H har måttet betale?)

Region Hovedstaden havde - midt i de pga. SP-problemer hastigt svindende indtægter - råd til at sende knapt 60 ledere af sted - til en samlet pris på mindst 1,2 mill + en fuld arbejdsuge pr. deltager - og det er sandsynligvis en årligt tilbagevendende udgift/personalebonus.

Jeg har bedt om aktindsigt i afrapportering af, hvad man konkret fik ud af dette, men har fået det svar, at der ikke er foretaget (skriftlig) afrapportering.

Gad vide, hvor mange man synes, man har råd til at sende af sted i 2018 - økonomisk krise eller ej? Har man ligefrem kontraktligt forpligtet sig til at deltage med et bestemt antal deltagere?

Epic er heller ikke begejstrede for at dele patienternes sundhedsdata med patienterne selv. Hvorfor mon ikke? Er det en del af forretningsmodellen, at man skal udnytte disse data kommercielt? https://www.healthcare-informatics.com/blogs/david-levin/ehr/joe-biden-j... http://host.madison.com/ct/business/technology/politico-epic-systems-ceo...

Hvis nogen tør/orker, kunne jeg være spændt på, hvad der vil ske, hvis danske patienter benytter deres ret til egenacces i egne sundhedsdata i SP - ville systemet knække sammen? Vil man lynhurtigt komme til hjælp med lovgivningsændring, fordi denne ret til indsigt er for "byrdefuld" for myndighederne?

  • 12
  • 0
Frithiof Andreas Jensen

Gad vide, hvor mange man synes, man har råd til at sende af sted i 2018 - økonomisk krise eller ej?

Der er ingen ökonomisk krise. Hvad vi ser er en opdeling af samfundet i Tabere og Vindere. Med propaganda om "konkurrencen", "muslimerne", "samfunds-ökonomien" og den per-definition ulöselige og permanente "krise-tilstand" som drivkraften for "den nödvendige politik" som netop splitter samfundet midt over.

Vinderne kan göre som det passer dem uden konsekvenser og kontrol, imens Taberne skal stå til rådighed og regnskab over for Algoritmerne!

Hvis man plotter livslängde som funktion af indkomst ville man måske allerede nu nå frem til en slags "kamelryg" - med to normalfordelinger der overlapper, een for Vindere og een for Taberne.

Når man derefter sälger alle de indhöstede data til forsikringselskaber og sundhedsalgoritmer så kan man for alvor få optimeret "udviklingen" hen imod "pengene i de rigtige lommer" fordi algoritmerne automagisk og uden besvärlig kontrol vil dirigere behandlinger for alt muligt samt ressourcer derhen hvor de statistisk set er mest effektivt anvendt målt på objektive historiske data for succesfulde udfald - d.v.s. til Vinderne!

*) https://www.ae.dk/artikler/der-er-markant-ulighed-i-sundhed-og-levealder...

  • 3
  • 0
Jens Beltofte

Det handler blandt andet om at faktureringen ikke virker korrekt. Hvilket er måde man også "måler" på.

Så det er ikke fordi at folk nødvendigvis arbejder langsommere / dårligere - det bliver bare ikke registeret korrekt.

Eller så simpelt som, at personalet brugere mere tid på administrativt arbejde og på at journalisere, så de ser færre patienter i klinikken.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere