Den lokale handelsforening og turistorganisation vil rigtigt gerne vide, hvor folk bevæger sig rundt, når de besøger Horsens midtby. Derfor har de to organisationer sat gang i et big data-projekt, der skal kortlægge bevægelsesmønstre i midtbyen.
It-sikkerhedsmessen Infosecurity Denmark 2018 byder på mere end 110 seminarer og cases, 25 udvalgte keynotes og 80 udstillere. To dage med masser af faglig viden og netværk d. 2. og 3. maj i Øksnehallen i København. Konferenceprogrammet dækker både compliance, cybercrime, IoT, nye teknologier som AI og blockchain samt cloud security og giver et unikt indblik i de nyeste it-sikkerhedsmæssige udfordringer på et højt fagligt niveau. Du bliver opdateret om både de nyeste tekniske landvindinger fra spydspidsforskere og får indblik i aktuelle trusselsbilleder fra nogle af verdens bedste rådgivere. Vil du gå direkte til tilmelding, klik her.Version2 Infosecurity
Det sker via 28 sensorer i midtbyen, der siden 2. marts har opfanget og registreret wifi-signalet og dermed MAC-adressen på forbipasserendes mobiltelefoner i en radius af 20 meter.
Det skriver turistorganisationen Kystlandet og City Horsens i en pressemeddelelse.
»I dag ved vi ikke meget om de de turister, der besøger Horsens en enkelt dag eller to. Vi vil gerne have bedre data til at forstå, hvordan turister bevæger sig rundt i byen? Den slags spørgsmål får vi nu besvaret, og det giver os helt andre muligheder for at arbejde målrettet,« forklarer turistchef i Kystlandet, Helle Berthold Rosenberg til Version2. Kystlandet dækker turisme i Odder og Horsens Kommune.
Den første sensor blev sat op ved Industrimuseet i Horsens.
Ifølge Helle Berthold Rosenberg bliver de indsamlede data ved indsamling omgående kørt gennem en hash-algoritme, som generer en værdi, der ikke kan føres tilbage til den oprindelige adresse, så det er ikke muligt at identificere enkeltpersoner på baggrund af målingerne.
Hashværdien af MAC-adressen er den samme i en periode på 30 dage. Man vil nemlig gerne kunne adskille almindelige borgere der bor i Horsens fra turisternes bevægelsesmønstre.
»Vi vil sortere almindelige borgere fra, da vi kun er interesserede i de besøgende der gæster Horsens i en kortere periode, fx en dag eller et par dage. Så hvis en MAC-adresse optræder mange gang i en periode, vil vi sortere dem fra resultaterne,« siger Helle Berthold Rosenberg.
Djursland er allerede godt i gang
Inspirationen til dataindsamlingen i Horsens kommer fra Visit Djursland, som siden sommeren 2017 har indhentet den samme type data fra 26 sensorer fordelt på naturområder, attraktioner, feriehusudlejere og byområder.
Ifølge branchemediet Turisme.nu har Visit Djursland i perioden primo juli 2017 til og med uge 42 samme år i alt indsamlet 10 millioner af målinger fra mere end 200.000 unikke gæster.
Det er ingeniørvirksomheden New Nordic Engineering der har udviklet sensor- og dataopsamlingsløsningen til både Visit Djursland og Kystlandet.
Trafikovervågning godkendt af Erhvervsstyrelsen
Erhvervsstyrelsen undersøgte en lignende sag tilbage i 2015, hvor det nordjyske Blip Systems indsamlede MAC-adresser fra mobiltelefoner til trafikovervågning, og her vurderede Erhvervsstyrelsen at det ikke var i strid med cookie-bekendtgørelsen, hvor der ellers er krav om, at der skal gives information og indhentes samtykke ved lagring eller adgang til oplysninger i slutbrugerens terminaludstyr, fx en mobiltelefon.
I sagen om Blip Systems vurderede Erhvervsstyrelsen at det ikke er nødvendigt. Styrelsen lagde vægt på, at selve adresserne ikke bliver lagret, men omgående kørt gennem en hash-algoritme, som generer en værdi, der ikke kan føres tilbage til den oprindelige adresse, og at hash-metoden ændres hvert døgn, således at den samme bilist ikke kan genkendes efter 24 timer.
Hvilke overvejelser gør I jer om privatlivsbeskyttelse?
»Det er vigtigt at slå fast at vi ikke kan se hvem der bevæger sig hvorhen. Alle data er anonyme, og bruges til statistik der viser tendenser om bevægelser. personligt er jeg nok mere bekymret over den dataindsmaling som Google og Facebook laver,« siger Helle Berthold Rosenberg.
Erhvervsstyrelsen undersøger salg af lokationsdata
I Aarhus har TDC og VisitAarhus gang i et lignende projekt, der kortlægger udenlandske turisters bevægelsesmønstre i Østjylland. Her bliver data registreret via TDC mastetårne, og ikke med sensorer.
Den sag bliver netop nu undersøgt hos Erhvervsstyrelsen, for at se om reglerne for brug af trafikdata bliver overholdt.
»Vi har valgt en anden løsning end VisitAarhus, blandt andet fordi vi med dette system ejer de indsamlede data, fordi vi selv indsamler data, men måske vi kan kombinere med data fra teleselskaber på sigt«, siger Helle Berthold Rosenberg.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.