Hospitaler: Papirjournaler fortsætter mange år endnu

Det er forkert, når Rigsrevisionen sætter lighedstegn mellem papirjournaler og manglende digitalisering af hospitalerne, lyder svaret fra regionerne efter Rigsrevisionens kritik.

Digitaliseringen af de danske hospitaler går ikke hurtigt nok, skriver Rigsrevisionen i en ny rapport og hiver brugen af papirjournaler frem som eksempel: Kun to ud af 31 sygehuse er nået så langt, at man kan droppe papirjournalen.

Læs også: EPJ anno 2011: Kun 2 ud af 31 sygehuse har droppet papirjournalen

Men den kritik synes Jan Kold, it-direktør for Region Hovedstaden, er misforstået. Han roser generelt rapporten for den faktuelle gennemgang af status for EPJ, men fortolkningerne af den status er han uenig i.

»Rigsrevisionen sætter et totalt lighedstegn mellem, om man har afskaffet papirjournaler, og om man udnytter digitaliseringen. Det er jeg ikke enig i,« siger han til Version2.

Regionerne har defineret elektroniske patientjournaler (EPJ) som fem centrale systemer, der skal kobles sammen. Men der er hundredvis af andre it-systemer på et hospital, for eksempel til analyser og resultater af undersøgelser, og derfor vil papirjournalen eksistere i mange år endnu, mener Jan Kold.

»Det er ikke så trivielt, som det lyder i Rigsrevisionens rapport. En papirpatientjournal indeholder oplysninger fra rigtig mange forskellige systemer, og så er det ineffektivt at tage papiret fra klinikerne, hvis de så skal igennem 17 forskellige systemer for at danne sig et overblik,« siger Jan Kold.

Kritikken fra Rigsrevisionen går ellers på, at arbejdsgangen med at printe alle oplysningerne fra it-systemerne er ineffektiv, men ifølge Jan Kold afhænger det af, hvor moderne EPJ-systemer, man bruger.

»I Region Midt har de en god ballast med deres EPJ-system. I Region Hovedstaden bruger vi Opus, der ikke er lige så moderne, så for os er det svært at blive papirløse, indtil det bliver skiftet ud,« siger it-direktøren.

Dermed ikke sagt, at der ikke bliver arbejdet med at smide papirjournalen i skraldespanden i hovedstaden. På Rigshospitalet kører flere afdelinger uden papirjournal som et forsøg, men det er et omfattende skift, som ikke bare sker fra den ene dag til den anden, siger Jan Kold.

»Vi er i gang med at blive papirløse, men det er en meget stor omvæltning af den daglige arbejdsgang på hospitalerne. Det er en anden måde at gå stuegang på og en anden måde at have patientdialog på, når man ikke har papirerne,« forklarer han.

Uanset hvor meget it-systemerne bliver integreret og koblet sammen i Region Hovedstaden, vil der være en papirjournal de næste mange år, mener Jan Kold.

»Den vil til sidst ikke være særlig tyk, men den vil være der en rum tid endnu, indtil vi er skiftet til et helt nyt EPJ-system, i stedet for vores nuværende Opus-system. Det sker om måske fem år,« siger han.

Læs også: It-chefer: Én national EPJ er noget skidt

Rapporten fra Rigsrevisionen har også været lidt tid undervejs, understreger han, så der er sket en del siden da.

»Når man læser rapporten, skal man huske, at det er et øjebliksbillede fra foråret 2010. Der er sket meget siden da. Verden står ikke stille,« siger it-direktøren og nævner som eksempel, at man er nået meget længere med single sign-on, så lægerne ikke skal bruge halve timer hver dag på at logge ind i forskellige systemer.

Læs også: Nu kan lægerne nemt læse patientjournaler fra andre regioner

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Worm

I en papirjournal kan man relativ nemt se mange forsklleige oplysninger på een gang. Røntgenbeskrivelser som ligger bag et faneblad, svar fra patologen et andet sted, laboratoriesvar et 3. sted og operationsbeskrivelse et 4. sted. Disse sider kan man "trække ud" og nemt bladre imellem. Med det system der d.d. findes på de fleste hospitaler skal man logge sig ind på adskillige forskellige systemer, eller er man heldig kan man nøjes med et login. Men så kan man kun se en ting ad gangen. Ydermere sker der konstant "forbedringer" som medfører at næste gang man skal kikke er layoutet ændret, tidl. informationer kan ikke længere ses eller kun ses i et andet skærmbillede. Når dertil kommer at INGEN adgange til PC'er på danske hospitaler kan ske på under 1-2 minutter og mange steder først efter at pågældende PC'er har "lært" en at kende (det tager 5- 10 min) ja så vil papirjournalen fortsat leve længe.

  • 0
  • 0
#2 Morten Ulrik Simonsen

I andre sammennhænge har jeg oplevet manglende samarbejde mellem regionerne, og det sker vist også her. Det er jo bekymrende hvis regionerne stadig jagter egne løsninger og dermed jammer ooverførsel af data mellem sygehusene i DK, for ikke at tale om, at det mig bekendt stadig er nærmest umuligt at informere de praktiserende læger digitalt. Hvem har det ledelsesmæssige ansvar for en overordnet løsning?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere