Hollandsk politi lukker kriminel hjemmeside gemt i Tor-netværket

Politiet i Holland har anholdt fem personer, som har solgt våben, stoffer og bitcoins på en ulovlig hjemmeside, der har været skjult i det hemmelige Tor-netværk.

Våben, stoffer og bitcoins. Alt sammen solgt og handlet ulovligt på hjemmesiden Utopia, der har været godt skjult af det hemmelige Tor-netværk.

Politiet i Holland har tirsdag gennemført aktionen ‘Commodore’ og anholdt fem personer, der står bag de ulovlige salg på Utopia, skriver britiske BBC. Ved at benytte Tor-netværket, som tilbyder en ‘hidden service’, der forvrænger blandt andet ens IP-adresse, har de kriminelle holdt sig skjult for offentligheden.

Kun gennem Tor-netværket har man kunnet finde frem til hjemmesiden. Alligevel er det lykkes det hollandske politi at grave siden frem, og angiveligt skulle politiet have sendt en besked ud på Tor-netværket efterfølgende, hvor de skriver, at ‘ingen kan føle sig sikre på netværket’, skriver BBC.

Denne nye, hollandske sag kommer efter sagen med hjemmesiden Silk Road tilbage i oktober, der indtil sin lukningen også solgte narko. Siden blev senere afsløret af det amerikanske FBI, som i den forbindelse også beslaglagde bitcoins til en værdi af 17 millioner.

Det hollandske politi har blandt andet beslaglagt denne maskinpistol i forbindelse med lukningen af hjemmsiden Utopia. Illustration: Dutch National Police

Tilbage hos den hollandske sag med siden Utopia har politiet konfiskeret bitcoins til en værdi af 3,3 millioner kroner, maskinpistoler, håndvåben, stjålne kreditkort og et væld af forskellige typer narkotika. Ved at bruge bitcoins som betalingsmiddel på Utopia-siden, kunne ejerne nemlig holde salget skjult for politiet og myndighederne.

Læs også: FBI lukker Silk Road og arresterer manden bag

Dansk forbud i spil

Tor-netværket har desuden også været ramt af den større sag om børneporno, som har været skjult takket været netværket. Desuden frygter en stribe myndigheder i USA og Europa, at terrorister bruger netværket til skjult at kommunikere.

Siden den tidligere it-konsulent i det amerikansk NSA Edward Snowden begyndte at lække sin viden om NSA’s massive overvågning af internettet, er antallet af brugere på Tor-netværket mere end tredoblet.

I Danmark har især Socialdemokraternes Trine Bramsen, som sidder i Folketingets retsudvalg, været fortaler for at indføre et forbud mod brug af Tor-netværket. Det er sket på baggrund af politiet, der har bedt om flere redskaber til at bekæmpe it-kriminalitet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
s_ mejlhede

"Det er sket på baggrund af politiet, der har bedt om flere redskaber til at bekæmpe it-kriminalitet."

Lukke veje, sprænge broer, og lukke tankstationer. Så slipper vi for spritbilister og fart overtræder.

Lukke Banker og afskaffe penge, så slipper vi for bankrøveri.

Stoppe salg af Tobak og Alkohol, lukke alle barer, diskoteker og værtshuse. Så slippe vi for vold og Druk i bybilledet.

Lukke telefonnettet og mobil net. Det er kun NSA som ved, hvad der bliver aftalt af ulovligheder over nettet.

Forbyde alle fodboldkampe med tilskuer. Det hindre vold og ødelæggelser.

Og mens vi er i gang.

forbyd strejker Stærk samfunds skadeligt

sammenstimlen, Så vi slipper for demonstrationer,

natligt udgangsforbud Så slipper vi også for unge i byen, eller nogen i byen i det hele taget.

Disse forbud kan så køres ved en hurtigt arbejdende særdomstole med dødsstaf. Så vi ikke skal bruge tid og kræfter på advokater, og fængsel.

 • 0
 • 0
Jacob Rasmussen

Umiddelbart brugte alle tjenesterne i første omgang, selve Internettet. Derfor kan vi vel starte med at lukke for Internettet, og dernæst regulere hvad der må sendes på de resterende bidder af lokale netværk.

Hele argumentet med at lukke for 'TOR', er dømt til at fejle. Man kan ikke lukke 3-4 huller i en si, og så forvente at der ikke render sand igennem den. Hvis du vil kontrollere Internettet, skal du lukke alt, og så åbne for 'godkendt' kommunikation igen. Det bliver et sørgeligt, censureret, overvåget og over-kontrolleret Internet der er tilbage.

 • 0
 • 0
Mikkel Mortensen

"det hollandske politi [skulle angiveligt] have sendt en besked ud på Tor-netværket efterfølgende, hvor de skriver, at ‘ingen kan føle sig sikre på netværket’, skriver BBC."

Hvor får du det fra, Henrik Nordstrøm Mortensen? Fra BBC-artiklen: "The Dutch authorities said their operation - codenamed Commodore - sent out a message that no-one was "untouchable" on Tor."

Min tolking, løst oversat: Politiet siger at deres operation sender et signal til folk om at man ikke er urørlig på Tor. Ikke noget om at sende beskeder ud på Tor-netværket, hvilket -- så vidt jeg forstår Tor -- er noget vås. Tor er ikke en slags e-mail eller messenger hvor man sender beskeder ud til andre.

 • 0
 • 0
Anonym

Ligner fotoet nu ikke en maskinpistol, men derimod en Taurus PT 99 / Beretta 92 konverteret til et PDW... men det er bare en nørd-ting.. :D

 • 0
 • 0
Anders Christensen

Når nu de kriminelle får beslaglagt alle deres bitcoins og der ikke kan mines flere, så må det vel betyde at Bitcoins til sidst forsvinder som "gangbar" mønt?

Jeg forestiller mig at myndighederne ingen interesse har i en alternativ valuta, og derfor ikke frigiver beslaglagte Bitcoins.

 • 0
 • 0
North Anderson

Hmm, Jeg vil nu tro, at det offentlig godt kan finde ud af at sælge dem.

Bitcoin er jo ikke ulovlige i sig selv.

Al muligt andet der bliver konfiskeret guld, cykler, biler, både og meget andet sælges jo, så mon ikke de kan finde ud af at sælge bitcoins.

Men mon ikke kommende retsager vil kunne vise om bitcoins kan konfiskeres og efterfølgende sælges til fordel for statskassen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere