Hollandsk domstol: AI-overvågning af udbetalte ydelser er i strid med menneskerettigheder

Illustration: artmagination/Bigstock
Velfærdsstater, der overvåger borgerne med automatiserede systemer, kan måske få en fornemmelse af, hvordan domstole fremover vil dømme i sager om overvågning af, om hvorvidt borgere skal modtage velfærdsydelser. En domstol i Haag har besluttet, at overvågningen af hollandske borgere øjeblikkeligt skal ophøre.

En hollandsk domstol har afgjort, at regeringen skal stoppe automatisk overvågning af borgerne i forbindelse med udbetaling af ydelser.

Det strider nemlig mod menneskerettighederne, mener domstolen.

Det skriver avisen The Guardian.

Det er især frygten for, at de automatiserede programmer bliver udført uden konsultation og bliver udført fordækt og hemmeligholdt, der bekymrer modstandere af det såkaldte ’SyRi’ (Systeem Risico Indicatie) – eller 'risikoindikationssystem' på dansk.

Afgørelsen menes at kunne give juridisk præcedens for, hvordan andre sager bliver behandlet fremover.

Læs også: Automatisering strammer nettet om kontanthjælpsmodtagere

Blandt andet i Storbritannien er man lige nu i gang med at fremskynde brugen af automatisering i ydelsessystemet.

FN’s særlige ordfører for ekstrem fattigdom og menneskerettigheder, Philip Alston, bifalder dommen og siger, at det var »en klar sejr for alle dem, der med rette er bekymrede over de alvorlige trusler, som digitale velfærdssystemer udgør for menneskerettighederne«.

Automatisk kontrol i Danmark

I Danmark er antallet af danskere på kontanthjælp, der bliver kontrolleret med registersamkøring, steget markant.

Version2 har tidligere skrevet om sagen, hvor det blandt andet fremgår, at Den Fælles Dataenhed under Udbetaling Danmark i 2018 havde 115.000 sager. Året før var tallet 94.000.

Det er særligt kontanthjælpsmodtagere, der bliver sat under lup af den automatiske kontrol.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

Det strider nemlig mod menneskerettighederne, mener domstolen"

Ta' den, magtpartier, forskere og lobbyister.

Det vil være mærkeligt, hvis det ikke også gælder for Gladsaxe-model-lignende tiltag.

Desværre frygter jeg, at vi nu vil se tiltag i retning af, at menneskerettighederne så må "revideres" og "tilpasses den digitale tidsalder". Datagribbene giver sig aldrig.

 • 15
 • 1
#2 Niels Madsen

Der er også klar tale når man nærlæser de endelige anbefalinger som rådgiviningsgruppen om de Nationale test netop har udgivet i går. Klart er det i hvertfald at formanden ikke lader til at have meget begreb om demokrati.

https://www.folkeskolen.dk/1590001/raadgivningsgruppens-formand-vi-har-l...

https://backend.folkeskolen.dk/~/4/9/anbefalinger-fra-raadgivningsgruppe...

Bla. anbefales det at "afdramatisere" testenes betydning over for elever og forældre, samt at ændre navnet til fx. "De Fælles Test", for så bliver alt godt igen.

Min favorit er nr. 8: "ANBEFALING 8 Det anbefales, at alle aspekter af nationale test skal være let og billigst muligt tilgængelige for dem, der har legitime interesser (herunder fx rådata til forskere). Dette under hensyn til databeskyttelsesforordningen og under hensyntagen til at visse dele af testen (fx ankeropgaver) kan have høje krav om fortrolighed."

 • 10
 • 0
#5 Niels Madsen

Det nævnte "høje krav til fortrolighed" relaterer ikke til børnenes persondata. De relaterer til "visse dele af testen (fx ankeropgaver)", hvilke skal forstås som at det ville være meget slemt hvis testens opgaver skulle komme til offentlighedens kendskab, da kun Cand.Polit.er kan "handle the truth".

 • 7
 • 0
#7 mikkel Holm

Det kunne være ganske interessant at få en forklaring det dette: Forældrerepræsentant René Bomholt – erstattet af Rasmus Edelberg, Skole og Forældre Skoleelev Sonja Agerbæk-Pedersen – erstattet af Leanor Dall/ Niklas Vistesen, Danske Skoleeleve

De eneste 2 i gruppen, som overvejende kunne have en anden holdning end det der var formålet med gruppens anbefalinger.

 • 8
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere