Hør mit søjlediagram: 'Dataanalytics svar på braille' omsætter grafer til lyd

SAS lancerer software, der skal gøre blinde i stand til at høre en graf.

ORLANDO: En god graf er for mange den perfekte måde at få et hurtigt indblik i et komplekst datasæt. Men for millioner af mennesker med synshandikap er opadgående og nedadgående kurver værdiløse. Og de skal have et alternativ, mener Ed Summers, der har titel af Distinguished Technological Leader hos analytics-kæmpen SAS.

»Udfordringen vi har med datavisualisering er, at de generelt er visuelle,« bemærker Summers, der selv er blind, på SAS's Global Forum-konference, som i denne uge finder sted i Florida, USA.

Læs også: To farver er ofte bedre end tre til visualisering af data

»Nøgleproblemet er, at ikke alle kan bruge den samme graf. One-size does not fit all,« tilføjer han.

I 40 år har SAS forfinet analyticsalgoritmerne og de visualiseringer, som præsenterer resultaterne. Nu får søjle, cirkel og punktdiagrammer selskab af musik med værktøjet Graphics Accelerator.

»Jeg tror, at dette værktøj vil blive lige så vigtigt for data, som braille er for tekst,« siger Ed Summers.

Y-aksen på klaveret

Ideen er i sig selv simpel. Hvert datapunkt i grafen repræsenteres ikke visuelt, men akustisk. Y aksen styrer tone – jo højere værdi jo højere tone. X-aksen repræsenteres af lydens placering i stereo-lydbilledet.

Altså vil punktet 0,0 i et koordinatsystem give en dyb tone – i dette tilfælde fra et klaver - der udelukkende kommer ud af venstre højtaler.
Konceptet forstås bedst med en demonstration:

Med de to variabler - tone og placering - kan man meget, fastslår Ed Summers.

»De gør det muligt at lave en masse typer grafer som søjler og kurver. Når vi tilføjer en tredje dimension bliver det mere kompliceret.«

Til at formidle en graf med tre dimensioner, som fx en heat-map, repræsenteres Z-aksen med white noise med varierende pitch, forklarer Summers.

»Vi prøvede mange forskellige lyde for Z. Vores lydingeniører har arbejdet på en lyd, der kan høres sammen med klaveret.«

Sonification

Når det kommer til at aflæse - eller aflytte - grafen klikker Summers på funktionen, der har fået navnet Sonification.

Herefter kan han lytte grafen af fra den ene ende til den anden, som i videoen ovenfor, eller en række eller kolonne af gangen. Rækken eller kolonnen kan spilles som en akkord – alle tonerne på en gang – eller som en lille melodi.

Læs også: Fejlslagen crowdfunding-kampagne blev til verdenskendt app til blinde

Eksemplet foroven rummer et simpelt datasæt med bilfabrikanter og deres bilmærker. Men selv med store komplekse datasæt med flere hundrede punkter i diagrammet kan Graphics Accelerator give en hurtig forståelse for dataindholdet, som de fleste kan få ud af en graf.

Funktionen er endnu ikke implementeret i SAS-softwaren. Men bliver det senere på året, fortæller Ed Summers – selvom den stadig er spartansk.

»Vi har haft en agil tilgang,« forklarer han.

»Vi går efter the minimum viable product, og så vil vi sende det ud i brugernes hænder og begynde at indsamle feedback.«

Version2 er inviteret til SAS Global Forum af SAS.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere