Hollandsk muldvarp placerede Stuxnet på atomkraftanlæg i Iran

4. september 2019 kl. 14:252
USA og Israel fik bistand fra tre andre landes efterretningstjenester i det tophemmelige cyberangreb mod Iran.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den hollandske efterretningstjeneste spillede en afgørende rolle i cyberangrebet på et iransk atomanlæg, fortæller Yahoo News.

Stuxnet varslede som bekendt en ny tidsepoke. Aldrig før var et avanceret cybervåben blevet anvendt til at angribe fysisk infrastruktur.

Det var engang i 2007, at USA og Israel i fællesskab formåede at inficere kontrolsystemerne ved et atomberigningsanlæg nær Natanz i Iran.

Hurtigt-roterende centrifuger brugt til at udskille beriget uran blev saboteret ved at justere på hastigheden med militær præcision.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan computervirussen blev smuglet ind på et strengt bevogtet industrianlæg, som ikke var koblet til internettet, har været genstand for mange spekulationer, men der er få klare svar.

Muldvarp

Yahoo News hævder nu, at det var en iransk ingeniør, som fragtede en USB-baseret memory stick ind på anlægget for derefter at inficere interne computere.

Vedkommende blev efter sigende rekrutteret af den hollandske efterretningstjeneste, AIVD, på vegne af amerikanske CIA og deres israelske modstykke, Mossad. Nyhedsbureauet har fået dette oplyst af fire forskellige efterretningskilder.

»Hollænderne fik allerede i 2004 en forespørgsel fra CIA og Mossad om at bistå med adgang til anlægget. Det var ikke før tre år senere, at muldvarpen fik leveret det digitale våben. Det skete under dække af job som mekaniker for en dækvirksomhed, som arbejdede på Natanz,« siger en af kilderne til Yahoo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Irans daværende præsident, Mahmoud Ahmadinejad, indrømmede for første gang i 2010, at ondsindet software havde skabt problemer med urancentrifugerne i Natanz. Det gjorde han timer efter, at en iransk kernefysiker blev dræbt af en bilbombe i Teheran.

Olympiske læger

Malwaren var del af et tophemmeligt program kaldet ‘Olympic Games’, som blev påbegyndt under præsident George W. Bush og udvidet under Barack Obamas præsidentperiode, kunne New York Times afsløre i 2012.

Kodenavnet skal ifølge Yahoos kilder hentyde til, at yderligere tre andre lande deltog i operationen. OL-logoet består som bekendt af fem sammenhængende ringe i forskellige farver.

Foruden USA og Israel skal også de hollandske og tyske efterretningstjenester have bidraget. Den sidste nation formodes at være Frankrig, selv om også Storbritannien skal have spillet en rolle, skriver nyhedsbureauet.

Det opsigtsvækkende Stuxnet-angreb har, siden det blev kendt, optaget sikkerhedseksperter verden over. En analyse af operationen er eksempelvis for længst blevet pensum ved uddannelsen af norske cybersoldater.

Artiklen er fra digi.no.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
5. september 2019 kl. 16:27

Ud fra det oplysninger der er i historien burde iranerne kunne identificere den ingeniør, som smuglede virussen ind. Er den person mon udenfor iranernes rækkevidde?

1
4. september 2019 kl. 14:51

Fra nu af vil iranske efterretningsfolk terrorisere teknikere inden for både atomteknik og rumfarten. Fordi nogle af dem jo må være købte agenter. Det kan være mere effektivt end USAs opsigelse af atomtraktaten.