Holbæk-skoler erstatter Office med Google

22. september 2014 kl. 11:1722
Alle skoler i Holbæk Kommune har nu indført Google Education i undervisningen. Målet er ikke besparelser, lyder meldingen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

7.000 lærere og elever i skolerne i Holbæk Kommune har vinket farvel til Microsoft Word og Excel. I stedet skal de nu bruge Googles online læringsportal Google Education. Målet er ikke at spare penge, men at sikre lettere adgang til it, lyder det fra kommunen.

»Vi ser store pædagogiske fordele og didaktiske muligheder. Eleverne får meget lettere ved at arbejde sammen og dele dokumenter, og lærerne kan på en helt anden og tættere måde følge processen og vejlede omkring elevernes arbejde,« forklarer pædagogisk konsulent Anne Herskind fra kommunens Børne- og Ungesekretariat i en meddelelse.

Elever og lærere skal ikke længere installere programmer eller gemme filer lokalt på computeren. Alting er i stedet gemt i skyen på Google Drev.

Også Googles computer Chromebook vinder frem på Holbæk-skolerne, hvor den største skole netop har indkøbt 120 eksemplarer. Ifølge kommunen kan skolerne erhverve to Chromebooks til den samme pris som en almindelig pc.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi tror også, at behovet for løbende it-support til Chromebooks vil vise sig at være af mindre omfang end for andet udstyr,« lyder det fra udviklingskonsulent Bo Clausen fra kommunens Børne- og Ungesekretariat.

Både med Chromebooks og Google Education er det væsentligt, at de ikke kræver særlig mange tekniske færdigheder at tage i brug, forklarer Bo Clausen i en meddelelse.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
24. september 2014 kl. 10:51

Det er interessant at læse kommentarerne til denne artikel! Lige et par førstehåndsinformationer: Holbæk Kommune har indgået en aftale med firmaet WizKids om platformen EduLife. Platformen er et samlet didaktisk univers. Grundstammen er Google Drev. Vi bruger altså ikke Google Classroom. Vi valgte for godt to år siden at satse på Google efter at have foretaget en grundig analyse af 365+ og Google Drev ud fra en undervisningssituation i folkeskolen. Vores platform er udelukkende en pædagogisk løsning. Alle er oplyst om, at platformen ikke løser udfordringen på skolerne om håndtering af personfølsomme oplysninger. Holbæk har valgt en strategi hvor netværket skal kunne "trække" alle typer udstyr. Derfor har vi ikke lagt os fast på en bestemt model af computer til elever og medarbejdere. Markedet skifter hurtigt. I øjeblikket køber skolerne en del chromebooks, men salget af almindelig bærbar PC er stadig størst. Nogle køber også klassesæt af iPads til de yngste klasser. mvh Bo Clausen Projektleder - SkoleIT - Holbæk Kommune

20
23. september 2014 kl. 11:51

Med en artikelserie. Meget spændende projekt.

19
22. september 2014 kl. 22:50

Mine elever har mulighed for at benytte den platform, de har lyst til at bruge til at løse deres opgaver. MS Office er installeret på skolens maskiner og vi har aktive licenser til Google Docs og Office 365. Skal de samarbejde plejer de at benytte Google Docs, for det er let, virker hver gang og har de muligheder, der skal til for at løse opgaverne kollaborativt. Drejer det sig om individuelle opgaver, er feltet mere åbent, men hul i det. Når det skal afleveres, er det på PDF eller papir.

For nogle år siden kæmpede jeg en brav kamp mod Microsofts monopol. Det er ikke nødvendigt længere for eleverne fravælger og tilvælger i stride strømme (og vi betaler ikke MS mange basseører for at have MSO installeret på alle maskiner).

16
22. september 2014 kl. 20:52

Og det gode ved Google er ?.... Som jeg ser det er de hoppet ud af Microsoft brønd og ned i Google brønden, som om den skulle være bedre. Så må vi bare håbe at skyen ikke forsvinder :)

13
22. september 2014 kl. 16:41

Modigt. Det er i hvert fald et marked der trænger til mere konkurrence og åbenhed.

9
22. september 2014 kl. 14:02

Google har lavet uden tvivle den bedste skole pakke. Med Google Apps og Classroom er en hver skole udrustet til at tage IT seriøst. Og så kan man drive det hele i fire år for hvad en enkelt Office licens koster... (udgifter til domænet)

8
22. september 2014 kl. 14:02

Google har lavet uden tvivle den bedste skole pakke. Med Google Apps og Classroom er en hver skole udrustet til at tage IT seriøst. Og så kan man drive det hele i fire år for hvad en enkelt Office licens koster... (udgifter til domænet)

6
22. september 2014 kl. 13:32

I det tilfælde, en elev ikke har internet hjemme, kan han vælge at gøre sine dokumenter tilgængelig offline, arbejde på dem hjemme (eller i bussen, eller ved stranden), og de bliver syncet næste gang han er online...

https://support.google.com/a/answer/1642623?hl=da

5
22. september 2014 kl. 13:32

Fedt at der er nogen der tør springe ud i noget "nyt". Specielt i forhold til Chromebooks. Hvor er det godt at der er kommet et billigt alternativ til tablets.

2
22. september 2014 kl. 12:16

Hvis alt ligger i skyen og ikke lokalt må det betyde at al både læsning og redigering skal ske online. Betyder dette så også at skolen betaler elevernes internet? Eller er det at lave sine lektier nu kun noget folk med råd til en internet forbindelse har lov til? :)

22
2. oktober 2014 kl. 21:05

Hvis alt ligger i skyen og ikke lokalt må det betyde at al både læsning og redigering skal ske online.

Nej det er helt forkert. I html5 standarden er der noget der hedder local store. Dette benytter google sig af når du kører Google Docs, så du har ca 10Gbyte local cache på ChromeBook. (Til Javascript og dokumenter) Alt bliver osse gemt (lokalt) når der ikke er netforbindelse. Synkronisere (automatisk) ved forbindelse. Hvis du kører med Chrome på Windows er det, det samme men du har normalt en meget stører cache hvis du har en HD på 500GB.

10
22. september 2014 kl. 14:37

Betyder dette så også at skolen betaler elevernes internet? Eller er det at lave sine lektier nu kun noget folk med råd til en internet forbindelse har lov til? :)

Er ret sikker på at man kan gemme dokumenterne offline hvis man har behov for det. Til gengæld kan en chromebook holde strøm 3-4 gange så lang tid som en tilsvarende billig windows-pc, så kommunen behøves ikke at betale folks strøm, til dem som ikke har råd til det :)

3
22. september 2014 kl. 12:48

Mon ikke der er mulighed for at kunne lave lektier i løbet af dagen på skolen? Med den nye reform skulle der være lektiecafe og lektiehjælp på skolen og dermed lige vilkår. Det er hvad mine kolleger og venner med skolesøgende børn fortæller.

4
22. september 2014 kl. 12:59

Mon ikke der er mulighed for at kunne lave lektier i løbet af dagen på skolen? Med den nye reform skulle der være lektiecafe og lektiehjælp på skolen og dermed lige vilkår. Det er hvad mine kolleger og venner med skolesøgende børn fortæller.

7.-9. klasse har undervisning 37 timer om ugen, og lærerne skal gå hjem senest klokken 17, så der er ikke meget tid tilbage :) Efter en så lang dag er man måske heller ikke så hurtig i hovedet længere.. Jeg tvivler ikke på der nok skal være mange børn som godt kan klare det, men de lidt svagere børn kan ikke.. Og de får nu frataget muligheden for at dygtiggøre sig i hjemmet hvis de ikke har internet.. Jeg kan godt se idéen i at have sine ting liggende i skyen, men at flytte al undervisning derud og samtidigt gøre at man SKAL have internet for at kunne lave lektier/læse til eksamen osv. det synes jeg er decideret dumt.. :)

12
22. september 2014 kl. 15:37

Jeg kan godt se idéen i at have sine ting liggende i skyen, men at flytte al undervisning derud og samtidigt gøre at man SKAL have internet for at kunne lave lektier/læse til eksamen osv. det synes jeg er decideret dumt.. :)

På ungernes skole kan vi forældre ikke engang følge med i ungernes lektier uden adgang til skolens intranet.

Knægten er lige startet i første klasse, og skolen har i år droppet den gode gamle lektiebog/lektiemappe, som storesøster ellers har brugte flittigt på selv samme skole de sidste par år.

Nej, nu vi forældre selv checke Skolens intranet hver aften for at se om ungerne har lektier - ingen internet, ingen mulighed for at se lektierne.

Så i dagens Danmark er det faktisk nødvendigt med internetadgang, hvis man har børn i skolealdren.

14
22. september 2014 kl. 18:49

Nej, nu vi forældre selv checke Skolens intranet hver aften for at se om ungerne har lektier - ingen internet, ingen mulighed for at se lektierne.</p>
<p>Så i dagens Danmark er det faktisk nødvendigt med internetadgang, hvis man har børn i skolealdren.

Saadan er det jo ogsaa med andre services fra det offentlige, qua nemID. Personligt mener jeg det er at skabe et problem der ikke er der. Alle har adgang til internet ad den ene eller anden vej, og stort set alle har det i hjemmet. Saa skal vi ikke droppe det argument og komme videre i livet? De aeldre derimod, som ikke har boern i skolealderen har en mindre udbredelse af internet og kan vaere fysisk (helbredsmaessige problemstillinger) eller mentalt (forstaaelse og opfatteevne) hindrede i deres adgang til nettet.

Ellers, har du overvejet at spoerge barnet?

Lektieboeger tager vaesentligt laengere tid og skrive for laereren. Hvis du vil tjekke op, saa er det vel kun fair at du faar mulighed for det online og laereren faar mere tid til forberedelse / undervisning.

Ang. Google Docs: Vi anvender det paa universitetet til korrekturlaesning og deling af dokumenter i forbindelse med projekter. Hvis det er godt nok til os, er det ogsaa godt nok til Emil paa 12 aar der skal skrive stil.

7
22. september 2014 kl. 13:37

Peter Andersen kom først med 'min' kommentar!

1
22. september 2014 kl. 12:11

Der er vel ikke meget nyhed i det, ud over i Holbæk. De er jo ligesom ikke de første der skifter MS office ud med Googles kontorpakke? Men godt at se at folk er ved at vågne så meget op at de kan se at en folke skoleelev ikke har brug for en kontorpakke lavet til virksomheder og aldrig har haft.

15
22. september 2014 kl. 19:06

Der er vel ikke meget nyhed i det, ud over i Holbæk. De er jo ligesom ikke de første der skifter MS office ud med Googles kontorpakke?

Meget uenig, det er faktisk en temmelig stor nyhed. Desværre mangler artiklen oplysninger om det væsentligste, nemlig hvilke aftaler Holbæk Kommune har indgået med Google for at sikre, at persondataloven bliver overholdt. Standard ToS for Google Education er næppe tilstrækkelige her.

18
22. september 2014 kl. 22:19

Det er ikke tilladt for lærerne i Holbæk Kommune at lægge personfølsomme data i deres Google Drev, disse ligger på et Skole Intranet, og hos Uni-C.

Persondataloven gælder for enhver personhenførbar oplysning, ikke kun for "personfølsomme" data (§ 7 oplysninger).

Problemet er blandt andet om Google bruger oplysningerne til andre, især egne, formål, for eksempel den omfattende profilering af alt og alle, som er en central del af Google's forretningsmodel. Se f.eks. de bekymringer, som den canadiske lærerforening giver udtryk for herhttp://motherboard.vice.com/read/teachers-are-worried-google-will-data-mine-the-classroom

Hvis klasselæreren beder eleverne skrive en dansk stil "hvordan var din din sommerferie", kunne man godt forestille sig at denne danske stil kom til at indeholde oplysninger, som man ville betegne som "personfølsomme" ("det regnede hele tiden, og far og mor skændtes..."). Disse oplysninger havner nu hos Google, hvor de bliver brugt til...? Holbæk Kommune har ansvaret for at denne databehandling i forbindelse med undervisningen sker på forsvarlig vis.