Holland og Tyskland droppede e-valg efter forsøg

11. januar 2013 kl. 11:374
Mange lande arbejder på at indføre e-valg, både over internettet og ved fremmøde. Tyskland og Holland har prøvet e-valg - og har afskaffet det igen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Estland blev cirka hver fjerde stemme til parlamentsvalget i 2011 afgivet over internettet. I USA har man brugt stemmemaskiner i mange årtier, først mekaniske og siden digitale.

Også i Danmarks nabolande er man i gang med forsøg med e-valg, især i Norge, som i 2011 lod borgere i ti kommuner stemme til lokalvalg via internettet.

»Der er sket en kæmpe udvikling de seneste tre år i antallet af lande, som arbejder med e-valg. Nu ser vi også lande som Egypten og Tyrkiet vise interesse for at indføre valg via internet, fordi de har mange statsborgere, der bor i andre lande,« forklarer Carsten Schürmann, lektor på IT-Universitetet og leder af e-valgs-forskningsgruppen Demtech.

I store lande som Indien, Rusland, Brasilien og USA er e-valg enten normalen eller ved at blive udbredt, men netop USA har også haft flere alvorlige problemer med tilliden til de digitale valg, mest påfaldende ved præsidentvalget i 2000, hvor valgresultatet i Florida blev bragt i tvivl. En af de elektroniske sammentællinger viste for eksempel minus 16.022 stemmer til Al Gore, beretter Carsten Schürmann, der har boet 12 år i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden dengang er der brugt milliarder af dollars på nye stemmemaskiner og på at indføre en papirkvittering som en ekstra sikkerhed i mange stater.

Men i flere af Europas store lande har e-valg fået sparket, efter først at være blevet taget i brug. I Tyskland har landets højesteret afgjort, at e-valg er forfatningsstridigt, mens en afsløring af dårlig sikkerhed i den løsning, Holland brugte til e-valg, førte til et totalt stop i 2006.

Artiklen er fra den trykte udgave af Ingeniøren fredag d. 11. januar.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. januar 2013 kl. 19:44

Når store lande som Indien, Rusland og Brasilien bruger det, samt Egypten og Tyrkiet viser interesse for det, burde jeg jo være tryg ved e-valg --- men er det mærkeligt nok ikke :o

1
11. januar 2013 kl. 11:43

Der er jo ikke tradition i Danmark for at lære af andre. Så hvad skal vi dog med den oplysning?